Monday, October 20, 2014

The One With the kids are unwell... :(

2 out of 5 .... seb baik lg bukan seme.... tapi baru 2 pon mummy dah lalok2 di pagi senin ni....
Afiq start dulu... then abang pon tetiba demam... Abang mmg ada tonsil.. so kalau demam mmg sangat cepat spike tinggi2..... derang kalau panas mmg boleh reach sampai 40 C.. mmg panas giler kan...

Kesian kat Afiq sbb dia baby lg tak boleh nak cakap.. i think tekak dia pon bengkak.. so kurang nak minum... so mummy terpaksa guna kaedah lain nak bg minum sbb dia tak nak minum sangat kalau guna bottle... so mummy kene la pangku.... manja2... kiss2... usap2 pipi.. main rambut.. pastuh dia mcm lalok2... mummy guna syringe utk bagi air/air garam... dapat la 2.5oz.... mmg kene sabar dan gigih... hehehhehe.. takperla... nak dia sihat kan... 

jumaat lepas ingatkan kene chicken pox.. sbb mcm tumbuh bintik2 air.. tapi after monitor satu hari, bintik tuh takder.. tapi badan dia mmg sangat panas.... and mmg standby sub Voltaren 125, kalau dah bg Paracetamol pon tak turun.. mandi pon tak turun... mmg kene sub la... biasanyer lepas sub tuh dia mcm relax skit.... and boleh tido.... sbb ada pain killer kan.... kesian sangat sbb mesti badan sakit2. tapi tak reti cakap...




muka sedih je Afiq ni...
 
Bila demam, dah tentu2 extra manja.... mummy pon dah rupa tak semenggah je... nak kene peluk2... dokong2... kish2.... hehehhe.. sama je la seme kat umah ni kalau sakit seme extra manja... termasuk la baby besarr.. ahahhahaha..... baby besar jgn demam yer... nanti mummy pengsannnn!!!

 Baru lepas nangis..... nak kene dokong selalu.... baru la nak ok..




Abang pulak... ari sabtu start demam... tapi dalam seme2.. abang kalau demam dia sangat kuat.. dia mmg fight it.... bila kita suh mandi.. dia mandi... kol 12 mlm pon dia mandi... pastuh suh minum air ke.. suh mkn ubat ke.. senang.... abang kalau demam mmg suhu dia tinggi... doktor cakap sbb abang ada tonsil... mummy plak tak sampai hati nak suh abang operate kecik2 nie.... tunggu lah besar skit.... 

kesian, sbb abang akan cakap badan dia sume sakit.... so malam tuh tido ngan mummy... mummy picit2 dia sampai dia tertido..... kol 5 dia kejut ... cakap... abang sakit badan... tgk2.. suhu dah naik balik.. so makan ubat cecepat.... masa kol 12 tuh sampai merah2 pipi dia..... panas sangat.... :(


 merah kan pipi dia.... :(


harini mummy gi keje.. abang di cutikan.... tapi dah pesan suh call mummy kalau ada apa2.... hopefully derang will recover soon..... mummy ada skit2 zombie pagi ni..... kalau terlelap kejap lg depan PC ni... aduhai.... pasrah je laaa.... :P

Thursday, October 16, 2014

The One With the 11 months Twinnies

Mak aih... kejapnyer budak 2 org ni dah 11 months!!! bulan depan dah setaun dah... huhuhu.... kejap je dah nak jd budak bujannngggggg..... takperla... seme always be my baby kannn... termasuklah daddy nyer pon skali... always be my baby... baby besar skali.. :P






Cheeky Aqil and Bam Bam Afiq...

 Ni pon baby gak... Ni la BABY saya yg paling besoooo... hehehehhe



Skang dedua ni pandai jeles... kalau daddy amik afiq.. aqil jeles terjerit2.. the same goes kalau mummy amik salah sorang.. the other one will panggil2... tapi tak reti lg la nak sebut mummy-daddy... sebut abah ada la... abah mana la dia panggil tuh kannn.. ahahahhahaha.... daddy kene change to abah la gini.. ahahhahaha..

eventhough they are twins, personality still lain... Afiq serious skit... nampak more matured... makan senang.... and very independent... letak je dia akan diam and main sendiri... kang nak tido baru nangis2 skit nak susu.. bg susu pegang sendiri.. dah abis buh tepi dia sambung isap jari and sleep...

tapi... kalau mummy ada kat umah.. of coz mengada lebeyyyy.. ahahahhaa... takper... mummy sanggup melayan .... ada lg bau masham baby seskit... so ciumla selagi boleyyyy.. hahahaha...





 Afiq mengaderrr... :P






Aqil pulak... jenis cheeky.. gelak terkekeh2.. manjaaaaaaaa....and tak suka kene letak! dia lebih mobile sbb dia ni jenis lasak and active tak reti dok diam.... dengar lagu bontot goyang2.. perasan terer dah ni berdiri lepas tangan... yela... some babies 10 bulan dah jalan kan.. so I guess biasa la kot derang dalam phase nak belajar jalan.... cakap pon banyak... bebel tak abis2.... pendek kata dia ni bising lah! ahahahha.... makan memilih... sbb tuh kurus kot.. tapi badan keras! 


