Friday, March 07, 2014

The One With just another Friday...

Hari Jumaat...

ahaha... hari yg sesuai kot nak mandom sebab esok cuti weekend bley bermanja2... ahahhahaha... gediks! ahahhaha

tahh.. pagi2 dah mandom tah hape2 kan...
bukan dok jauh pon sekatil gak tidonyer.. tapi biasala ada bini attention seeker camni asek mengada jeeee... pasrah je la yer encik zamzari oiii..:D

arituh i ada tulis miss u la... love you la.. etc...
pastuh adala juga org yg "kurang suka" kot cakap... dah beranak lima pon nak miss u miss u gak ke? i cakap je la i ni mmg mengada tahap tertinggi so mmg mcm tuh...

tapi what comes into my mind kan... eh kenapa yer.. kalau dah beranak lima dah takyah nak miss2 ke? dah tak bleh manja2 ke? tuh baru cakap pasal anak 5.. blom cakap pasal umur dah mmg "berumur" ni.. hahahaha.... kaaaannnn?

erm, maybe lain org lain kot... some people memang ok je tak express their feelings and what not, maybe to them, takyah la nak cakap sangat pon kan... sendiri tau udah... betul la tuh... cara dia mcm tuh... to me tak salah pon dia nak buat macam tuh... but that doesn't mean dia tak sayang/rindu laki dia ke hape kan? dah memang dia nya cara camtuh...

same goes to some people like me... i know ada je species macam i ni... hahahhahaha.... tak boleh la salahkan kami2 ni gak... pasal kami2 ni mmg ngada tahap tinggi... tapi takperla... kami ngada kat org yg patut kan... kalau ngada kat org yg tak patut lain plak jadinya.. ahahhahaha..:P

eh apa kebenda dah melalut tempat lain... hahahha..gini la kalau tangan menaip sama laju ngan mulut bercakap.. ahahhaha..

jadi, maafla sape yg sakit mata ke sakit hati ke.. honestly i tak maksud mcm tuh... yer betul bukan i sorang ada laki... takyah la nak cakap seluruh dunia... tapikann.. tapikann... ni la tempat i rambling.. makanyer.... i mohon la saper rasa tak suka baca tuh... click je la x kat atas nuuu haaa.... i nak tukar cara i ni payah skit pasal i mmg akui.. i mmg mengada gini maka ampunkan lahhhh..:P

eh.. lari topik lagi.... hahahhaa...

tah tak tau kenapa arini rasa rindu bangat ni...
u tak kemana pon ada je kat sini tapi rindu...
hahahahhaa... pang la sedas dua pon takper tak kisah i rela.. muahahhahahahahahhaha...:P:P

memang kadang2 rasa mandom ni akan terasa banyak sangat..
without any specific reason pun.... not to say I don't miss you any other day... just that, sometimes the feeling went beyond normal line... simply went up.... hehehe.. tu tandanya kene pegi dating2 la kot nie.. hahhahahaha..... pang!

i miss you.... so much!








dahh... kang layan mandom satu apa pon tak jadik.. ahhahahah... see u later of the day yer Baby.. muahs!

Tuesday, March 04, 2014

The One With the Morning sickness

Hahahhaa... tajuk tak bleh belahhh... ha... confirm korang dah start speku ni... :P

Hehehe... lama betul tak update blog kan...
dah kerje nie.. busy la kan.. pulak dah telan banyak sangat morfien arituh... otak mmg blur tahap sotong kurita lah kan... buat satu2 keje lembab... giler tak ingat mcm benda biasa buat boleh dok stare depan notebook je pikir transaction apa ek nak guna? ahahhahahaha... tuh belum kira time teringat babies... haaa.. ngan mandom lagik... hehehe..

so bila dah lems.. maka keje pon jd bertambah masa la kan.. keje takder surut.. pastuh otak lems.. haaa.. sangat2 la membantu kan... tuh pasal la no time nak update blog nie... kesian dia bersawang.....ok meh sapu2 abuk skitttt..

nak citer pasal pregnancy lagik... oooohhhhh tidakk.. bukan saya pregnant lagi ye kawan2... aduihhh.. pengsan cik kiah kalau dah pregnant lagiiikkk.. ahhahahahahaha.... takk ni arituh kan i mabuk teruk masa pregnantkan twins... sampai dekat 20 weeks kot baru ok skit... so kiranya.. agak dah terer la bab2 muntah memuntah ni... hahahaha.. ok saper geli cepat tekan x... ini entry nak membantu bakal2 ibu yg teruk alahan yer.. hahahahhaa..

tips dia.. bukan utk kurangkan muntah.. sebab in my case, no matter what.. dia akan keluar juga... what goes in.. goes out again.... ok actually gynea ada cakap.. eat in small portion but frequent..sbb kalau kita lapar berangin lagi la muntah ... tapi in my case.. mmg apa masuk dia kuar.... so mmg hazab laaa...

everyone knows... takder muntah yg ok kan... seme rasa tak best hazab kan.. but base on my experience, ada setengah benda yg bila dia keluar balik dia adalah super hazab... dan ada setengah benda yg kurang la hazabnya... so here goes..

to eat/drink:

1. plain soft food - contohnya macam biskut kering, roti putih, bubur nasi with ayam/fish yg sangat plain.. no minyak no condiments ya...

