Tuesday, July 08, 2014

The One With the twinnies 8 months...

Macam tak percaya kan? yeee.. twinnies dah 8 bulan dah skang.... huhuhu.... Afiq lagik lah.. dah nampak sangat muka bujangnyerrr........ kenapa korang cepat sangat besar niiiii????? huhuhuhu...

Happy 8 Months Yang Afiq Danniel dan Yang Aqil Dannish... semoga kalian berdua membesar dengan sihat dan cergas... sentiasa berada di bawah lindungan Nya... amin...




 Ceria dua budak niiii... :P

dah bujang dah kan derang? huhuhuhu..

 Yang Afiq Danniel..

Yang Aqil Dannish...













 


Alhamdulillah derang ni senang.... maybe sebab berdua.. so mcm senang derang boleh main sama2.... sepak sama2... hahaha.... jgn tak tau kecik kenonet mcm tuh pon.. rajin bergusti with each other ok..... kejap2 main cakar2... kejap2 main sepak2... mana boleh dok diam......

Pastuh kalau part jealous mmg terbaik.. especially Afiq... kuat jealous tuhhh.. kalau mummy dukung Aqil je mulala dia nangis takpon jerit jerit... dah ler suara nyaring.. tak padan kecik!

Pastuh bila mummy balik keje tgk derang kat bilik.. nampak je mummy si Afiq nie akan sepak2 kaki dia.. excited la tuh konon nyer... kalau Aqil dia ni sweet2 skit... kita sapa dia, dia senyum meleret manisss jeee.. haish.... menggoda betul.... pastuh dengar sore kita skit je... kita agah skit je.. gelak macam kelako sangat.... poyo je Aqil nie..

Afiq muka mcm serious skit... jarang nak gelak beria2 sangat... senyum pon senyum meleret je.... tak macam Aqil... Aqil ni ceria... gelak kuat2... pastuh suka sentil lidah.... ailio pulak terjejes2... ahhahahahah... mummy tgk pon rasa kelaka lah Aqil nie....

Afiq nyer gigi bawah 2 batang dah tumbuh.. Aqil masih takder gigi... Afiq rambut banyak, tapi kerinting skit... Aqil rambut lurus tapi halus and sikit.... tapi derang nie takder cukur bantal... tak mcm anak2 yg lain.. seme rambut atas naik dulu.. belakang botakkk... org tua panggil cukur bantal kan? tapi Afiq Aqil dedua takder cukur bantal nie...

Betul org cakap... setiap anak tuh ada beza... even kembar ni pon.... perangai derang boleh di bezakan... maybe utk org lain tak perasan lah sangat kot.. but mummy and bibik mmg tau perangai derang lain2...

Satu benda yg derang ni lain dari Alya, Aish and Adam.... derang makan bubur!! ahahha... Alya, Aish and Adam tak makan bubur yg blend habis tu.... Alya ngan Aish lg teruk mmg tak mkn bubur langsung... Adam ada makan, tu pon kene ada lg tekstur nasik tuh... but twinnies... derang mmg kene blend! Mmg hancur lumat gituu.. and paling terpaling suka adalah labuuuuu..... ari2 nak makan labuuuu...... kalau buh corn ke.... carot ke.. kurang sukaaa.... labu gak idaman hati...

hmm.. sungguh macam tak caya dah 8 bulan... lagik 4 bulan dah setaun.... pastuh dah kecoh lari sana sini.. ikut Abang ngan Adik (eh, camne ni nak tukar nama Adam ni? dia dah terbiasa kita panggil adik..Abang Adik ok ke? ahahhaha lawak!)

haish terbalik la rumah nampaknyer ada 4 hero... tapi... mesti meriah pastuh mummy mesti sakit tekak selalu kan.. sbb asek jerit2 je marah ... ahhahaha....

partly, tak sabar tgk derang besar sama2... tapi... another part plak.. tak nak derang cepat sangat besar sbb nanti bau baby lama2 takderrrr... abis nanti nak cium bau ashem baby kat ne????? haa.. korang takyah nak creative sangat suh I beranak ye... kasik can I is rehat dulu aciii? ahahhaahhaha... :P

Monday, July 07, 2014

The One With the Salam Ramadhan 1435!

Entry terlajak lambat... skang seme pon nak terlajak terlajak I pon nak terlajak gak ah... ahhahaa..

Alhamdulillah.. syukur masih di beri kesempatan nak bertemu Ramadhan kali ini.. moga tahun ni puasa kita semua di terima oleh Nya.... dan kita semua dapat melipat gandakan ibadah kita..

This year Abang Aish first time puasa... Alhamdulillah... dah 9 Ramadhan, baru satu hari dia tak puasa... sebab 2nd day dia terlupa kene puasa... dia telah terminum susu... hahahhaa... kelakar pon ada.. kesian pon ada..

"Mummy, abang forgot.. Brain abang tak ingat I have to puasa.."

Brain tak boleh ingat... boley?? ahahhahaha.... suka ati la abang oiii.... Cuma abang nie mmg payah makan skit.. jadi mummy pon susah hati bila buka makan skit.... sahur pon makan bersuap sambil tido... takperla.... suap pon suaplah asalkan dia nak makan.... 