 Budak asheemmm bau ailio basii.. ahaahhhahhahha





rupa derang pon i think senang nak beza... Afiq lebih "jawa"... iras Adam dia ni... dalam 5 org anak... rambut dia paling wavy... ikut daddy... dia pon cengeng skit... tak boleh kene marah nanti nangis.. kalau nangis sampai sedu2.... dah lama pon kalau teringat dia bleh nangis balik.. ahahhahaha.... kulit dia pon a bit tan... jawa lah katakann.. ahahahhaha... idung kemek mcm mummy.... seme anak2 pon idung follow mummy kan.. kecuali Aqil je... heheh..

Afiq Jawa... hehehehhe..



Mak Jawa ngan anak Jawa... mak dah mandi so wangi la.. budak tuh baru celik... :P


Aqil cerah, bulu mata lentik che ta.. hahahha.. hidung mancung ikut daddy.. rambut.. belum dapat di kenal pasti... nampak mcm lurus... tapi tak sure... dia banyak ikut Aish skit kot... mata dia boollaattt... garang la kot ni... cuma Aqil ni clingy lebih... nak kene dokong selalu.... tapi skang dia pon tak suka sangat dokong sbb dia tak bebas nak merayap sana sini...

budak yg tak reti dok diammm..
 
dia tgh membebel eyakkkk... eyakkkk... dah berak tuh suh basuh.. tak reti2 lg ke sebok nak amik gambo gak?


tapi tuhla... memang rasa kejappp sangat dah 11 bulan.. dah nak setahun dahh..... mummy nyer kesan czer pon still sakit2 lg especially bila period... and mummy pon tak kurussssssssssssss2 pon lagiiiiiiiikkkkkkkk ni acanerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr??

eh tetiba.. ahahhaha... okla pk nak kurus ni terus stress...

ok bai! :P

Wednesday, October 15, 2014

The One with the KLMJ... :P

Do you have circle of frens that, eventhough you have not seen each other for soooo long... yes... long enough that your wrinkles or fine lines were never exist back then... but when you meet them, on the same second you just click like the old times....

If you asked me, the answer is definitely YES! and I have the chance to meet them recently.. some of us have not seen each other since we left college (don't ask me how long.... just accept that it is very very very very long time ago).... but the moment we see each other, we become like college buddy again, just like that... that's how amazing this frenship to me... and I embrace each and every one of them....




Farah, Me and Kirana...

hahahah.. fefeling KLMJ pulak (Farah lemau, if you are reading this, you dah tau kan what is the meaning of KLMJ)... ahahhaha....
 

I am truly blessed to have met such wonderful frens like them... meeting them now.... triggers the "teenagers" memory in me... ahahhahahahah..... nampak beno dah tua nak veranganz teenager kannnnnnnnn.... duuugggghhhhh (Kirana's fav word) hehehhe...




Hahaha... bila dah banyak sangat take... I dah penat and menjelir lidah la jawapnyyerrrr... ahhahah

I still remember back in college... how kalang kabut our life is... some of us, tuhla first time dok jauh dari family.... but we are lucky enough that our path crossed, and we become close buddy since then...

I had 3 roomates... first one was just a month kot? since she is the senior and she prefers to stay with seniors as well.. lucky enough, I managed to find another room mate, Sue. hehehhe....

Sue ni sangat pandai orgnya... and she is creative and detail in many ways.... on the contradicting part... I ammmmmmm not like that.... hahahhaa... kesian Sue ada rumet cam aku.. but then, on Summer break, Sue tak amik any classes.... that is when me and Uya become room mate... hehheheh...

I really pity Uya.... sebabnya??? ahahhaha... she has to cope with meeeee..... bgn pagi susah.... asek2 5 minutes twinkle2 little star... and she usually wait for me... walaupon tak sama course and kelas lain2.. we will walk to the lecture hall/building sama2.... dah ler our block palliinnnngggg jaaauuhhhh dari lecture block... tapi gigih kannn.. nak pegi class.... 


Uya my rumet... Farah lemau (you block F kan?) .. and Preeti.. pon block F kot?

But the best part dok block paling jauh.... the rest would wait for us... ahaha... sebab sampai depan block derang... baru pegi sama2.... back then tak ramai ada/pakai hp... kitorang masih lagi bergayut kat public phone yg hazab tuuuuu... ohhhhh.. kenangan public phone..... hahahhahaha....

pegi library is a must... eventho I am not that rajin to read books... tapi I pegi juga.. because my frens suka lepak library... ahahahhahaha.... ehh.. i rajin juga la baca buku.... tapiiiiiiii...... banyak lagi cuci mata dari baca buku.... ahahha.. tapi hampehhhh.... bukan ada org sangkut ponnn.... dah muka sememeh... sape nak sangkut kann.. hahhahahahahaha....

dapat keluar pegi town is the best.... dah ler nak keluar kene date cukup2 4 org... sbb tak nak share taxi... kat sana taxi dia taxi sapu.. so kalau tak cukup 4 org.. nanti taxi akan berenti utk amik org lain... kene yg org busukk... nangis tahan napas sambil nak gelak2kan each other padan muka! ahahhahaha..

thennnn... beratur pulak dekat bowling alley... trust me, bowling tuh... penuh dengan kami2 je okayyyy... lepas tuh pulak memenuhkan cyber cafe...... zaman IRC... ahahah... derang2 yg ada bf dah fly ni.... mmg IRC is a must.... for me, kadang2 i pasrah je la... keluar dari channel yg ramai org... sbb nak bg chan kengkawan yg ada bf kat channel tuh... kadang i dok borak ngan tah sape je pon... hahahhaha.... bongok2 camtuh pon.. life was at its best time tuh.... takder apa nak pk sangat... dok kat kuantan plak tuhhh... mmgg... haishh.... idup ngan kengkawan je.... tapppiiiii... sangat2 happening! ahahhaha

kan dah kata... sangat KLMJ kannn.... banyak sangat benda best time kat MCC tuh.. I always cherish my time there... the best time of my study life....

