Wednesday, December 04, 2013

The One With the twin day 28

Alhamdulillah, sedar tak sedar dah 28 hari twins lahir... kejap je kan? 

Alhamdulillah syukur, semuanya berjalan lancar.. twins pon sihat.... nampaknya si adik lebih mendahului si abang... last few days timbang.. Aqil dah 2.6kg.. tapi Afiq 2.3kg... takper.. abang bagi can dulu dekat adik... pasni tgkla abang akan tunjuk taring! ahahha.. skang nie pon.... pantang adik bising2 skit.. dier pon bising sama... skang mummy kene la lipat gandakan usaha menjadi pengilang susu.. muahahhaha.... skang nie sekali derang nak susu... memang mummy kene bg dedua skali... mastering bowling/football style dah mummy ni... hahahhaha... 



So far the babies are both fine... ada la beberapa malam yg derang a bit cranky... but most of the time, derang wakes up for feeding lah... syukur... Allah mudahkan urusan jaga kedua mereka.... 

Mummy plak, first time go thru c-sect, hehehe... mmg mula2 rasa sangat siksa.... nak jalan sakit.. batuk sakit.. bersin sakit... semua jd kaku dan takut2... but alhamdulillah... dah better banyak sangat skang nie... in recovering mode, tapi dah much better.... kalau tanya pengalaman bersalin normal ngan c-sect... dedua ada pro and cons... but this time around, I know for a fact we are making a good decision to have the c-sect... 

Afiq masa lahir, berat nya 2.24 kg.. but masa awal2 tuh stomach dia mcm tak berapa ready.. tak boleh terima susu banyak2... mula bawah 5ml je dia boleh terima kalau lebih skit dier muntah... few days juga dia dok NICU... dia pon a bit pasif... senyap je.. tak nangis banyak.... lepas balik rumah... nampak kuning skit... bila check darah... bilirubin level dia 169... tapi doktor cakap since weight dier kurang.. so kene check lg to make sure... so Doktor suh kerapkan bagi susu.... berusaha lah mummy jd pengilang.. hahahhahaha... alhamdulillah.. dah ok skang....

Aqil pulak, lahir 2.29kg... pon ada a bit jaundice... sama gak.. bagi susu banyak2.... tapi Aqil nie more active.. bila menyusu pon bersungguh2.... so full time kat breast tuh dia akan minum susu dengan jayanyer... tuh yg naik lebih dari abang tuuu.. dia awal2 lg suara kalau nangis mmg memecah gegendang telinga... ahahhahahha...

Now, both of them, kalau menangis.. masya Allah.. sabo je tak menyempattt! aahahah.. seb baik mummy machooo.... kalau mandikan tuh... tgh mandikan sorang, sorang lg dah melalak2... hahahhaha.... tapi takper.. mummy macho.... kewl jee... sampai my mom pon tgk i mcm tak caya je... hebat ok.... anak dia yg lembik ni tak sangka ada twins.... hehehhehe... syukur.. Allah bg rezeki yg melimpah ruah buat kami sekeluarga...

Ok, ada yg tanya arituh, c-sect cost for twins camana.... erm, I am not sure kalau tempat lain.. tapi dekat Pantai Medical Center.... hmm... boley tahan juga... nasihat I... kalau dah tau preggie with twins, silalah menabung dari awal2 pregnancy... like... SERIOUSLY.....  hehehhehe... 

tapi apapon.... hadiah yang Allah beri pada kami ni tidak ternilai harganya.... Syukur....

Eh, panjang plak entry kali nie.... twins tgh tido amik peluang la update blog... 

pada yg bertanya pasal twins nie... i try jawap yer.. tapi kalau tanya tips... i sendiri tak tau..... Memang kami ni antara yg terpilih la.. utk di anugerahkan twins kot...:)

Tapi kalau tanya En Zamzari and dapat jawapan lain, I tak berani tanggunggggg okaaayyy? hahahhahahahha...

4 comments:

shafa ismail said...

salam.. alhamdulillah... sy pun ada twin gegurl gak. skrg ni dah 4 thn.. yes... kita ni antara insan terpilih... take care dear....

Lenny said...

shafa,

wah dah besar ur twins.. mesti best kan.... alhamdulillah kita jd insan terpilih...

Z@i Z@mR33 said...

bestnya dpt twin

eray ayang said...

tahniah, bestnya twins, chaiyok! didoakan semoga dapat menyusukan hingga 2 tahun ya. take care!

http://welovesusuibu.blogspot.com/2014/02/kesan-makan-banyak-vitamin-bahaya.html