Buka puasa, mesti nak ada karipap.... ngan air milo... air milo kene mummy buat dan kacau.... org lain kacau tak sedap... kalau kat kedai pon mcm tuh.. mummy kene kacau air milo dia... macam2 hal lah abang nie.... kacau je pon... tu pon nak kene mummy gak...

Fav karipap abang is karipap daging resepi Granny...... then karipap ayam resepi nenek... tetiap harila mummy kene buat karipap sebab skang ada 2 babies yg makan karipap time buka.. satu Baby Yang Sr, satu baby Yang Jr... ahhahahahaha.....

Kak long, dah 4th year puasa... so takder masalah sangat... cuma dah ari ke 9 ni kan.. sahur nyer dah mula tak lalu.... but so far dia mesti bangun sahur.. and usually malam mummy dah siap2 tanya nak sahur apa.. so kejutkan derang dulu... derang berpindah ke depan pulak.. then mummy siapkan makanan... baru la bangun betul utk makan... memang banyak phase nak bangun nyer tuh...

Usually lepas buka puasa.... solat berjemaah dengan Daddy... abang belum pandai baca semua bacaan dalam solat.. tapi sebahagian darinyer dah boley.... moga2 cerah hati cepat belajar solat ni.... insya Allah...:)

Tiap2 hari rutin mummy skang amik gambo derang sahur.. ahahaha.. bukan apa... kenang-kenangan esok2.... biar derang nie tgk sendiri perangai derang camner time sahur.. ahahhaha.. time buka mummy sebok berkuntau... lagikpon... perut mummy sendiri berdendang sayang maka takder maknanyer nak snap2 dulu.... hahaha.. sahur takper.... 


 Day 1: Both masih ceria... bangun pon ceria...:D


 Day2: Mula ngan susu dulu ehhh.... yer.. budak nie dah 6 tahun pon masih minum susu dalam botoll...:P

 Day 2 : Kak long still ok.. ceria je..

 Day 2: Mummy interframe skit..


Day 3 : Abang dah start buat lawak dia makan sambil tido... hahahha... tgk tuuu.. karipap lagi! Kak long pon dah start ngantukk...


 Day 4: Abang tido senyum... piraaahhh abang.. malas nak suap makan sendiri... K long still kewl...


 Day 5 : Mummy lapik bantal kat kelapa... gambo gelak tuh abang dok suka sambil cakap.."thank you mummy" ha.. dah bg bantal pandai cakap thank you yeee... kak long pon dah start letih... maklumla pas sahur terus g skolah... balik skolah pagi g skolah petang plak...


Day 6 : abang seperti biasa tido... makan milo ball so kene letak tissue takut tumpah... K long dah muka tak puas hati pasal tak lalu makan tapi mummy paksa...



 Day 7 : Pegang botol susu pon dah tak larat Abang ni... ahahahha.... Kak long pon muka ngantuk jee..

Day 9: haaaa... rutin sama jugakkkkk hahahahha... oh day 8 takder gambo sbb sahur awal sangat...

Petang, biasanyer jengah2 pasar ramadhan.. beli ala kadar je... takut nanti tak abis bazir plak... nie petang nie dah siap2 plan.... mummy daddy kak long nak makan ayam golek... so kami bertiga makan ayam golek... abang ngan adik makan ayam bob... then buat karipap... air milo... settle dahhhh... takyah banyak2.. takyah pening2... yang penting dapat makan.... hehehhehehe.....

korang buka apa plak arini?

Friday, June 06, 2014

The One With the suam suam kuku

Sudahlah tuan punya bloggg.... konon janji nak bersiaran la.. apa la.... cer tengok apa jadik skang? memang janji di capati betulllllll....:P

hahhahahahahahhaa...... yer yer yer... saya memang fail mengupdate blog... takmoh la promise lagik kang janji di capati... aku plak jadi kuah kari kanggg... hahahahhaha...

habis nak buat camana... ingat kan macam sempat nak selit2 update.. pastuh dengan masuk ward la... dengan anak2 demam la... dengan derang plak masuk ward.. dengan aqiqah lagik... dengan exam lagik... haaaa... rasakan mummy tak cukup kaki dengan tangan... hahaha....

cuti skolah nie derang dah bising2 tak pegi memana.. hai lah anak2ku sekalian.... mummy takder kesempatan lagik nak oiii.... yela.. yela.. kang kita pegi.. esok kita pegi yer.... ni mummy tgh tunggang terbalik nak siap keje sbb minggu depan cuti 2 hari.... kesian gak derang ni kan... 

Nak berjalan/bercuti ni bukan perkara senang especially dah ada 5 org anak ni... ha.. nak packing nyer pon dah pening... nak kene efisyen giler supaya tak over packed... or under packed... parah (ke pasrah) la mummy nak arrange ni.... belum pack lg mummy dah pening dah nie.. ahhaha..

apapon, hopefully semua ok.. doakan perjalanan kekami yer... ai is tak dapat bayangkan kepenuhan kereta nanti sebab first time ni kami berjalan sefamily with twins and bibiks.. hahahhahahaha.... nanti ai amik gambo ok? hahahhaha....

okla korang... sabo jela entry takder makna ni kan... salam jumaat.. have a great weekend! muahhss

Friday, April 25, 2014

The One With the new hair color!