MCC Fall 96'






all of us excluding Tin, Sue and Azra... ahahahhaha


ketahuilah bahawasanya... I is sangat nak balik dah time ni tapi sempaaatt lg bergambo!




thanks guys... for being part of my valuable memory ... and still being a great fren till now... :)

Monday, September 15, 2014

The One With the post mengaderrrr.. ahahhahah

Hi everyone...

ahaks... gedik bagai hi everyone ni kannnn.. nak kene lempang je rasanyer.. ahhahaha..

skang cuti skolah kan... utk mummy seperti I ni.. time nie rasa rileks la skit tak berkejar2 nak antar amik anak kan... hehehhe.... tuhla kekdahnyer ada entry mengader mcm nie.....

dan2 terus ajak en zamzari lunch date kannnn.... :P gediks tak boleh belahhhhh!
alah memang bebetul pegi lunch je pon... naik tren.... turun tren.. laju2 pegi kedai makan sbb perut lapoooo..
laju2 makan.... pastuh pelan2 jalan sbb perut dah penoohhh... ahahhaha... lunch date la sangat kannn..
rupa org pelahap ada la niiii...

 Ni la lunch date I... gambo ni dia tak perasan pon I amik.... hahahha... kot tak harus ada fork or spoon depan muka dia tuuuu.... gambo I takder sbb I lapo.. lagipon.. perlu ke? bersepah dah muka I merata2 kannn... :P

kitorang makan kat Waroeng Penyet ... I amik Ayam Bakar... en zamzari Ayam Penyet... makan ngan cili dia tuh.... rasa mcm pegi makan sambil jogging boleh? berpeluh2 pedasss... tapi pedas2 pon.... tambah2 gak sambal tuh..... pastuh terjulur lidah kepedasan.... haish malang betul la dapat bini perangai gini.... ahahahahahhaha....
macam ni kata dating? errrhhhhh pengsann..

tapikan... I is memang mcm tuh... i still remember first time kuar dating as couple kannn.... masya Allah... boleh tak i ni makan sampai kedai siap bersila kat kusi... makan ayam pon pakai tangan je...... makan sungguh2 sampai abis...... pastuh dah makan siap nak singgah ladies.... toksah tanya la buat apa kann... tapi just imagine lah... first time tuuuu  kuar date mcm gitu gayanyer..... ahahhahahahhaa.... PENGSANNNN!!!!

tapi... time bercinta kan.. kentut pon wangi... makanyer masa teringat I cakap ler ehhh.. sorry I buruk perangai... dia cakap la.. takper.. i suka... comel je... ahahahhaa..... time tuh seme pon comel, ye dak? skang???? comel jugak kot.. tapi lebih pada comottttttttttttttttttt.... hahahahha...... 

ha.. dah dah...  kang tak abis melalut..... waktu lunch dah nak abis sila buat kerja ehhh...

Tuesday, September 09, 2014

The One With The Yang Aish Zachary First Tooth removed

Hehehehhe...... sebab ni pencapaian yang mesti di record, gigih mummy bukak blog and update. Suppose nak update 2 hari lepas... tapi tak menyempat maka arini la baru dapat nak menyempatkan diri jugak..

Actually, it has been a week that his tooth started to goyang2 tu.... but then whenever I try nak check nak cabut dia cakap.... belummmmmmmm gooooyyyyaaaannnggg sangat... and furthermore, tak cuti so mummy tak sempat nak cabut pon.... 

Then last Sunday, mummy buat spot check kuku, telinga... gigi pon kene la skali.... terus mummy cakap let's remove your tooth now... ahhahahaha.... abang mencicit lari masuk bilik pastuh nyorok bawah bantal...
dia ingat dia kecik sangat ke kalau nyorok bawah bantal mummy tak nampak? hahahhahaha...

Mummy datang, bawak benang, buat 4 lapis.... then mummy cakap.. abang kuat kan.... kejap je mummy buat... kalau abang tak gerak2... then it will be easier... and no pain at all...

memula dia mcm tak nak... pastuh I told him.... that he could pick RM10 or Baskin Robin icecream just like kak long. For each tooth removed, mummy bg RM10 or upah icecream Baskin Robin. then he said... "you do not have RM10... you are going to lie to me" hahahahhahaha... pengsan!

So I took out RM10, place it on his hand, and told him I have give him the money in advance... so let me do my job... untung betul cabut gigi pon dapat duit.. ahahahahhahaha...

dia pon sengeh...let me ikat gigi dia tuh.... ikat kuat.... then i ask him... can I pull it now? dia gelak2.... i cabut in 1 second je.... hahahahhaha... surprisingly, dia tak nangis pon.. siap gelak kuat2 lagik.... 

"done? just like that? not painful at all... tapi kenapa kak long nangis?"

hahahahahahahha.... kak long memangg.. overrrr ok!

abang cakap tak sakit langsung.. dia baru nak je nak cakap suh mummy wait dia nak tarik nafas... tgk2 dah siap dah cabut.... ahahhahahaha.. abang mmg power la bang!

dia cakap.. sakit jugak .. tapi skit je.. and sekejap sangat.. tak sempat abang nak rasa sakit pun..... :D

you go boy!!!

nahhhhh.. hadiah kat peminat abang.... gigi dah hilang satuuuuuuu....... ahahahhahahaha

Muka happy je kan walaupon baru hilang gigi....