2. biskut kering pilihan hati adalah jacob .. cukup semua rasa, and tak bosan la makan (kot?) .. banyak try brand lain, tapi last2 patah balik brand ni.. trust me, masa dulu ini je la makanan rujiku... cian kan..

3. air kalau boleh ambikla yang manis.. kita dok muntah2 je kan mmg takder la energy... dulu i lalu air milo panas sahaja... jus juga di galakkan kalau lalu... tapi sila pilih jus yg manis mcm jus jambu batu atau mangga... oren tak berapa galakkan pasal nanti kuar dia double triple masam! hazab tekak!

4. makan buah2 yang manis... anggur... pear.. jambu madu... pilih yang manis sebab benda yg manis nie kalau dia keluar balik... rasa dia tidak la teruk sangat.... i arituh gilekan jambu batu sejuk buh asam pak chu... asam lain taknak ye.. sbb asam lain masam... pakchu nyer brand sedap manis... tetiap hari hubby balik singgah beli jambu kat AEON BIG... siap cik puan Nurul and hubby yang baik hati hantar jambu lagi kat i... cik puan ika siap mintak abang foodcourt potong jambu baru utk i.. thanks all... jasamu di kenang... muahhhss!

5. kalau lalu makan benda manis mcm coklat atau cake.. boleh la makan moderately.. hahaha... tapi rasanya kalau mabuk teruk mmg sangat moderate je boley makan pon... sbb makan pon ala2 terpaksa kannn... tak lalu giler and takut muntah tapi kalau tak makan... mmg takder energy pulak langsung...

6. Kurma, kismis, prune.. haaa.. ni i suka kunyah2... kluar balik pon rasa still best.. ahahahhaa... vongok kan..


to avoid:

1. menda MASAM! ok i don't know about others.. tapi i mmg tak nak makan asam2... mmg sedap.. tapi after taste adalah teruk.. and after muntah.... double teruk!! so, for me, masam is a big NO-NO

2. masakan banyak perisa/berperisa - ok ni satu lagi.. contoh la.. sambal... kari... huhuhu... confirm nangis masa muntah tuh sbb the sambal taste, rasa sangat horror pedih2 dada and tekak.... that is why i said earlier, makan lah makanan yg plain sajer... sbb kalau keluar balik pon... takder la teruk beno rasanyer...

3. nasik - hahahha... ok ni ikut la individu... macam i, kalau teringin sangat2 lah baru i makan.. then i minum banyak2 air supaya dia cair mcm bubur.. ahahahahha.. coz kalau tak.. dier akan tersekat2 sedak cekik bagai... ok i dunno how to explain but i guess yg pernah rasa akan terangguk2 skang and agree with me.. ahhahahaa...

4. kacang tanah - ada setengah orang cakap kunyah2 la kacang... tapi i ngan kacang ni mcm love-hate relationship.. hahaha.. love to eat.. hate coz dia bg i berangin... so bila berangin.. selagi semua isi perut tak keluar... mmg tak sah... mmg boleh baring la kat toilet kalau macam ni..

5. jangan biar perut kosong... nanti kuar muntah ijooo kata org... kalau dah kuar sampai stomach juice.. merasalah pahit giler and confirm nangis juga.... at least minumlah air milo ke... apa ker... jangan sampai kosong...


hmm.. apa lagik yer tips makanan pilihan ... setakat ni itu je la yang i ingat...  and owh, arituh gynea ada bagi i ubat tahan muntah... tajuk dia maxalone.. ubat nie org nak tambah susu pon pakai ni gak tak silap i... hehehehe... boleh la utk i.. at least i sempat telan makanan tuh kejap kalau tak baru nak suap dah muntah.. huhuhuhuhu....

hopefully this helps. kalau ada nak tambah lagi pengalaman korang dipersilakan... mana tau berguna kepada bakal2 mummy yang lain....

apapun, benda yang paling best about having morning sickness is that, we are sure that the baby is in good condition and healthy.... sbb hcg hormone kita yang tinggi tuh la buat kita teruk muntah, tapi that hormone protect the baby... so kalau sedih sangat... just ingat... baby kita selamat and sihat.... :)

to all mummies out there... you guys are the best and please know that korang seme sebenarnya sangat tabah dan kuat utk mengharungi pregnancy ni.... hang in there ok?


take care, and muahhhss from me!