Lama kan tak bersiaran.... tetiba bersiaran kembali... aahahahah....
blog nie dah tahap suci dalam debu sesangat dah ni kann.. ahhahahahaha
sangat2 bz adalah alasan yg cliche sangat kan? so takyah la sangat bg alasan...

okla... as start, actually today nak share about this new salon, C.Michael, located in Bangsar. Got to know about this, mcm penah tgk kat FB.. tapi tak ingat the details... seb baik mcm teringat2 nama dia... so try la google... seb baik jumpa!!

this is the link of the C.Michael hair color promotion that I found... hahahaha.. jgn terkejut ok sbb murs2 kan? tapi ni mcm last year promotion kan... tah ada lg ke tak tah... so I pon call la salon dia kat bangsar tuh... a girl name Yasmin picked up the phone and informed me, they still have the promotion... yippieeeee!!!terus buat appointment....

tak pernah try kat sini pon.. so mcm takut2 gak kang tak ok..
my hair nie dah la panjang kan... then ni nak color.. kalau tersilap kang... aduih bila la nak tukar color balik...
tapi since en zamzari cakap.. pegila.. dah tkder color dah rambut tuh... so i pon pantas je la pegi..

When I reach there, I was introduced to Javen. He is the Senior Stylist and then I told him that I wanted to color my hair.. he asked me what color i want.. so I show him this picture.... 



hahahahha.. veranganz sangat kan nak color tuuuu...

he said, since i dah pernah color my hair black.. so mcm susah skit nak dapat tone tuh.. kalau nak dapat kene bleach tapi dia tak advice sbb nanti rambut rosak... I told him, I tak pernah color my hair black.. he was surprised sbb dia cakap my original black color is really black.. ahhahaha... kesian..

then i bgtau i nak color camtuh coz en zamzari suggest color tuh... yes, my other half is my consultant.. hahahaha... then Javen said.. he suggest that I try this color first.. kalau rasa nak light lg, then datang lg another 2-3 weeks, baru boleh tone down.. so tak rosak la rambut.. daripada i go bleach now kan... and he will try to color as light as he could today.. 





after almost 3 hrs la kannn.... this is the result!



hehhehehe... i think i am quite happy with it... pandai dia potong my hair too... suka suka!

then he also gave me 2 packets of hair serum... suka sangattt serum tuu.... nanti nak beli lah! actually i nak beli dah time tuh... pastuh Javen nie lain la dari mana2 stylist i pegi.... he didn't push you to do more than you want which translate, takyah la bayar banyak.... pastuh, nak beli product pon dia mcm advice try dulu... kalau suka datang lg beli.. which for me, i think he is being fair.. kadang kita nie seme nak kan.. pastuh tak pakai.. bagusla org mcm ni... that makes me want to buy pulak lg coz i know the product must be good that dia sure we will come again and buy... hehehhe..

so kengkawan, kalau rasa nak color rambut, boleh pegi C.Michael ni... recommended. and owh, the RM99 promotion for color and cut tuh, is for all hair length!!! even my hair yg panjang ni pon sama RM99 jugak... sooooo worth it!! tak penah lg color rambut murah camni.. ahahaha... because my hair kan panjang... kalau pendek maybe la boleh dapat..

So saper nak try, mmy recommended... Address is as below:

C. Michael Hair and Lifestyle Salon,
20 Jalan Telawi Bangsar,
59100 Kuala Lumpur.
Phone: +603 2201 3673+603 2201 3673.


Friday, March 07, 2014

The One With just another Friday...

Hari Jumaat...

ahaha... hari yg sesuai kot nak mandom sebab esok cuti weekend bley bermanja2... ahahhahaha... gediks! ahahhaha

tahh.. pagi2 dah mandom tah hape2 kan...
bukan dok jauh pon sekatil gak tidonyer.. tapi biasala ada bini attention seeker camni asek mengada jeeee... pasrah je la yer encik zamzari oiii..:D

arituh i ada tulis miss u la... love you la.. etc...
pastuh adala juga org yg "kurang suka" kot cakap... dah beranak lima pon nak miss u miss u gak ke? i cakap je la i ni mmg mengada tahap tertinggi so mmg mcm tuh...

tapi what comes into my mind kan... eh kenapa yer.. kalau dah beranak lima dah takyah nak miss2 ke? dah tak bleh manja2 ke? tuh baru cakap pasal anak 5.. blom cakap pasal umur dah mmg "berumur" ni.. hahahaha.... kaaaannnn?

erm, maybe lain org lain kot... some people memang ok je tak express their feelings and what not, maybe to them, takyah la nak cakap sangat pon kan... sendiri tau udah... betul la tuh... cara dia mcm tuh... to me tak salah pon dia nak buat macam tuh... but that doesn't mean dia tak sayang/rindu laki dia ke hape kan? dah memang dia nya cara camtuh...

same goes to some people like me... i know ada je species macam i ni... hahahhahaha.... tak boleh la salahkan kami2 ni gak... pasal kami2 ni mmg ngada tahap tinggi... tapi takperla... kami ngada kat org yg patut kan... kalau ngada kat org yg tak patut lain plak jadinya.. ahahhahaha..:P

eh apa kebenda dah melalut tempat lain... hahahha..gini la kalau tangan menaip sama laju ngan mulut bercakap.. ahahhaha..