Tuesday, July 08, 2014

The One With the twinnies 8 months...

Macam tak percaya kan? yeee.. twinnies dah 8 bulan dah skang.... huhuhu.... Afiq lagik lah.. dah nampak sangat muka bujangnyerrr........ kenapa korang cepat sangat besar niiiii????? huhuhuhu...

Happy 8 Months Yang Afiq Danniel dan Yang Aqil Dannish... semoga kalian berdua membesar dengan sihat dan cergas... sentiasa berada di bawah lindungan Nya... amin...




 Ceria dua budak niiii... :P

dah bujang dah kan derang? huhuhuhu..

 Yang Afiq Danniel..

Yang Aqil Dannish...













 


Alhamdulillah derang ni senang.... maybe sebab berdua.. so mcm senang derang boleh main sama2.... sepak sama2... hahaha.... jgn tak tau kecik kenonet mcm tuh pon.. rajin bergusti with each other ok..... kejap2 main cakar2... kejap2 main sepak2... mana boleh dok diam......

Pastuh kalau part jealous mmg terbaik.. especially Afiq... kuat jealous tuhhh.. kalau mummy dukung Aqil je mulala dia nangis takpon jerit jerit... dah ler suara nyaring.. tak padan kecik!

Pastuh bila mummy balik keje tgk derang kat bilik.. nampak je mummy si Afiq nie akan sepak2 kaki dia.. excited la tuh konon nyer... kalau Aqil dia ni sweet2 skit... kita sapa dia, dia senyum meleret manisss jeee.. haish.... menggoda betul.... pastuh dengar sore kita skit je... kita agah skit je.. gelak macam kelako sangat.... poyo je Aqil nie..

Afiq muka mcm serious skit... jarang nak gelak beria2 sangat... senyum pon senyum meleret je.... tak macam Aqil... Aqil ni ceria... gelak kuat2... pastuh suka sentil lidah.... ailio pulak terjejes2... ahhahahahah... mummy tgk pon rasa kelaka lah Aqil nie....

Afiq nyer gigi bawah 2 batang dah tumbuh.. Aqil masih takder gigi... Afiq rambut banyak, tapi kerinting skit... Aqil rambut lurus tapi halus and sikit.... tapi derang nie takder cukur bantal... tak mcm anak2 yg lain.. seme rambut atas naik dulu.. belakang botakkk... org tua panggil cukur bantal kan? tapi Afiq Aqil dedua takder cukur bantal nie...

Betul org cakap... setiap anak tuh ada beza... even kembar ni pon.... perangai derang boleh di bezakan... maybe utk org lain tak perasan lah sangat kot.. but mummy and bibik mmg tau perangai derang lain2...

Satu benda yg derang ni lain dari Alya, Aish and Adam.... derang makan bubur!! ahahha... Alya, Aish and Adam tak makan bubur yg blend habis tu.... Alya ngan Aish lg teruk mmg tak mkn bubur langsung... Adam ada makan, tu pon kene ada lg tekstur nasik tuh... but twinnies... derang mmg kene blend! Mmg hancur lumat gituu.. and paling terpaling suka adalah labuuuuu..... ari2 nak makan labuuuu...... kalau buh corn ke.... carot ke.. kurang sukaaa.... labu gak idaman hati...

hmm.. sungguh macam tak caya dah 8 bulan... lagik 4 bulan dah setaun.... pastuh dah kecoh lari sana sini.. ikut Abang ngan Adik (eh, camne ni nak tukar nama Adam ni? dia dah terbiasa kita panggil adik..Abang Adik ok ke? ahahhaha lawak!)

haish terbalik la rumah nampaknyer ada 4 hero... tapi... mesti meriah pastuh mummy mesti sakit tekak selalu kan.. sbb asek jerit2 je marah ... ahhahaha....

partly, tak sabar tgk derang besar sama2... tapi... another part plak.. tak nak derang cepat sangat besar sbb nanti bau baby lama2 takderrrr... abis nanti nak cium bau ashem baby kat ne????? haa.. korang takyah nak creative sangat suh I beranak ye... kasik can I is rehat dulu aciii? ahahhaahhaha... :P

Monday, July 07, 2014

The One With the Salam Ramadhan 1435!

Entry terlajak lambat... skang seme pon nak terlajak terlajak I pon nak terlajak gak ah... ahhahaa..

Alhamdulillah.. syukur masih di beri kesempatan nak bertemu Ramadhan kali ini.. moga tahun ni puasa kita semua di terima oleh Nya.... dan kita semua dapat melipat gandakan ibadah kita..

This year Abang Aish first time puasa... Alhamdulillah... dah 9 Ramadhan, baru satu hari dia tak puasa... sebab 2nd day dia terlupa kene puasa... dia telah terminum susu... hahahhaa... kelakar pon ada.. kesian pon ada..

"Mummy, abang forgot.. Brain abang tak ingat I have to puasa.."

Brain tak boleh ingat... boley?? ahahhahaha.... suka ati la abang oiii.... Cuma abang nie mmg payah makan skit.. jadi mummy pon susah hati bila buka makan skit.... sahur pon makan bersuap sambil tido... takperla.... suap pon suaplah asalkan dia nak makan.... 

Buka puasa, mesti nak ada karipap.... ngan air milo... air milo kene mummy buat dan kacau.... org lain kacau tak sedap... kalau kat kedai pon mcm tuh.. mummy kene kacau air milo dia... macam2 hal lah abang nie.... kacau je pon... tu pon nak kene mummy gak...

