Friday, February 10, 2017

The One With the Young Living Essential Oils

Hehehhe..... kalau tgk gambar2 ni... mesti korang cakap I giler kan?

hahahhaa.. percayalah... sesungguhnya ini bukanlah satu kegilaan.... hahahahhahahahaha.... ini namanya passion.... minat... tau tau tau? ahhahaha






hehehe.... En Zamzari pon dah pening ngan bini dia ni... malas dia nak cakap apa dah... biarkan je lahh....

For me, mmg best Young Living Essential Oils ni.... I am attracted to it mula2 because dengar cerita about how good it is... so I pun try lah beli the set... and start to use them... pastuh terus fall in love!

My kids love them too... malam2 derang yg rajin buh the mix... it helps them with their sleep, termasuk lah mcm skang kurang sangat2 lah demam sbb diffuse Thieves as immune booster, campur plak purification to purify the air, and RC to help their respiratory congestion. Alhamdulillah, it help to improves their body without relying too much on meds... which I think it is really good.

Besides that, banyak la lagi kegunaan dia for the whole family... Haritu being the clumsy me, boleh jalan2 tak nampak steps tak rata... bedebuk jatuh mcm nangka busuk.. ok tuh tipu, tapi terpelot lah .... sakit okeh tak boleh menapak pon.... En Zamzari pi urut tapi sakittt giler i tak tahan... last2 dia cakap, ni bukan urut ni meraba... baik raba benda lainn hahahahhahaha.. ngok betul!

So, i pun sapu lah Pan Away..... alhamdulillah.. esok pagi bangun dah boleh menapak tak sakit! My lutut (ye, I dah tua ada syndrome sakit lutut!) pun dah ok tak sakit2 lagik.... So tell me now... how la utk tak jattuh chenta dengan ini barangggggg???? baikkkkk punyaaa!! ahahhaha..

Pan Away tuh mmg both me and En Zamzari suka giler... sbb mcm kalau sakit terpeleot ke apa.. mmg pakai insya Allah ok.. satu lg WinterGreen, pun best..... lenguh kaki.... lenguh la mana pon sapu2.... insya Allah settle!

Banyak lagik oils2 lain yang sangat bagus.. citer pasal Oils ni, sampai minggu depan tak abis citer.. ahahhaha....

tapi kalau u ols nak tanya... tanya je okeh, nanti i reply..  dah kata passioonnnn.... harus lah rajinnnnnn! ahahhaha...

Friday, February 03, 2017

The One With her journey to become Princess Merida


Harini Alya pi Archery Tournament lagi (hahah teruk mummy tulis lagik... like, never ending kan?)
Bukan laa... goood for her lah kan... practise2.. pastuh pi tournament tgk ada improvement ke tak..

She started playing(playing ke?) archery ni last year...
she said, nak join archery lah.. padahal sebelum tuh suh dia join macam2 sports lain..
dia takder plak minat (kecuali swimming, sebab main air).. tetiba cakap nak join archery...
hm... daddy cakap since dia nak.. bagi je lah (does he even know what trouble he gets himself pasal ni?)

So last year, makcik ni pon join la archery...
dalam sebulan ke dua bulan tah ... coach suh dia tarik terra-band(ye ke eja terra band mcm ni?)..
pastuh coach dah suh dia upgrade beli bow .... keluar jugak la hijau2 kat muka mummy nak belikan bow ni..
tapi.. dah dia suka, we try our best lah kan nak support...

starting from then on...
dia dah start lah shoot using the bow and arrow...
I ols ingat mcm senang.. masya Allah susah sbb berat okeh bow ni segala..
sampai lebam2 tgn Alya masa mula2 tuh sbb belum pandai lg kan?
so, positioning tak betul lg... posture tak betul..
so asek la lebam2.... rasa kesian sangat.. tapi mummy2 senior lain cakap..
normal tuh..nanti lama2 akan okay...

comes Nov, she joined the very first tournament ...
dia cakap dia nervous.. mmg nampak lah nervous nya..
coach cakap she improves a lot, tapi masa shoot utk individual tuh..
dia tah.. nervous kot... but good experience and exposure..










her team won for one of the category..
good experience for her...
alhamdulillah...










banyak lagi benda nak kene belajar and improve...
hopefully, she will be a good archer one day nanti...

as of this tourney, dah a few jugak lah dia join..
every now and then, i told her... i want to see her personal score gets better in each tournament..
kalah takper, sebab experience dia tak sebanyak orang2 lain..
but her own personal score, kene be better each time...

so kita tgkk lah weekend ni....
maka mereput lah mummy kat tepi padang yg kepanasannnn ittewww...
bertabahlahhhhh...






Thursday, February 02, 2017

The One With the special 2nd Feb

Feeling a bit of "Love in the Air" mood today... hahaha.. a bit ke? ko bukan pompuan yg mmg suka jiwang all the time ke Cik Lenn oiiiii.... ahahhahaha.... sabo je..