jadi, maafla sape yg sakit mata ke sakit hati ke.. honestly i tak maksud mcm tuh... yer betul bukan i sorang ada laki... takyah la nak cakap seluruh dunia... tapikann.. tapikann... ni la tempat i rambling.. makanyer.... i mohon la saper rasa tak suka baca tuh... click je la x kat atas nuuu haaa.... i nak tukar cara i ni payah skit pasal i mmg akui.. i mmg mengada gini maka ampunkan lahhhh..:P

eh.. lari topik lagi.... hahahhaa...

tah tak tau kenapa arini rasa rindu bangat ni...
u tak kemana pon ada je kat sini tapi rindu...
hahahahhaa... pang la sedas dua pon takper tak kisah i rela.. muahahhahahahahahhaha...:P:P

memang kadang2 rasa mandom ni akan terasa banyak sangat..
without any specific reason pun.... not to say I don't miss you any other day... just that, sometimes the feeling went beyond normal line... simply went up.... hehehe.. tu tandanya kene pegi dating2 la kot nie.. hahhahahaha..... pang!

i miss you.... so much!








dahh... kang layan mandom satu apa pon tak jadik.. ahhahahah... see u later of the day yer Baby.. muahs!

Tuesday, March 04, 2014

The One With the Morning sickness

Hahahhaa... tajuk tak bleh belahhh... ha... confirm korang dah start speku ni... :P

Hehehe... lama betul tak update blog kan...
dah kerje nie.. busy la kan.. pulak dah telan banyak sangat morfien arituh... otak mmg blur tahap sotong kurita lah kan... buat satu2 keje lembab... giler tak ingat mcm benda biasa buat boleh dok stare depan notebook je pikir transaction apa ek nak guna? ahahhahahaha... tuh belum kira time teringat babies... haaa.. ngan mandom lagik... hehehe..

so bila dah lems.. maka keje pon jd bertambah masa la kan.. keje takder surut.. pastuh otak lems.. haaa.. sangat2 la membantu kan... tuh pasal la no time nak update blog nie... kesian dia bersawang.....ok meh sapu2 abuk skitttt..

nak citer pasal pregnancy lagik... oooohhhhh tidakk.. bukan saya pregnant lagi ye kawan2... aduihhh.. pengsan cik kiah kalau dah pregnant lagiiikkk.. ahhahahahahaha.... takk ni arituh kan i mabuk teruk masa pregnantkan twins... sampai dekat 20 weeks kot baru ok skit... so kiranya.. agak dah terer la bab2 muntah memuntah ni... hahahaha.. ok saper geli cepat tekan x... ini entry nak membantu bakal2 ibu yg teruk alahan yer.. hahahahhaa..

tips dia.. bukan utk kurangkan muntah.. sebab in my case, no matter what.. dia akan keluar juga... what goes in.. goes out again.... ok actually gynea ada cakap.. eat in small portion but frequent..sbb kalau kita lapar berangin lagi la muntah ... tapi in my case.. mmg apa masuk dia kuar.... so mmg hazab laaa...

everyone knows... takder muntah yg ok kan... seme rasa tak best hazab kan.. but base on my experience, ada setengah benda yg bila dia keluar balik dia adalah super hazab... dan ada setengah benda yg kurang la hazabnya... so here goes..

to eat/drink:

1. plain soft food - contohnya macam biskut kering, roti putih, bubur nasi with ayam/fish yg sangat plain.. no minyak no condiments ya...

2. biskut kering pilihan hati adalah jacob .. cukup semua rasa, and tak bosan la makan (kot?) .. banyak try brand lain, tapi last2 patah balik brand ni.. trust me, masa dulu ini je la makanan rujiku... cian kan..

3. air kalau boleh ambikla yang manis.. kita dok muntah2 je kan mmg takder la energy... dulu i lalu air milo panas sahaja... jus juga di galakkan kalau lalu... tapi sila pilih jus yg manis mcm jus jambu batu atau mangga... oren tak berapa galakkan pasal nanti kuar dia double triple masam! hazab tekak!

4. makan buah2 yang manis... anggur... pear.. jambu madu... pilih yang manis sebab benda yg manis nie kalau dia keluar balik... rasa dia tidak la teruk sangat.... i arituh gilekan jambu batu sejuk buh asam pak chu... asam lain taknak ye.. sbb asam lain masam... pakchu nyer brand sedap manis... tetiap hari hubby balik singgah beli jambu kat AEON BIG... siap cik puan Nurul and hubby yang baik hati hantar jambu lagi kat i... cik puan ika siap mintak abang foodcourt potong jambu baru utk i.. thanks all... jasamu di kenang... muahhhss!

5. kalau lalu makan benda manis mcm coklat atau cake.. boleh la makan moderately.. hahaha... tapi rasanya kalau mabuk teruk mmg sangat moderate je boley makan pon... sbb makan pon ala2 terpaksa kannn... tak lalu giler and takut muntah tapi kalau tak makan... mmg takder energy pulak langsung...