Fav karipap abang is karipap daging resepi Granny...... then karipap ayam resepi nenek... tetiap harila mummy kene buat karipap sebab skang ada 2 babies yg makan karipap time buka.. satu Baby Yang Sr, satu baby Yang Jr... ahhahahahaha.....

Kak long, dah 4th year puasa... so takder masalah sangat... cuma dah ari ke 9 ni kan.. sahur nyer dah mula tak lalu.... but so far dia mesti bangun sahur.. and usually malam mummy dah siap2 tanya nak sahur apa.. so kejutkan derang dulu... derang berpindah ke depan pulak.. then mummy siapkan makanan... baru la bangun betul utk makan... memang banyak phase nak bangun nyer tuh...

Usually lepas buka puasa.... solat berjemaah dengan Daddy... abang belum pandai baca semua bacaan dalam solat.. tapi sebahagian darinyer dah boley.... moga2 cerah hati cepat belajar solat ni.... insya Allah...:)

Tiap2 hari rutin mummy skang amik gambo derang sahur.. ahahaha.. bukan apa... kenang-kenangan esok2.... biar derang nie tgk sendiri perangai derang camner time sahur.. ahahhaha.. time buka mummy sebok berkuntau... lagikpon... perut mummy sendiri berdendang sayang maka takder maknanyer nak snap2 dulu.... hahaha.. sahur takper.... 


 Day 1: Both masih ceria... bangun pon ceria...:D


 Day2: Mula ngan susu dulu ehhh.... yer.. budak nie dah 6 tahun pon masih minum susu dalam botoll...:P

 Day 2 : Kak long still ok.. ceria je..

 Day 2: Mummy interframe skit..


Day 3 : Abang dah start buat lawak dia makan sambil tido... hahahha... tgk tuuu.. karipap lagi! Kak long pon dah start ngantukk...


 Day 4: Abang tido senyum... piraaahhh abang.. malas nak suap makan sendiri... K long still kewl...


 Day 5 : Mummy lapik bantal kat kelapa... gambo gelak tuh abang dok suka sambil cakap.."thank you mummy" ha.. dah bg bantal pandai cakap thank you yeee... kak long pon dah start letih... maklumla pas sahur terus g skolah... balik skolah pagi g skolah petang plak...


Day 6 : abang seperti biasa tido... makan milo ball so kene letak tissue takut tumpah... K long dah muka tak puas hati pasal tak lalu makan tapi mummy paksa...



 Day 7 : Pegang botol susu pon dah tak larat Abang ni... ahahahha.... Kak long pon muka ngantuk jee..

Day 9: haaaa... rutin sama jugakkkkk hahahahha... oh day 8 takder gambo sbb sahur awal sangat...

Petang, biasanyer jengah2 pasar ramadhan.. beli ala kadar je... takut nanti tak abis bazir plak... nie petang nie dah siap2 plan.... mummy daddy kak long nak makan ayam golek... so kami bertiga makan ayam golek... abang ngan adik makan ayam bob... then buat karipap... air milo... settle dahhhh... takyah banyak2.. takyah pening2... yang penting dapat makan.... hehehhehehe.....

korang buka apa plak arini?

Friday, June 06, 2014

The One With the suam suam kuku

Sudahlah tuan punya bloggg.... konon janji nak bersiaran la.. apa la.... cer tengok apa jadik skang? memang janji di capati betulllllll....:P

hahhahahahahahhaa...... yer yer yer... saya memang fail mengupdate blog... takmoh la promise lagik kang janji di capati... aku plak jadi kuah kari kanggg... hahahahhaha...

habis nak buat camana... ingat kan macam sempat nak selit2 update.. pastuh dengan masuk ward la... dengan anak2 demam la... dengan derang plak masuk ward.. dengan aqiqah lagik... dengan exam lagik... haaaa... rasakan mummy tak cukup kaki dengan tangan... hahaha....

cuti skolah nie derang dah bising2 tak pegi memana.. hai lah anak2ku sekalian.... mummy takder kesempatan lagik nak oiii.... yela.. yela.. kang kita pegi.. esok kita pegi yer.... ni mummy tgh tunggang terbalik nak siap keje sbb minggu depan cuti 2 hari.... kesian gak derang ni kan... 

Nak berjalan/bercuti ni bukan perkara senang especially dah ada 5 org anak ni... ha.. nak packing nyer pon dah pening... nak kene efisyen giler supaya tak over packed... or under packed... parah (ke pasrah) la mummy nak arrange ni.... belum pack lg mummy dah pening dah nie.. ahhaha..

apapon, hopefully semua ok.. doakan perjalanan kekami yer... ai is tak dapat bayangkan kepenuhan kereta nanti sebab first time ni kami berjalan sefamily with twins and bibiks.. hahahhahahaha.... nanti ai amik gambo ok? hahahhaha....

okla korang... sabo jela entry takder makna ni kan... salam jumaat.. have a great weekend! muahhss

Friday, April 25, 2014

The One With the new hair color!