Wednesday, December 04, 2013

The One With the twin day 28

Alhamdulillah, sedar tak sedar dah 28 hari twins lahir... kejap je kan? 

Alhamdulillah syukur, semuanya berjalan lancar.. twins pon sihat.... nampaknya si adik lebih mendahului si abang... last few days timbang.. Aqil dah 2.6kg.. tapi Afiq 2.3kg... takper.. abang bagi can dulu dekat adik... pasni tgkla abang akan tunjuk taring! ahahha.. skang nie pon.... pantang adik bising2 skit.. dier pon bising sama... skang mummy kene la lipat gandakan usaha menjadi pengilang susu.. muahahhaha.... skang nie sekali derang nak susu... memang mummy kene bg dedua skali... mastering bowling/football style dah mummy ni... hahahhaha... 



So far the babies are both fine... ada la beberapa malam yg derang a bit cranky... but most of the time, derang wakes up for feeding lah... syukur... Allah mudahkan urusan jaga kedua mereka.... 

Mummy plak, first time go thru c-sect, hehehe... mmg mula2 rasa sangat siksa.... nak jalan sakit.. batuk sakit.. bersin sakit... semua jd kaku dan takut2... but alhamdulillah... dah better banyak sangat skang nie... in recovering mode, tapi dah much better.... kalau tanya pengalaman bersalin normal ngan c-sect... dedua ada pro and cons... but this time around, I know for a fact we are making a good decision to have the c-sect... 

Afiq masa lahir, berat nya 2.24 kg.. but masa awal2 tuh stomach dia mcm tak berapa ready.. tak boleh terima susu banyak2... mula bawah 5ml je dia boleh terima kalau lebih skit dier muntah... few days juga dia dok NICU... dia pon a bit pasif... senyap je.. tak nangis banyak.... lepas balik rumah... nampak kuning skit... bila check darah... bilirubin level dia 169... tapi doktor cakap since weight dier kurang.. so kene check lg to make sure... so Doktor suh kerapkan bagi susu.... berusaha lah mummy jd pengilang.. hahahhahaha... alhamdulillah.. dah ok skang....

Aqil pulak, lahir 2.29kg... pon ada a bit jaundice... sama gak.. bagi susu banyak2.... tapi Aqil nie more active.. bila menyusu pon bersungguh2.... so full time kat breast tuh dia akan minum susu dengan jayanyer... tuh yg naik lebih dari abang tuuu.. dia awal2 lg suara kalau nangis mmg memecah gegendang telinga... ahahhahahha...

Now, both of them, kalau menangis.. masya Allah.. sabo je tak menyempattt! aahahah.. seb baik mummy machooo.... kalau mandikan tuh... tgh mandikan sorang, sorang lg dah melalak2... hahahhaha.... tapi takper.. mummy macho.... kewl jee... sampai my mom pon tgk i mcm tak caya je... hebat ok.... anak dia yg lembik ni tak sangka ada twins.... hehehhehe... syukur.. Allah bg rezeki yg melimpah ruah buat kami sekeluarga...

Ok, ada yg tanya arituh, c-sect cost for twins camana.... erm, I am not sure kalau tempat lain.. tapi dekat Pantai Medical Center.... hmm... boley tahan juga... nasihat I... kalau dah tau preggie with twins, silalah menabung dari awal2 pregnancy... like... SERIOUSLY.....  hehehhehe... 

tapi apapon.... hadiah yang Allah beri pada kami ni tidak ternilai harganya.... Syukur....

Eh, panjang plak entry kali nie.... twins tgh tido amik peluang la update blog... 

pada yg bertanya pasal twins nie... i try jawap yer.. tapi kalau tanya tips... i sendiri tak tau..... Memang kami ni antara yg terpilih la.. utk di anugerahkan twins kot...:)

Tapi kalau tanya En Zamzari and dapat jawapan lain, I tak berani tanggunggggg okaaayyy? hahahhahahahha...

Monday, November 25, 2013

The One With The Double Joy

Hi all, 

I know it has been months... since I last updated my blog... so sorry for the lack of update... during my last trimester of my twin pregnancy... I was not in a perfect/good shape... sentiasa rasa penat and mengah membawa perut... and contraction pon dah start very2 early that had caused the Gynea to order me to have more rest.. and subsequently BED REST since week 30... hhuhuhuhu... PENGSAN kan...

But, finally, I manage to keep the babies inside me until full term of 37 weeks, and on fine morning of 7th Nov 2013, there I was, being pushed to the OT to deliver my twin babies via caesarean. Why Caesarean? After weeks of discussions with En Zamzari, my parents and my inlaws, including Gynea, we decided that this is the best to avoid complications, as the position of baby B is in breech position. 

Mak takuuutt... kang sorang kuar normal.. sorang plak kene caesar... camno? baik potong terussss.. hahahahhaa...