6. Kurma, kismis, prune.. haaa.. ni i suka kunyah2... kluar balik pon rasa still best.. ahahahhaa... vongok kan..


to avoid:

1. menda MASAM! ok i don't know about others.. tapi i mmg tak nak makan asam2... mmg sedap.. tapi after taste adalah teruk.. and after muntah.... double teruk!! so, for me, masam is a big NO-NO

2. masakan banyak perisa/berperisa - ok ni satu lagi.. contoh la.. sambal... kari... huhuhu... confirm nangis masa muntah tuh sbb the sambal taste, rasa sangat horror pedih2 dada and tekak.... that is why i said earlier, makan lah makanan yg plain sajer... sbb kalau keluar balik pon... takder la teruk beno rasanyer...

3. nasik - hahahha... ok ni ikut la individu... macam i, kalau teringin sangat2 lah baru i makan.. then i minum banyak2 air supaya dia cair mcm bubur.. ahahahahha.. coz kalau tak.. dier akan tersekat2 sedak cekik bagai... ok i dunno how to explain but i guess yg pernah rasa akan terangguk2 skang and agree with me.. ahhahahaa...

4. kacang tanah - ada setengah orang cakap kunyah2 la kacang... tapi i ngan kacang ni mcm love-hate relationship.. hahaha.. love to eat.. hate coz dia bg i berangin... so bila berangin.. selagi semua isi perut tak keluar... mmg tak sah... mmg boleh baring la kat toilet kalau macam ni..

5. jangan biar perut kosong... nanti kuar muntah ijooo kata org... kalau dah kuar sampai stomach juice.. merasalah pahit giler and confirm nangis juga.... at least minumlah air milo ke... apa ker... jangan sampai kosong...


hmm.. apa lagik yer tips makanan pilihan ... setakat ni itu je la yang i ingat...  and owh, arituh gynea ada bagi i ubat tahan muntah... tajuk dia maxalone.. ubat nie org nak tambah susu pon pakai ni gak tak silap i... hehehehe... boleh la utk i.. at least i sempat telan makanan tuh kejap kalau tak baru nak suap dah muntah.. huhuhuhuhu....

hopefully this helps. kalau ada nak tambah lagi pengalaman korang dipersilakan... mana tau berguna kepada bakal2 mummy yang lain....

apapun, benda yang paling best about having morning sickness is that, we are sure that the baby is in good condition and healthy.... sbb hcg hormone kita yang tinggi tuh la buat kita teruk muntah, tapi that hormone protect the baby... so kalau sedih sangat... just ingat... baby kita selamat and sihat.... :)

to all mummies out there... you guys are the best and please know that korang seme sebenarnya sangat tabah dan kuat utk mengharungi pregnancy ni.... hang in there ok?


take care, and muahhhss from me!

Wednesday, December 04, 2013

The One With the twin day 28

Alhamdulillah, sedar tak sedar dah 28 hari twins lahir... kejap je kan? 

Alhamdulillah syukur, semuanya berjalan lancar.. twins pon sihat.... nampaknya si adik lebih mendahului si abang... last few days timbang.. Aqil dah 2.6kg.. tapi Afiq 2.3kg... takper.. abang bagi can dulu dekat adik... pasni tgkla abang akan tunjuk taring! ahahha.. skang nie pon.... pantang adik bising2 skit.. dier pon bising sama... skang mummy kene la lipat gandakan usaha menjadi pengilang susu.. muahahhaha.... skang nie sekali derang nak susu... memang mummy kene bg dedua skali... mastering bowling/football style dah mummy ni... hahahhaha... 



So far the babies are both fine... ada la beberapa malam yg derang a bit cranky... but most of the time, derang wakes up for feeding lah... syukur... Allah mudahkan urusan jaga kedua mereka.... 

Mummy plak, first time go thru c-sect, hehehe... mmg mula2 rasa sangat siksa.... nak jalan sakit.. batuk sakit.. bersin sakit... semua jd kaku dan takut2... but alhamdulillah... dah better banyak sangat skang nie... in recovering mode, tapi dah much better.... kalau tanya pengalaman bersalin normal ngan c-sect... dedua ada pro and cons... but this time around, I know for a fact we are making a good decision to have the c-sect... 

Afiq masa lahir, berat nya 2.24 kg.. but masa awal2 tuh stomach dia mcm tak berapa ready.. tak boleh terima susu banyak2... mula bawah 5ml je dia boleh terima kalau lebih skit dier muntah... few days juga dia dok NICU... dia pon a bit pasif... senyap je.. tak nangis banyak.... lepas balik rumah... nampak kuning skit... bila check darah... bilirubin level dia 169... tapi doktor cakap since weight dier kurang.. so kene check lg to make sure... so Doktor suh kerapkan bagi susu.... berusaha lah mummy jd pengilang.. hahahhahaha... alhamdulillah.. dah ok skang....

Aqil pulak, lahir 2.29kg... pon ada a bit jaundice... sama gak.. bagi susu banyak2.... tapi Aqil nie more active.. bila menyusu pon bersungguh2.... so full time kat breast tuh dia akan minum susu dengan jayanyer... tuh yg naik lebih dari abang tuuu.. dia awal2 lg suara kalau nangis mmg memecah gegendang telinga... ahahhahahha...

Now, both of them, kalau menangis.. masya Allah.. sabo je tak menyempattt! aahahah.. seb baik mummy machooo.... kalau mandikan tuh... tgh mandikan sorang, sorang lg dah melalak2... hahahhaha.... tapi takper.. mummy macho.... kewl jee... sampai my mom pon tgk i mcm tak caya je... hebat ok.... anak dia yg lembik ni tak sangka ada twins.... hehehhehe... syukur.. Allah bg rezeki yg melimpah ruah buat kami sekeluarga...