Lama kan tak bersiaran.... tetiba bersiaran kembali... aahahahah....
blog nie dah tahap suci dalam debu sesangat dah ni kann.. ahhahahahaha
sangat2 bz adalah alasan yg cliche sangat kan? so takyah la sangat bg alasan...

okla... as start, actually today nak share about this new salon, C.Michael, located in Bangsar. Got to know about this, mcm penah tgk kat FB.. tapi tak ingat the details... seb baik mcm teringat2 nama dia... so try la google... seb baik jumpa!!

this is the link of the C.Michael hair color promotion that I found... hahahaha.. jgn terkejut ok sbb murs2 kan? tapi ni mcm last year promotion kan... tah ada lg ke tak tah... so I pon call la salon dia kat bangsar tuh... a girl name Yasmin picked up the phone and informed me, they still have the promotion... yippieeeee!!!terus buat appointment....

tak pernah try kat sini pon.. so mcm takut2 gak kang tak ok..
my hair nie dah la panjang kan... then ni nak color.. kalau tersilap kang... aduih bila la nak tukar color balik...
tapi since en zamzari cakap.. pegila.. dah tkder color dah rambut tuh... so i pon pantas je la pegi..

When I reach there, I was introduced to Javen. He is the Senior Stylist and then I told him that I wanted to color my hair.. he asked me what color i want.. so I show him this picture.... 



hahahahha.. veranganz sangat kan nak color tuuuu...

he said, since i dah pernah color my hair black.. so mcm susah skit nak dapat tone tuh.. kalau nak dapat kene bleach tapi dia tak advice sbb nanti rambut rosak... I told him, I tak pernah color my hair black.. he was surprised sbb dia cakap my original black color is really black.. ahhahaha... kesian..

then i bgtau i nak color camtuh coz en zamzari suggest color tuh... yes, my other half is my consultant.. hahahaha... then Javen said.. he suggest that I try this color first.. kalau rasa nak light lg, then datang lg another 2-3 weeks, baru boleh tone down.. so tak rosak la rambut.. daripada i go bleach now kan... and he will try to color as light as he could today.. 





after almost 3 hrs la kannn.... this is the result!



hehhehehe... i think i am quite happy with it... pandai dia potong my hair too... suka suka!

then he also gave me 2 packets of hair serum... suka sangattt serum tuu.... nanti nak beli lah! actually i nak beli dah time tuh... pastuh Javen nie lain la dari mana2 stylist i pegi.... he didn't push you to do more than you want which translate, takyah la bayar banyak.... pastuh, nak beli product pon dia mcm advice try dulu... kalau suka datang lg beli.. which for me, i think he is being fair.. kadang kita nie seme nak kan.. pastuh tak pakai.. bagusla org mcm ni... that makes me want to buy pulak lg coz i know the product must be good that dia sure we will come again and buy... hehehhe..

so kengkawan, kalau rasa nak color rambut, boleh pegi C.Michael ni... recommended. and owh, the RM99 promotion for color and cut tuh, is for all hair length!!! even my hair yg panjang ni pon sama RM99 jugak... sooooo worth it!! tak penah lg color rambut murah camni.. ahahaha... because my hair kan panjang... kalau pendek maybe la boleh dapat..

So saper nak try, mmy recommended... Address is as below:

C. Michael Hair and Lifestyle Salon,
20 Jalan Telawi Bangsar,
59100 Kuala Lumpur.
Phone: +603 2201 3673+603 2201 3673.


Friday, March 07, 2014

The One With just another Friday...

Hari Jumaat...

ahaha... hari yg sesuai kot nak mandom sebab esok cuti weekend bley bermanja2... ahahhahaha... gediks! ahahhaha

tahh.. pagi2 dah mandom tah hape2 kan...
bukan dok jauh pon sekatil gak tidonyer.. tapi biasala ada bini attention seeker camni asek mengada jeeee... pasrah je la yer encik zamzari oiii..:D

arituh i ada tulis miss u la... love you la.. etc...
pastuh adala juga org yg "kurang suka" kot cakap... dah beranak lima pon nak miss u miss u gak ke? i cakap je la i ni mmg mengada tahap tertinggi so mmg mcm tuh...

tapi what comes into my mind kan... eh kenapa yer.. kalau dah beranak lima dah takyah nak miss2 ke? dah tak bleh manja2 ke? tuh baru cakap pasal anak 5.. blom cakap pasal umur dah mmg "berumur" ni.. hahahaha.... kaaaannnn?

erm, maybe lain org lain kot... some people memang ok je tak express their feelings and what not, maybe to them, takyah la nak cakap sangat pon kan... sendiri tau udah... betul la tuh... cara dia mcm tuh... to me tak salah pon dia nak buat macam tuh... but that doesn't mean dia tak sayang/rindu laki dia ke hape kan? dah memang dia nya cara camtuh...

same goes to some people like me... i know ada je species macam i ni... hahahhahaha.... tak boleh la salahkan kami2 ni gak... pasal kami2 ni mmg ngada tahap tinggi... tapi takperla... kami ngada kat org yg patut kan... kalau ngada kat org yg tak patut lain plak jadinya.. ahahhahaha..:P

eh apa kebenda dah melalut tempat lain... hahahha..gini la kalau tangan menaip sama laju ngan mulut bercakap.. ahahhaha..

jadi, maafla sape yg sakit mata ke sakit hati ke.. honestly i tak maksud mcm tuh... yer betul bukan i sorang ada laki... takyah la nak cakap seluruh dunia... tapikann.. tapikann... ni la tempat i rambling.. makanyer.... i mohon la saper rasa tak suka baca tuh... click je la x kat atas nuuu haaa.... i nak tukar cara i ni payah skit pasal i mmg akui.. i mmg mengada gini maka ampunkan lahhhh..:P

eh.. lari topik lagi.... hahahhaa...

tah tak tau kenapa arini rasa rindu bangat ni...
u tak kemana pon ada je kat sini tapi rindu...
hahahahhaa... pang la sedas dua pon takper tak kisah i rela.. muahahhahahahahahhaha...:P:P

memang kadang2 rasa mandom ni akan terasa banyak sangat..
without any specific reason pun.... not to say I don't miss you any other day... just that, sometimes the feeling went beyond normal line... simply went up.... hehehe.. tu tandanya kene pegi dating2 la kot nie.. hahhahahaha..... pang!

i miss you.... so much!








dahh... kang layan mandom satu apa pon tak jadik.. ahhahahah... see u later of the day yer Baby.. muahs!