What is so special about today? For most of you, takder apa kot kan? unless ada yg kawin, yg birthday harini...
but to me, double two will always be very special to me...

Today, 18 years back, I decided to trust my heart, to let someone else enters my heart, to love, to care..
to believe in love again.... it wasn't an easy decision.... but I did it! 

Perasaan dia now, macam drama tau tak? kan ada flashback, tetiba teringat muka, teringat all the sweet things that you do, that actually melts me... sakit perut, tau tak? hahahhaha... 

You weren't the jiwang karat type.. not like "You selalu bermain di fikiran I" type... but... tah... there's something interesting in you, that makes it easier to open up, feel close and warm.... you've always been calm and caring.... 
a good company i would say... padan laaaa ramai yg minat kan? ahahhahaha...

Honestly, I am not sure why you were even interested to be with me... pompuan lain banyak giler lawa2 kot seme dok minat you... tapi dah jodoh kot kan? gitu laahh perancangan Allah...

Thank you, for trying hard to flirt with a clueless girl I was before...
For trying hard to make me like you a lotttttt....!
For doing so many unbelievable sweet things that gets me "sakit perut" all the time..
You memang saje kan buat camtuh biar I suka gile kat you kan??? saje je tauuuu...

I still remember the time I called you lps study kat library,, and you said you think you have fallen in love with me..
and then I cakap, "eh, buku I kat library lagi la.. nak g amik sbb library nak tutup"... hahaha yaa.. I am that ngok kan?.... sorrrryyy.... I was so nervous and I feel like my jantung dah popped out dah masa tuh... I dunno to say.... tuh je yang keluar.... When I walked back to the library... I knock my own head for saying that.. ahaha... serious nervous tak tau nak cakap apa.... we were'nt dating pon masa tu kann... kawan2 je pastuh tetiba cakap camtuh...
yelaaaa mmg la suka la your accompany tapi tak la sangka u akan cakap camtu kooott ahhahahah...

ok ye la ye la... i ngaku i ngok...
tapi si ngok ni jugak yg u nak kan? ahahhaha padan muka..

When I decided, I want you in my life... takder la all smooth kan? too many ups and downs kan? but alhamdulillah we made it.... one thing I learn from all these... despite everything, we can never be away from each other for long... I think the chemistry is too strong... and what matters the most is not about what other people think of me, of us... the thing that matters the most is US... just the two of us.... so kalau kita want each other so badly, work it out..... insya Allah everything else will be sail smoothly...

Baby,

I just want to tell you that I love you, so much..
I want to thank you for all the years that you've shared with me...
the tears, smile, laughter....love...
You are the reason I smile more, laugh harder, and cry lesser....
Thank you, for your love and care..... 


I  L O V E  Y O U!!




Happy 18th years of being together!!!


Muaahhhhsss!
 

Friday, January 27, 2017

The One With the looking back

Dah masuk minggu ketiga kan 2017, I am still feeling hay wire of my kids schedule.. ahaha... belum settle down and still in managing stage.... menyusun2 jadual anak2 ni.... memang busy.... I barely have time for myself! ahahha...

Not that I am complaining tho, cuma ya I think as parents, we try to accommodate kids punya needs kan? same goes to us... 

Banyak jugak yang cakap, how did you manage 5 kids? My answer would be, need help from others, and prepare for lesser time for yourself! ahahhaha.... takla... memang la need the support system sbb kalau tak, tak boleh nak buat semua sendiri.... unless you mmg keturunan sotong ada banyak kaki tangan! ahahhaha..

My first born is now 12, tahun ni mencabar skit coz UPSR... and since last year punya overall result UPSR menakutkan... cikgu2 sekolah pon tahun ni awal2 dah buat mcm2... bayangkan lah last week dah buat test.. but test tu is just proficiency test utk darjah 4 and darjah 5.. and don't ask me result dia apa.... i tak tauuuu! ahahhaha.. bad me

My princess....
 
My 2nd darjah 3 now...  cikgu dia msg cakap di dilantik jd Ketua Darjah... I guess si manja di rumah ni.. kat sekolah macho kot? But I see that he shows a lot of positive attitude....  sentiasa nak cepat2 siapkan homework... and becoming more responsible... time rehat dia akan carik adik dia dulu.. pastikan adik dah duduk, ada makanan.. ada minuman.. baru dia pi carik geng2 dia utk makan sama.... selalu nasihatkan adik macam2... kadang tergelak gak dengo... but alhamdulillah, syukur for this blessing.