Ok, ada yg tanya arituh, c-sect cost for twins camana.... erm, I am not sure kalau tempat lain.. tapi dekat Pantai Medical Center.... hmm... boley tahan juga... nasihat I... kalau dah tau preggie with twins, silalah menabung dari awal2 pregnancy... like... SERIOUSLY.....  hehehhehe... 

tapi apapon.... hadiah yang Allah beri pada kami ni tidak ternilai harganya.... Syukur....

Eh, panjang plak entry kali nie.... twins tgh tido amik peluang la update blog... 

pada yg bertanya pasal twins nie... i try jawap yer.. tapi kalau tanya tips... i sendiri tak tau..... Memang kami ni antara yg terpilih la.. utk di anugerahkan twins kot...:)

Tapi kalau tanya En Zamzari and dapat jawapan lain, I tak berani tanggunggggg okaaayyy? hahahhahahahha...

Monday, November 25, 2013

The One With The Double Joy

Hi all, 

I know it has been months... since I last updated my blog... so sorry for the lack of update... during my last trimester of my twin pregnancy... I was not in a perfect/good shape... sentiasa rasa penat and mengah membawa perut... and contraction pon dah start very2 early that had caused the Gynea to order me to have more rest.. and subsequently BED REST since week 30... hhuhuhuhu... PENGSAN kan...

But, finally, I manage to keep the babies inside me until full term of 37 weeks, and on fine morning of 7th Nov 2013, there I was, being pushed to the OT to deliver my twin babies via caesarean. Why Caesarean? After weeks of discussions with En Zamzari, my parents and my inlaws, including Gynea, we decided that this is the best to avoid complications, as the position of baby B is in breech position. 

Mak takuuutt... kang sorang kuar normal.. sorang plak kene caesar... camno? baik potong terussss.. hahahahhaa...



Wajah ceria? org nak masuk OT.. hahhaa... padahal cuak! Wish me luck!!
Twin 1 dah keluar.... Mummy weng skit... tgk topi operation pon tah pegi mana tah..
Welcome Twin 2...

Alhamdulillah.. everything went well.. tepat 8;09 am, Twin 1 pun selamat di lahirkan... and Twin 2 menyusul a minute after at 8:10 am... both babies, and also mummy are in good hand.... 

Lepas kuar dari OT tuh, I was put in high dose of pain killers (yes, I was put on high dose of drugs), to ensure I do not feel any pain. According to the Dr, since my uterus dah mengembang besar for having twins, bila babies keluar it become lembik, and any pain could lead to bleeding and they do not want that to happen.. so 24hrs la I di beri dadah... so mmg tak rasa sakit sangat la kan.... until the next morning bila derang cabut seme wayar2.. tube2.. hahahaha... rasakaaannn... baru lah tau langit itu tinggi ke rendahhhhhh....

pulak tuh di tambah i asyik batuk.... mmg lazat berkrim la rasanyaaaa.. hahhahah... rupanya sakit betul bersalin caesar ni..nak bangun tuh... takes time juga.... maybe lain org lain kot pengalaman.. but since this is my first time... mmg rasa la hazabnyer.. hahhahaha.... tuh blom lagi kira lepas dia cabut urine tube, and you were asked to pee ... aduyaii.. ada lebih 20 min nak kenc je kan... hahahhahaha..

but..... if you asked me if having them worth the pain? oh jawapannya.. SEJUTA KALI YES! and tambah JUTA2 lagik...! I am truly blessed, I was given the oppurtunity.. Rezeki yang melimpah ruah sbb di berikan rezeki besar ini dapat twin babies.... Syukur... syukur Alhamdulillah.... I know En Zamzari adalah org yg pallliinnnggg gembira dapat twin babies ni! 

Twin 2....
Twin 1...
My twin babies... harta yang tidak ternilai...
Introducing... twin 1.. Yang Afiq Danniel bin Yang Zamzari Habali
Twin 2 .. Yang Aqil Dannish bin Yang Zamzari Habali..

Alhamdulillah.... alhamdulillah... segala puji bagi Mu... syukur sangat2... everything dah selesai... I dah selamat bersalin.. babies dedua pon sihat.... I pun tgh berpantang skang... 

Nanti2 i cerita lg pengalaman having twins ni ok.. skang nie kene pegi kejut baby..  mintak maaf panggilan susu.. ahhahahaha... dah sakiiiittt niii !!! bye for nowwwww.... 

Wednesday, August 28, 2013

The One With the July babies... (babies lagi ke pon?)