Tuesday, March 04, 2014

The One With the Morning sickness

Hahahhaa... tajuk tak bleh belahhh... ha... confirm korang dah start speku ni... :P

Hehehe... lama betul tak update blog kan...
dah kerje nie.. busy la kan.. pulak dah telan banyak sangat morfien arituh... otak mmg blur tahap sotong kurita lah kan... buat satu2 keje lembab... giler tak ingat mcm benda biasa buat boleh dok stare depan notebook je pikir transaction apa ek nak guna? ahahhahahaha... tuh belum kira time teringat babies... haaa.. ngan mandom lagik... hehehe..

so bila dah lems.. maka keje pon jd bertambah masa la kan.. keje takder surut.. pastuh otak lems.. haaa.. sangat2 la membantu kan... tuh pasal la no time nak update blog nie... kesian dia bersawang.....ok meh sapu2 abuk skitttt..

nak citer pasal pregnancy lagik... oooohhhhh tidakk.. bukan saya pregnant lagi ye kawan2... aduihhh.. pengsan cik kiah kalau dah pregnant lagiiikkk.. ahhahahahahaha.... takk ni arituh kan i mabuk teruk masa pregnantkan twins... sampai dekat 20 weeks kot baru ok skit... so kiranya.. agak dah terer la bab2 muntah memuntah ni... hahahaha.. ok saper geli cepat tekan x... ini entry nak membantu bakal2 ibu yg teruk alahan yer.. hahahahhaa..

tips dia.. bukan utk kurangkan muntah.. sebab in my case, no matter what.. dia akan keluar juga... what goes in.. goes out again.... ok actually gynea ada cakap.. eat in small portion but frequent..sbb kalau kita lapar berangin lagi la muntah ... tapi in my case.. mmg apa masuk dia kuar.... so mmg hazab laaa...

everyone knows... takder muntah yg ok kan... seme rasa tak best hazab kan.. but base on my experience, ada setengah benda yg bila dia keluar balik dia adalah super hazab... dan ada setengah benda yg kurang la hazabnya... so here goes..

to eat/drink:

1. plain soft food - contohnya macam biskut kering, roti putih, bubur nasi with ayam/fish yg sangat plain.. no minyak no condiments ya...

2. biskut kering pilihan hati adalah jacob .. cukup semua rasa, and tak bosan la makan (kot?) .. banyak try brand lain, tapi last2 patah balik brand ni.. trust me, masa dulu ini je la makanan rujiku... cian kan..

3. air kalau boleh ambikla yang manis.. kita dok muntah2 je kan mmg takder la energy... dulu i lalu air milo panas sahaja... jus juga di galakkan kalau lalu... tapi sila pilih jus yg manis mcm jus jambu batu atau mangga... oren tak berapa galakkan pasal nanti kuar dia double triple masam! hazab tekak!

4. makan buah2 yang manis... anggur... pear.. jambu madu... pilih yang manis sebab benda yg manis nie kalau dia keluar balik... rasa dia tidak la teruk sangat.... i arituh gilekan jambu batu sejuk buh asam pak chu... asam lain taknak ye.. sbb asam lain masam... pakchu nyer brand sedap manis... tetiap hari hubby balik singgah beli jambu kat AEON BIG... siap cik puan Nurul and hubby yang baik hati hantar jambu lagi kat i... cik puan ika siap mintak abang foodcourt potong jambu baru utk i.. thanks all... jasamu di kenang... muahhhss!

5. kalau lalu makan benda manis mcm coklat atau cake.. boleh la makan moderately.. hahaha... tapi rasanya kalau mabuk teruk mmg sangat moderate je boley makan pon... sbb makan pon ala2 terpaksa kannn... tak lalu giler and takut muntah tapi kalau tak makan... mmg takder energy pulak langsung...

6. Kurma, kismis, prune.. haaa.. ni i suka kunyah2... kluar balik pon rasa still best.. ahahahhaa... vongok kan..


to avoid:

1. menda MASAM! ok i don't know about others.. tapi i mmg tak nak makan asam2... mmg sedap.. tapi after taste adalah teruk.. and after muntah.... double teruk!! so, for me, masam is a big NO-NO

2. masakan banyak perisa/berperisa - ok ni satu lagi.. contoh la.. sambal... kari... huhuhu... confirm nangis masa muntah tuh sbb the sambal taste, rasa sangat horror pedih2 dada and tekak.... that is why i said earlier, makan lah makanan yg plain sajer... sbb kalau keluar balik pon... takder la teruk beno rasanyer...

3. nasik - hahahha... ok ni ikut la individu... macam i, kalau teringin sangat2 lah baru i makan.. then i minum banyak2 air supaya dia cair mcm bubur.. ahahahahha.. coz kalau tak.. dier akan tersekat2 sedak cekik bagai... ok i dunno how to explain but i guess yg pernah rasa akan terangguk2 skang and agree with me.. ahhahahaa...