Wajah ceria? org nak masuk OT.. hahhaa... padahal cuak! Wish me luck!!
Twin 1 dah keluar.... Mummy weng skit... tgk topi operation pon tah pegi mana tah..
Welcome Twin 2...

Alhamdulillah.. everything went well.. tepat 8;09 am, Twin 1 pun selamat di lahirkan... and Twin 2 menyusul a minute after at 8:10 am... both babies, and also mummy are in good hand.... 

Lepas kuar dari OT tuh, I was put in high dose of pain killers (yes, I was put on high dose of drugs), to ensure I do not feel any pain. According to the Dr, since my uterus dah mengembang besar for having twins, bila babies keluar it become lembik, and any pain could lead to bleeding and they do not want that to happen.. so 24hrs la I di beri dadah... so mmg tak rasa sakit sangat la kan.... until the next morning bila derang cabut seme wayar2.. tube2.. hahahaha... rasakaaannn... baru lah tau langit itu tinggi ke rendahhhhhh....

pulak tuh di tambah i asyik batuk.... mmg lazat berkrim la rasanyaaaa.. hahhahah... rupanya sakit betul bersalin caesar ni..nak bangun tuh... takes time juga.... maybe lain org lain kot pengalaman.. but since this is my first time... mmg rasa la hazabnyer.. hahhahaha.... tuh blom lagi kira lepas dia cabut urine tube, and you were asked to pee ... aduyaii.. ada lebih 20 min nak kenc je kan... hahahhahaha..

but..... if you asked me if having them worth the pain? oh jawapannya.. SEJUTA KALI YES! and tambah JUTA2 lagik...! I am truly blessed, I was given the oppurtunity.. Rezeki yang melimpah ruah sbb di berikan rezeki besar ini dapat twin babies.... Syukur... syukur Alhamdulillah.... I know En Zamzari adalah org yg pallliinnnggg gembira dapat twin babies ni! 

Twin 2....
Twin 1...
My twin babies... harta yang tidak ternilai...
Introducing... twin 1.. Yang Afiq Danniel bin Yang Zamzari Habali
Twin 2 .. Yang Aqil Dannish bin Yang Zamzari Habali..

Alhamdulillah.... alhamdulillah... segala puji bagi Mu... syukur sangat2... everything dah selesai... I dah selamat bersalin.. babies dedua pon sihat.... I pun tgh berpantang skang... 

Nanti2 i cerita lg pengalaman having twins ni ok.. skang nie kene pegi kejut baby..  mintak maaf panggilan susu.. ahhahahaha... dah sakiiiittt niii !!! bye for nowwwww.... 

Wednesday, August 28, 2013

The One With the July babies... (babies lagi ke pon?)

Ahaha, seperti biasa, dah nak masuk Sept kot kan? baru terkedek2 nak update blog..
hehehe... kesian la kat mak yong nie.... bawak perut berat okeh?
(Tapi apa kene mengena dengan update blog, ye dak?)

anyway, seperti december, july pon ramai babies kat rumah nie...
takla ramai.. 3 org, tapi consider ramai la tuh kan more than 1?
hehehhee...

bermula ngan Abah on 13th July....
then my everdearest mate, on 14th July..
last but not least, my Along on 30th July..









mind you.. all three of them are ALONG....
my dad anak sulung, my hubby pon anak sulung.. and of course my brother pon la kan dah panggil along..

and mind you too.... derang seme nie... sebenarnya ada share satu similarity..
G A R A N G by nature.. ahahahhahahahahahaha...
serious..... mmg susah nak caya my dad or En Zamzari tu garang.. but they are!! trust me!
muahahhaha..

satu lagiiiik.... derang suma tak suka clinic, spital, ubat, jarum dan apa je lah yg seumpama dengannya...
yes, all three of them sama!! kalau bab suh org pegi jumpa doktor memang nomo 1..
bagik kat derang nie.. tapi kalau diri sendiri..... hmmmm... KIRIM SALAM SAYANG la jawapnyer!

tatau la kebetulan atau apa... tapi mmg yer kot org bulan July.. especially ALONG, mmg mcm ni..
korang pernah jumpa tak? hehehhe..

anyway... this year celebrate kecil2an sbb yg biasa tukang sebok nak celebrate nyer...
tgh sarat..... so ikut kesuaian la yer..... pulak tuh bulan puasa kan...
so sederhana saje lah yerr... hehehhehehhe..

To my other half, sleeping mate, merajuk mate, and any other kind of mate,

Wishing you a very happy birthday.. taun nie mmg kene celebrate besday ringan2 je...
sbb i dah berat kan... so kene ringankan yg lelain.. muahahhahahahahhaha....
(alasan)... 