Ahaha, seperti biasa, dah nak masuk Sept kot kan? baru terkedek2 nak update blog..
hehehe... kesian la kat mak yong nie.... bawak perut berat okeh?
(Tapi apa kene mengena dengan update blog, ye dak?)

anyway, seperti december, july pon ramai babies kat rumah nie...
takla ramai.. 3 org, tapi consider ramai la tuh kan more than 1?
hehehhee...

bermula ngan Abah on 13th July....
then my everdearest mate, on 14th July..
last but not least, my Along on 30th July..









mind you.. all three of them are ALONG....
my dad anak sulung, my hubby pon anak sulung.. and of course my brother pon la kan dah panggil along..

and mind you too.... derang seme nie... sebenarnya ada share satu similarity..
G A R A N G by nature.. ahahahhahahahahahaha...
serious..... mmg susah nak caya my dad or En Zamzari tu garang.. but they are!! trust me!
muahahhaha..

satu lagiiiik.... derang suma tak suka clinic, spital, ubat, jarum dan apa je lah yg seumpama dengannya...
yes, all three of them sama!! kalau bab suh org pegi jumpa doktor memang nomo 1..
bagik kat derang nie.. tapi kalau diri sendiri..... hmmmm... KIRIM SALAM SAYANG la jawapnyer!

tatau la kebetulan atau apa... tapi mmg yer kot org bulan July.. especially ALONG, mmg mcm ni..
korang pernah jumpa tak? hehehhe..

anyway... this year celebrate kecil2an sbb yg biasa tukang sebok nak celebrate nyer...
tgh sarat..... so ikut kesuaian la yer..... pulak tuh bulan puasa kan...
so sederhana saje lah yerr... hehehhehehhe..

To my other half, sleeping mate, merajuk mate, and any other kind of mate,

Wishing you a very happy birthday.. taun nie mmg kene celebrate besday ringan2 je...
sbb i dah berat kan... so kene ringankan yg lelain.. muahahhahahahahhaha....
(alasan)... 

Happy birthday to you.. love you always....:D


Abah ngan along,

alah dah tetua nie... cam biasa lah.. happy besday sudahhhhh..:P:P:P:P:P

 

Tuesday, July 09, 2013

The One With the Raya cookies

Hehehe... sorry... As usual kan... I mmg lemau tahap tepu kan? tapi biasala... kira trend la nie tetiap taun dah last minute baru nak upload...ehehehehhe..
org lain dah tutup order.. i baru bukak... dah kene tanya baru nak upload... hahahhaha... mmg hampeh... maafkan jelah mak yong..

tapi nie kira improvement ok... sbb belum start puasa dah upload.. acaner acaner? kira ok la tuh.....

So, since seme pon dah kenal cookies2 nie.. straight to the point aje... saper nak order... order silalah email atau tinggal comment (jgn lupa sertakan contact kot tak camner lah I nak contact u ols balik kan?). Nanti I akan email balik order confirmation and payment method ok?

Order closed : 21 July 2013... so cepat2 email okay?

So, apa yg ditawarkan.... 


Almond slice
M = RM28 (approx: 500grms)
L = RM52(approx: 1kg)



Choc chip cookies
S = RM22(approx : 300grm)
M = RM27(approx: 500grm)
L = RM 50 (approx: 1kg)


Cornflakes Rocher
M = RM22(approx: 50 pcs)
L = RM43 (approx: 100pcs)


Almond London (almond is full, not cut into half)
M = RM25
(approx: 50 pcs)
L = RM45
(approx: 100pcs)



Tart nenas gulung
M = RM26
(approx: 50 pcs)
L = RM50
(approx: 100pcs)

So, jgn tunggu lama2... nanti di ambil org...! ahahha... saper nak order pls email me at chomells@gmail.com yer..... thanks u ols.. muah!! tata!

Monday, July 08, 2013

The One with big three five! ahahahhahahahha

hehehe, dah tua sudah saya....

I guess this year, 5 is my lucky number....
umur jd 35 (five kan tuh)...

and I am now pregnant with baby no 4 and 5...
melengkapkan family kami yg dah tak boleh nak panggil kecik dah kot rasanya..
ala2 kalau 5 cakap kecik mesti kene lempang kan..... hahahha...
actually, i sendiri tak sangka i bakal jd mummy utk 5 kids....
5 okehhh.. 5! it is a BIG no for me, tho, i tau ramai je ada anak lebih dari ni..
but personally... wahhh.. 5! 

If you asked my mom, she can't even believe that I have kids...
knowing me, yang sangat lembab... sangat "lewer" .... 
lembik... cengeng... blur.... seme cukup.... mmg sangat tak sangka i can even raised a kid!
ahahahha.. teruk betul my mom!! alah, bukan mak je... en zamzari pon sama..
dulu tak abis2 cakap umur i 12 thn.. dah lama i tak tanya dia berapa umur i skang...
tetengok dia cakap 40 taun merasa la sentap plak kan? muahahhahahahhaa..

my birthday this year?
hahaha... tak celebrate mana2 pon...
i wasn't really up to any celebration pon..
masa tuh tgh teruk lg muntah2.... so nak makan apapon tak lalu...
time tuh cuma boleh makan biskut kering... atau roti kosong.. ngan air milo je paling best..
sebut la makanan lain... jgn harap nak... ni jenis yg siap kalau tgk gambo makanan pon muntah..
so jarangla nak bukak FB sangat .. kalau bukak laju2 je scroll takut ternampak gambo makanan..

My in laws seme datang umah... yer yer konon nak celebrate besday i..
siap belikan kek seme... kesian derang... but i can literaly only "jilat" the cake..
tak boleh masuk langsung... sedih.. kesian derang kan... but derang paham ler keadaan i yg mcm tuh..
kalau ingat balik mmg dugaan sangat... but tuhla.. org cakap.. seme tuh ada hikmah kan..

all i can say... i am blessed with all the things happening in my life..
be whatever it is... i am still blessed and happy...

thank you so much...
for being part of my live ....
i appreciate every moment of it!

muahhhhssss!!