4. kacang tanah - ada setengah orang cakap kunyah2 la kacang... tapi i ngan kacang ni mcm love-hate relationship.. hahaha.. love to eat.. hate coz dia bg i berangin... so bila berangin.. selagi semua isi perut tak keluar... mmg tak sah... mmg boleh baring la kat toilet kalau macam ni..

5. jangan biar perut kosong... nanti kuar muntah ijooo kata org... kalau dah kuar sampai stomach juice.. merasalah pahit giler and confirm nangis juga.... at least minumlah air milo ke... apa ker... jangan sampai kosong...


hmm.. apa lagik yer tips makanan pilihan ... setakat ni itu je la yang i ingat...  and owh, arituh gynea ada bagi i ubat tahan muntah... tajuk dia maxalone.. ubat nie org nak tambah susu pon pakai ni gak tak silap i... hehehehe... boleh la utk i.. at least i sempat telan makanan tuh kejap kalau tak baru nak suap dah muntah.. huhuhuhuhu....

hopefully this helps. kalau ada nak tambah lagi pengalaman korang dipersilakan... mana tau berguna kepada bakal2 mummy yang lain....

apapun, benda yang paling best about having morning sickness is that, we are sure that the baby is in good condition and healthy.... sbb hcg hormone kita yang tinggi tuh la buat kita teruk muntah, tapi that hormone protect the baby... so kalau sedih sangat... just ingat... baby kita selamat and sihat.... :)

to all mummies out there... you guys are the best and please know that korang seme sebenarnya sangat tabah dan kuat utk mengharungi pregnancy ni.... hang in there ok?


take care, and muahhhss from me!

Wednesday, December 04, 2013

The One With the twin day 28

Alhamdulillah, sedar tak sedar dah 28 hari twins lahir... kejap je kan? 

Alhamdulillah syukur, semuanya berjalan lancar.. twins pon sihat.... nampaknya si adik lebih mendahului si abang... last few days timbang.. Aqil dah 2.6kg.. tapi Afiq 2.3kg... takper.. abang bagi can dulu dekat adik... pasni tgkla abang akan tunjuk taring! ahahha.. skang nie pon.... pantang adik bising2 skit.. dier pon bising sama... skang mummy kene la lipat gandakan usaha menjadi pengilang susu.. muahahhaha.... skang nie sekali derang nak susu... memang mummy kene bg dedua skali... mastering bowling/football style dah mummy ni... hahahhaha... 



So far the babies are both fine... ada la beberapa malam yg derang a bit cranky... but most of the time, derang wakes up for feeding lah... syukur... Allah mudahkan urusan jaga kedua mereka.... 

Mummy plak, first time go thru c-sect, hehehe... mmg mula2 rasa sangat siksa.... nak jalan sakit.. batuk sakit.. bersin sakit... semua jd kaku dan takut2... but alhamdulillah... dah better banyak sangat skang nie... in recovering mode, tapi dah much better.... kalau tanya pengalaman bersalin normal ngan c-sect... dedua ada pro and cons... but this time around, I know for a fact we are making a good decision to have the c-sect... 

Afiq masa lahir, berat nya 2.24 kg.. but masa awal2 tuh stomach dia mcm tak berapa ready.. tak boleh terima susu banyak2... mula bawah 5ml je dia boleh terima kalau lebih skit dier muntah... few days juga dia dok NICU... dia pon a bit pasif... senyap je.. tak nangis banyak.... lepas balik rumah... nampak kuning skit... bila check darah... bilirubin level dia 169... tapi doktor cakap since weight dier kurang.. so kene check lg to make sure... so Doktor suh kerapkan bagi susu.... berusaha lah mummy jd pengilang.. hahahhahaha... alhamdulillah.. dah ok skang....

Aqil pulak, lahir 2.29kg... pon ada a bit jaundice... sama gak.. bagi susu banyak2.... tapi Aqil nie more active.. bila menyusu pon bersungguh2.... so full time kat breast tuh dia akan minum susu dengan jayanyer... tuh yg naik lebih dari abang tuuu.. dia awal2 lg suara kalau nangis mmg memecah gegendang telinga... ahahhahahha...

Now, both of them, kalau menangis.. masya Allah.. sabo je tak menyempattt! aahahah.. seb baik mummy machooo.... kalau mandikan tuh... tgh mandikan sorang, sorang lg dah melalak2... hahahhaha.... tapi takper.. mummy macho.... kewl jee... sampai my mom pon tgk i mcm tak caya je... hebat ok.... anak dia yg lembik ni tak sangka ada twins.... hehehhehe... syukur.. Allah bg rezeki yg melimpah ruah buat kami sekeluarga...

Ok, ada yg tanya arituh, c-sect cost for twins camana.... erm, I am not sure kalau tempat lain.. tapi dekat Pantai Medical Center.... hmm... boley tahan juga... nasihat I... kalau dah tau preggie with twins, silalah menabung dari awal2 pregnancy... like... SERIOUSLY.....  hehehhehe... 

tapi apapon.... hadiah yang Allah beri pada kami ni tidak ternilai harganya.... Syukur....

Eh, panjang plak entry kali nie.... twins tgh tido amik peluang la update blog... 

pada yg bertanya pasal twins nie... i try jawap yer.. tapi kalau tanya tips... i sendiri tak tau..... Memang kami ni antara yg terpilih la.. utk di anugerahkan twins kot...:)

Tapi kalau tanya En Zamzari and dapat jawapan lain, I tak berani tanggunggggg okaaayyy? hahahhahahahha...