Happy birthday to you.. love you always....:D


Abah ngan along,

alah dah tetua nie... cam biasa lah.. happy besday sudahhhhh..:P:P:P:P:P

 

Tuesday, July 09, 2013

The One With the Raya cookies

Hehehe... sorry... As usual kan... I mmg lemau tahap tepu kan? tapi biasala... kira trend la nie tetiap taun dah last minute baru nak upload...ehehehehhe..
org lain dah tutup order.. i baru bukak... dah kene tanya baru nak upload... hahahhaha... mmg hampeh... maafkan jelah mak yong..

tapi nie kira improvement ok... sbb belum start puasa dah upload.. acaner acaner? kira ok la tuh.....

So, since seme pon dah kenal cookies2 nie.. straight to the point aje... saper nak order... order silalah email atau tinggal comment (jgn lupa sertakan contact kot tak camner lah I nak contact u ols balik kan?). Nanti I akan email balik order confirmation and payment method ok?

Order closed : 21 July 2013... so cepat2 email okay?

So, apa yg ditawarkan.... 


Almond slice
M = RM28 (approx: 500grms)
L = RM52(approx: 1kg)



Choc chip cookies
S = RM22(approx : 300grm)
M = RM27(approx: 500grm)
L = RM 50 (approx: 1kg)


Cornflakes Rocher
M = RM22(approx: 50 pcs)
L = RM43 (approx: 100pcs)


Almond London (almond is full, not cut into half)
M = RM25
(approx: 50 pcs)
L = RM45
(approx: 100pcs)



Tart nenas gulung
M = RM26
(approx: 50 pcs)
L = RM50
(approx: 100pcs)

So, jgn tunggu lama2... nanti di ambil org...! ahahha... saper nak order pls email me at chomells@gmail.com yer..... thanks u ols.. muah!! tata!

Monday, July 08, 2013

The One with big three five! ahahahhahahahha

hehehe, dah tua sudah saya....

I guess this year, 5 is my lucky number....
umur jd 35 (five kan tuh)...

and I am now pregnant with baby no 4 and 5...
melengkapkan family kami yg dah tak boleh nak panggil kecik dah kot rasanya..
ala2 kalau 5 cakap kecik mesti kene lempang kan..... hahahha...
actually, i sendiri tak sangka i bakal jd mummy utk 5 kids....
5 okehhh.. 5! it is a BIG no for me, tho, i tau ramai je ada anak lebih dari ni..
but personally... wahhh.. 5! 

If you asked my mom, she can't even believe that I have kids...
knowing me, yang sangat lembab... sangat "lewer" .... 
lembik... cengeng... blur.... seme cukup.... mmg sangat tak sangka i can even raised a kid!
ahahahha.. teruk betul my mom!! alah, bukan mak je... en zamzari pon sama..
dulu tak abis2 cakap umur i 12 thn.. dah lama i tak tanya dia berapa umur i skang...
tetengok dia cakap 40 taun merasa la sentap plak kan? muahahhahahahhaa..

my birthday this year?
hahaha... tak celebrate mana2 pon...
i wasn't really up to any celebration pon..
masa tuh tgh teruk lg muntah2.... so nak makan apapon tak lalu...
time tuh cuma boleh makan biskut kering... atau roti kosong.. ngan air milo je paling best..
sebut la makanan lain... jgn harap nak... ni jenis yg siap kalau tgk gambo makanan pon muntah..
so jarangla nak bukak FB sangat .. kalau bukak laju2 je scroll takut ternampak gambo makanan..

My in laws seme datang umah... yer yer konon nak celebrate besday i..
siap belikan kek seme... kesian derang... but i can literaly only "jilat" the cake..
tak boleh masuk langsung... sedih.. kesian derang kan... but derang paham ler keadaan i yg mcm tuh..
kalau ingat balik mmg dugaan sangat... but tuhla.. org cakap.. seme tuh ada hikmah kan..

all i can say... i am blessed with all the things happening in my life..
be whatever it is... i am still blessed and happy...

thank you so much...
for being part of my live ....
i appreciate every moment of it!

muahhhhssss!!

Monday, July 01, 2013

The One With the big news....

Masa anak2 demam, pastuh Adam masuk spital harituh... the weekend right before sorang2 demam tuh... we found out about one big news.... tapi masa tuh tak nak cakap pape lg sbb macam too early... mmg sangat early pon...

Masa tuh baru 4 weeks.... tapi sebab weeks before that craving melampau.. then a few days before the weekend I dah rasa loya, pening, and muntah... masa tuh ingat macam penat kot.... tapi ada gak tergerak hati kot kot preggie.... so... I did the test..... 



Memang dah nampak 2 line tuh... and bila kira tarikh.. like.. ehh... awalnyer dah boleh detect... baru 4 weeks!! so I pon tak bgtau sape2 except hubby.... then Isnin tuh dia kene pegi outstation.. and start pulak episode budak2 demam..... started ngan kak long.. di akhiri dengan Adam masuk ward! Kesian daddy bergegas balik.... dengan anak sakit.. dengan bini dah mula muntah2.. and at early stage pregnancy... dia pon risau...