Monday, July 01, 2013

The One With the big news....

Masa anak2 demam, pastuh Adam masuk spital harituh... the weekend right before sorang2 demam tuh... we found out about one big news.... tapi masa tuh tak nak cakap pape lg sbb macam too early... mmg sangat early pon...

Masa tuh baru 4 weeks.... tapi sebab weeks before that craving melampau.. then a few days before the weekend I dah rasa loya, pening, and muntah... masa tuh ingat macam penat kot.... tapi ada gak tergerak hati kot kot preggie.... so... I did the test..... 



Memang dah nampak 2 line tuh... and bila kira tarikh.. like.. ehh... awalnyer dah boleh detect... baru 4 weeks!! so I pon tak bgtau sape2 except hubby.... then Isnin tuh dia kene pegi outstation.. and start pulak episode budak2 demam..... started ngan kak long.. di akhiri dengan Adam masuk ward! Kesian daddy bergegas balik.... dengan anak sakit.. dengan bini dah mula muntah2.. and at early stage pregnancy... dia pon risau...

Abis anak2 kuar spital.. I did another test... sbb nak confirmkan betul ke tak... just a week apart kan... then mmg nampak lagiii clear.... so we decided, nak pegi jumpa Gynea.... masa budak2 demam tuh I dah start muntah quite frequently jugak.... tapi masih boleh la nak makan2 lagi.... masa tuh makan tapi muntah... craving mcm2 pastuh pas makan semua kuar balik.. hahahha.. siap En Zamzari cakap... "Good luck la nanti nak kuruskan badan" sbb mmg iyer.. seme benda i rasa nak makan.....

but, it only lasted for a week kot? after that... I dah langsung tak boleh makan.... whatever comes in.. goes out!! semua benda i dah tak lalu.... sedih sangat sbb mcm rasa body jd tak larat sangat sbb yerla.. tak boleh makan.. even masuk air pon... keluar balik air tuhhhhhh!!

perabis last, i fainted dekat opis... sbb dehydrated.... terus warded sbb mmg dah teruk.... rasa sangat tak bermaya and letih.. sbb everything yang I makan kene kuar balik... few days jugak dok spital masuk air, masuk ubat and all... then.... balik rumah mmg bergantung penuh dengan Maxalone je... itu pon.... tetapppp jugak muntahhh... tak boleh makan apa2 pon.. tak boleh bau..... aduhaiii.. penangan baby kali nie mmg sangat2 menguji... 


Memang ada rasa pelik sbb kenapalahhhh teruk sangat mcm ni kan... bukan first time pregnant... kesian En Zamzari mesti dia penat sbb everyday I tak larat... dia balik keje penat2 seme nak kene settlekan... siap masak lg dia.... pastuh I lari masuk bilik sbb tak nak bau... hehehhe... kang dah penat2 buat/prepare food.. i rasa semulut... lari masuk bilik air muntah... hahahha.... I feel sorry for him, tapi nak buat camana kan? I sendiri pun mmg sangat2 tak larat..... 

Sampai lah masa week ke 9 tuh.. i dah tak larat sangat and sedih dengan keadaan diri (oh drama), masa jumpa gynea I tanya lah kenapa teruk benar.. bukannyer first pregnancy.... skaliiii bila dia scan rerupanya....


I'm having TWINS!!!!


terkejut!!! dah la awal2 pregnant dulu mmg ada mimpi dapat anak twins.... siap i bgtau En Zamzari lg.. ya Allah rupanyer instinct dari awal lg tuu.. sampai termimpiii.. ahhahaha...

org yg paling gembira of coz En Zamzari kann.... hebats la dia sbb boleh membuat twins katanya... ahahhahaha...
so that answers all the morning sickness.... penangan baby twins ni mmg SANGAT2 lain.... walaupon this is not my first pregnancy pon.. but i guess kalau anak twins ni double up the hormone, hence sangat teruk la sicknessnyaa..

tapi apapon i syukur.... Dr, and also from the readings... bila kita kene sickness teruk ni maknanya hormone tuh tinggi... hormone tinggi tuh protect the babies therefore it shows.... this is a healthy pregnancy... Insya Allah.... so... dalam kepayahan.. semua ada hikmahnya... tipu kalau i cakap ada kalanyer i rasa sangat tak larat.... lembik and siap nangis sebab sakit perut muntah teruk.... and rasa lapar tapi tak boleh makan..... tak boleh keluar rumah sebab langsung tak larat and also tak tahan bau.... semua tak boleh rasanyer.... 

Yang paling kesian... En Zamzari and the kids.... kalau weekends mmg jarang derang kuar....  makan pon mummy tak penah nak join skali.... main pon ngan daddy je.... daddy mmg confirm super penat.... kesian dia.. balik I dah either tertido or terlantar je kat katil.... bercakap pon tidak... kesian dia takder kawan pon nak borak2... huwaaaaaaa...... takperla Baby... nak buat camana kan... dugaan kejap..:D

Apapon, seme org excited nak tunggu kedatangan Babies nanti...... :D