Abis anak2 kuar spital.. I did another test... sbb nak confirmkan betul ke tak... just a week apart kan... then mmg nampak lagiii clear.... so we decided, nak pegi jumpa Gynea.... masa budak2 demam tuh I dah start muntah quite frequently jugak.... tapi masih boleh la nak makan2 lagi.... masa tuh makan tapi muntah... craving mcm2 pastuh pas makan semua kuar balik.. hahahha.. siap En Zamzari cakap... "Good luck la nanti nak kuruskan badan" sbb mmg iyer.. seme benda i rasa nak makan.....

but, it only lasted for a week kot? after that... I dah langsung tak boleh makan.... whatever comes in.. goes out!! semua benda i dah tak lalu.... sedih sangat sbb mcm rasa body jd tak larat sangat sbb yerla.. tak boleh makan.. even masuk air pon... keluar balik air tuhhhhhh!!

perabis last, i fainted dekat opis... sbb dehydrated.... terus warded sbb mmg dah teruk.... rasa sangat tak bermaya and letih.. sbb everything yang I makan kene kuar balik... few days jugak dok spital masuk air, masuk ubat and all... then.... balik rumah mmg bergantung penuh dengan Maxalone je... itu pon.... tetapppp jugak muntahhh... tak boleh makan apa2 pon.. tak boleh bau..... aduhaiii.. penangan baby kali nie mmg sangat2 menguji... 


Memang ada rasa pelik sbb kenapalahhhh teruk sangat mcm ni kan... bukan first time pregnant... kesian En Zamzari mesti dia penat sbb everyday I tak larat... dia balik keje penat2 seme nak kene settlekan... siap masak lg dia.... pastuh I lari masuk bilik sbb tak nak bau... hehehhe... kang dah penat2 buat/prepare food.. i rasa semulut... lari masuk bilik air muntah... hahahha.... I feel sorry for him, tapi nak buat camana kan? I sendiri pun mmg sangat2 tak larat..... 

Sampai lah masa week ke 9 tuh.. i dah tak larat sangat and sedih dengan keadaan diri (oh drama), masa jumpa gynea I tanya lah kenapa teruk benar.. bukannyer first pregnancy.... skaliiii bila dia scan rerupanya....


I'm having TWINS!!!!


terkejut!!! dah la awal2 pregnant dulu mmg ada mimpi dapat anak twins.... siap i bgtau En Zamzari lg.. ya Allah rupanyer instinct dari awal lg tuu.. sampai termimpiii.. ahhahaha...

org yg paling gembira of coz En Zamzari kann.... hebats la dia sbb boleh membuat twins katanya... ahahhahaha...
so that answers all the morning sickness.... penangan baby twins ni mmg SANGAT2 lain.... walaupon this is not my first pregnancy pon.. but i guess kalau anak twins ni double up the hormone, hence sangat teruk la sicknessnyaa..

tapi apapon i syukur.... Dr, and also from the readings... bila kita kene sickness teruk ni maknanya hormone tuh tinggi... hormone tinggi tuh protect the babies therefore it shows.... this is a healthy pregnancy... Insya Allah.... so... dalam kepayahan.. semua ada hikmahnya... tipu kalau i cakap ada kalanyer i rasa sangat tak larat.... lembik and siap nangis sebab sakit perut muntah teruk.... and rasa lapar tapi tak boleh makan..... tak boleh keluar rumah sebab langsung tak larat and also tak tahan bau.... semua tak boleh rasanyer.... 

Yang paling kesian... En Zamzari and the kids.... kalau weekends mmg jarang derang kuar....  makan pon mummy tak penah nak join skali.... main pon ngan daddy je.... daddy mmg confirm super penat.... kesian dia.. balik I dah either tertido or terlantar je kat katil.... bercakap pon tidak... kesian dia takder kawan pon nak borak2... huwaaaaaaa...... takperla Baby... nak buat camana kan... dugaan kejap..:D

Apapon, seme org excited nak tunggu kedatangan Babies nanti...... :D

Thursday, June 27, 2013

The One With the Langkawi short trip!

OMGeee.......

I upload gambo2 for this entry..... berkurun dulu.... ada lebih 2-3 months kot... pastuh lps upload I terus flat mabuk terukkkk... sampai tak boleh bangun so entry ni adalah terbengkalai.... ahhahahahaha.. tapi sebab dah janji... makanyer i ols baik hati akan menunaikan janjiku inniewwww.... ahahhahahaha.. yerlah tuh janji sangaaatt!!

End Feb arituh En Zamzari cakap Sports Club kat office dia nak buat trip ke Langkawi. Owh, me sungguh gembira sbb walaupon En Zamzari tuh ada la asal2/kg kat Langkawi, trust me sepanjang kawin baru sekali je pegi Langkawi... hahahahhaha..... sbb lepas kawin je Arwah Tok Ayah pindah dok Perlis, so tak balik dah raya ke Langkawi.... padan muka i kan.... 

So bila dia cakap nak pegi tuh I am soooo happy lah kan....lagi pulak dapat green light dari dia... utk beli barang2 rumah yg I NAK, I nak tau bukan PERLU tapi NAK.. ahahhaha... banyak beza tuuu.... so I dah masuk dalam kepala mcm2 periuk la... crystalware la i nak beli ni kannnnggg... hahahhaha...

Nak lagi best, En Zamzari jd sangat sweet plak sbb siap buatkan seme itenary.... hai maklumla org technical, itenary pon sangat complete... siap pukul berapa, tempat makan kat mana.. siap nama kedai, no tepon kedai seme dier dah masuk dalam list boleh? hahahhaa.. bagus2... cuma satu dier tak dapat book lg... kereta sewa...

Ha tuh takper... senang punya keje... I tanya kat Moon, Moon pon bg contact no Hidayah, I pon call la Hidayah... sangat senang ok berurusan.... dia pon ada booth kat Airport so senang sangat.... settle semua.... tinggal nak bawak badan je pegiiii... yeszaaaaa....

Pegi naik Air Asia, so kitorang amik bas from KL-Sentral to LCCT.... 



Kalau dah nama camwhore kan? Dalam bas pegi LCCT pon bley lg nak bergambooo...

Ni dah dalam flight.... nak depart dah...muka I excited nak pegi Langkawii!!


Dah sampai Langkawi.. dah ambik kete sewa... En Zamzari kalau amik gambo tak buat muka pelik2 mmg tak sah kan? ha... awak google la map nak pegi hotel... saya amik gambo jeee...

Ambik kete sewa tuh, as I said mudah je.. touch down amik luggage, call Hidayah tuh.. terus dia suh pegi counter dah siap2 dah kunci kete... amik kete... terus la pegi isi minyak pastuh and carik jalan pegi Hotel...

Kami dok kat Aseana Resorts Langkawi, area Chenang, tapi dekat lg dengan Pantai Tengah... Hotel wise, hmm.... biasa2 je kot.. dia takder direct access to beach, tapi nak pegi beach walking distance je la dari hotel tuh.... but kalau bawak anak2 best kot pool dia besar... siap ada slide bagai.... 

Hotel mcm agak berusia kot, and rasanyer derang tgh nak upgrade ke apa... so kalau ikut laluan tangga mcm pintu2 dia agak lama lah... dalam bilik pon perabot tuh u can see and know lah, ini perabot lama... 

Lepas dah check in hotel apa seme.... siap2 ingat nak round2 pool.. pastuh En Zamzari cakap... alang2 kuar skali lah round2 town.. bleh carik air kelapa ke apa ke kann... I pon terus laaaa.... ZASSS cepat2 je on!

Siap nak pegi jalan2.... jom jom jom!

Malam tuh kami dinner kat Orchid Ria... OMGeee... tolong la saper pegi langkawi singgahla kedai nie.... SEDAP GILER MARBELES TAK HENGATTTT ahhahahahah.. kitorang order tiger prawn, ikan, sotong, and crab soup.. yer.. makan 2 org tapi ala2 makan beramai2... 

makanan sampai mmg makan terus... and tersenyum2 sebab sedappppp.... hahahhahaha.... pastuh komen mcm2 ah sedap ah best.... bla bla bla bla... pastuh tgk bill.... lagik senyum LEBARR... ahahahhaha... MURAHHH ... yerla.. for this kinda dish mmg tak lepas 300 tak dapek la kan.. tapi kat sana arituh rasanyer 100++ jee.. hahahahhaha.... yg mahal skit air je kot.... hahahahahhaha... 


abaikan muka I berlengas... harus la dah jalan panas2 takyah mandi terus dinner...:P

butter tiger prawn.. sumpah udang dier besooo!! aduih sedapnyer...


Ni ikan apa erk... lupa.. masak apa pon lupa. sorry la dah 3 bulan kot kan? sah2 tak baper ingat sangat.. dia mcm ada sweet and sour tapi tak sour sangat.. and dia potong2 cili api kecik2 kat situuu... arrghhhh... pon sedap giler sampai tinggal tulang jeeeee....

Crab soup!!! marbeles jugaaaaa!!

sotong ni pon I dah lupa masak apa... tapi mmg sedapppp!! ahhahaha


Pas makan, jalan2 kejap kat area pantai tuh... sbb tempat tuh mcm happening gak ... tourist spot kan... ada satu mall.. kitorang singgah pegi Starbuck (ehhh.. sempat lg tuh kan perut dah penuh ponn)....  dah agak2 tak larat berjalan tuh.. baru sedar diri nak balik hotel..... mandi2..... pastuh takyah citer la kan....:P

Esoknyer kitorang mmg jalan dekat Pekan Kuah je.... apa lagik.... shopping timeeeee!!! Panas kan kat Langkawi tuh.. so agak berlengas la jalan sana sini... tapi demi shopping.. ada akak kisah? tetap gigih satu pekan kuah kot I jalan tuuu... ahhahhahahhaha.... kereta mmg PENUUUUUHH ok... pastuh baru terpk.. camner nak bawak balik ni kang?? ahhahahahahaha....

Dah jalan2 tuh.. dah kol 3 kot baru sedar.. eh tak lunch lg... ahahhahaha.... kononyer nak makan kat The Loaf, tapi tekak nie masih nak belasah seafood... walaupon patutnyer malam tuh akan makan seafood lagik dengan anak2 buah En Zamzari... pastuh I bagi alasan, The Loaf nyer agak jauh, kang tak sempat abis round seme tempat nak shopping... muahahhahahahaha.... En Zamzari pon pasrah je.. so plan tukar sama ada nak makan Jai's Corner (Ni pon dia dah gigih siap2 masuk dalam itenary).. or Restoran Wan Thai.. both these Restaurant mmg dapat banyak review yg bagus.... kami pon pegi la carik..... 

Skali tuh kan... dah pegi situuu..... tgk2... TUTUP... bukan satu.. DEDUA tutup boleh?? ahhahahahaha....
last2 makan kat satu Thai Restaurant kat pekan Kuah tuh.. bebetul kat area shopping2 tuh.. mak tak hengat kedai dier nama apa.. tapi warna merah and restaurant Thai.....

Order Tomyam, kerabu mangga dengan ikan kot... tak nak adventure beli banyak2 sbb kang tak larat berjalan pulak.. lagipon dah janji ngan anak2 buah En Zamzari nak dinner kol 7.. sempat ke tak I kosongkan tangki kang....

makanan sampai... terus makan... and surprisingly.... I LOVE ALL THE DISH! Tomyam dia sedap... kerabu dia sedap... ikan dier sedap... bak kata semua sedap ahhhhhh..... kalau tak caya... tgk gambo ni...... ahhahahaha.... almost licin dah sbb makanan sampai lupo amik gambooooo... ahahahhahahahahhahaha...


Malamnyer... as promised, kitorang pegi Fish Farm, as suggested by sape ek suggest tuh I lupa...
... MAKAN lagiiiii.... hahahahhaha...kali nie seme tamak... takder control..... beli macam2 okayy... segala jenis binatang ada.. udang, sotong, ikan, ayam, ketam,  scallop (ni binatang ke?), toofoo, sayur seme ada lahhhh... akhirnya..... TAK HABIS sbb dah kenyang sangat!! ahhahahahha.... bleh tgk gambo kat bawah ni ... I lupa nak amik gambo dah setengah jalan baru nak amik..... 

For my tekak, I prefer Orkid Ria... yg nie.. so-so je kot... (ataupon sebenarnnya kenyang lg?) hahahahha...







Esoknya dah tiba waktu nak balik.... Breakfast dekat Hotel, pastuh kemas2 and check out... Jalan2 kejap.. then lunch dekat Wan Thai... nasib buka.... yer.. dok sana I mmg keje makan ajjee.. nanti i tunjuk gambo perut yg gembira kedepan.. sama gembira tekak nie makan mcm2.. ahahhahaha.... 

Bini yg bagus mmg mcm ni... laki carik jalan kita camwhoring sudahh...

Tunggu makanan kat Wan Thai...


Ikan 3 rasa kot? dah makan baru teringat nak amik gambo..

Tomyam..

Sotong pedas ke.. blackpepper acik lupo... ngan nasik goreng share 2 org..


Dah sampai Airport.. masa utk pulangkan kete sewa.... ha.. tuh.. nampak perut cantik? ahahahhah

Ha ni la Hidayah... comel je adik ni saper nak berkenalan? ahahhaha... baik giler dia siap bg i coklat sekotak lg masa jumpa ni.....:D


Card dia.. pandai2 la korang teleng kepala nak baca .. hahahhaha


dah dalam flight... jom balik ke pangkal jalannnn... 


Fuuuhhhh.. lega.. abis gak entry nie... ahhahaha.... sampai KL sedih sbb corningware pecahh.. tuh korang dah baca kat entry sebellum nie kan? ahhahahahaha.. takperla.... seme pon ada rahmat... and insya Allah rezeki tuh akan ada punya....... 

ok nanti i buat entry backdated 2 bulan kebelakang lg ye? I kan suka.... backdated2 ni... ahhahahahahha..:P