Adik masuk darjah 1... adik mmg tak banyak songel... cikgu cakap dia pendiam and pemalu kat kelas... so far masih minggu transisi so tak banyak sangat benda yg berlaku... tapi arituh dia telah buat abang nangis sbb tak jumpa carik dia kat sekolah agama.... abang ingat adik hilang... sbb tak jumpa dekat tempat yg biasa janji nak tunggu... bila i pi carik... rerupanya adik tgh 'window shopping' boleeehhhhh???? hahahhaa.... geram betul abang dekat adik masa tuh.. adik boleh sengih2 je okayy... bila citer kat kak long, kak long cakap.... "adik alya ni, confirmmmmmmm" hahhahaha


Twin babies plak.. masuk kindy this year... haaaaaa... amikkkkkkkkk...... 5 orang seme skolah.... baby afiq ngan baby aqil ni dia lain skit.... cikgu kat SRK pon cakap derang ni lain dari abang2 and kakak.... i rasa sebab derang dah biasa berdua... so derang more confident... senang bergaul.... senang make frens... tapiiiiiiiiiiiiiiii..... BELUM DIAPER FREE!!! Mulut becok macam bertih jagung (errr anak sape tahh) .. tapi kencing still dalam diaper... tensiiiiii!! But Afiq lately dah off diaper siang... dok eksen tunjuk dia pakai spender... ahhaha.. konon dah besar la tu... tapi bagus laaaa..... bukan tak boleh tapi kene praktis lebih je...

Budak 2 orang ni mmg laeennn mcm skit.. tuh pintu berconteng2 tuh kerja derang la ni.... pasrah je laaa..

 
ha... amik... bz kan 2017 for me? kaki jd kepala.. kepala jd kaki.... tapiiiiii... akak taaaaakkkkk jugak kurus... haiiisshh... tensi... tensii...

How's 2017 treating you so far?

     

Friday, January 13, 2017

The One With the Sweet comeback?

Assalamualaikummm....... tok tok tok.. ada orang tak? hahhahhaha.. pirahhhh!!!

Dah lama giler blog ni tak berupdate… lama sungguh2 ni.. ada draft setahun lepas punya.. baru sedar tak post pon.. dah basiiiiiii… ahhahaa.. sabar je lah kan…

arituh2 ada la terfikir nak hapdet blog ni.. macam rindu plak nak blogging.. pastuh mcm terfikir plak… eh, ada ke orang baca blog lagik kan? tapi tak kisah la…. blog ni mcm a good way gak nak remember balik apa yg dah berlaku through out our life kan?

pastuh plak…harini Moon lah membakar2 lagik semangat ai nak blogging balik.. skang aku tulis blog balik.. ko cakap ko membayang2 aku membebel kan? ha.. padan muka ko skang sampai ke mimpi la ko asek terbayang aku je…  tak puas ko tengok muka aku… dengo suara.. pastuh skang ko kene bayang2kan pulak tauuu.. kihkihkih..

entry ni special lah kiranya utk ko moon.. as comeback…. comeback ke??
jangan kan back je come nyer hilang plakk… eh tak tak tak… promise kay? aahahhah..

syiok lunch td walaupon kejap je.. sempat jumpa Ila yg sangat kurus skang ni…. ai is jeles… Moon, jom la kita ikut jejak langkah ila…. tapi mampukaaahhhhh aku??? baru jalan 100m pon dah rasa mengah…. pastuh dan dan tuh terus nak ngaku… “dah tua… gini lahh.. “ 



cantik lipstick Moon.... Topaz from FAME...

ohh.. part suruh exercise ko dan dan nak ngaku tua kan? part shopping idak la pulak hahhaha… kita kene mencontohi ila ni moon…

eh, kata nak mencontohi ila.. tapi ni….. jumpa2 utk lunch… LUNCH = MAKAN… MAKAN tak ke = GEMS? ahhahaa….. gelakkkkk!!


beautiful friends....


gambo kat IG Moon sabo I... takper... I buh gambo yg lain sbb ni nampak I kecik skit...
takperla…. yg penting happy kan??

thanks for the lunch orang…. most importantly, thanks for this friendship…
dari anak sorang… sampai dah berorang2 dah kan?

Semoga our friendship kekal sampan bila2…

Sayang korang ketat2!!

 

Monday, December 07, 2015

The One With the Bibik balik bercuti...

Entry ni nak up so that next time bibik balik I ingat apa nak buat..
Bibik Pitta ni dah balik dah last year...
so this year pon dia balik cuti lg...
tapi arituh dah kalang kabut sbb I lupa apa nak buat.. ahahah..

Ni check list kalau bibik nak balik bercuti yer..
bukan balik permanently...
tapi kalau ikut udara pun I rasa sama je...
tapi Bibik I balik ikut kapal kat port klang..
Ok, cuba tgk check list ni.. kot2 la berguna..

1. Make sure permit and passport both valid.
2. Kalau permit dah nak mati kene renew gak yer.. tak nak ada problem nanti bila dia nak balik semula ke Malaysia.
3. Untuk renew permit, kalau maid below 3 years keje ngan kita, kene buat FOMEMA dulu. Result akan keluar in 5 working days. So manage your time ye takut kang tak sempat.
4. Dah dapat result FOMEMA(boleh check online je, masukkan passport no), boleh renew permit via MYEG.
5. MYEG will also take 3-5 working days to deliver the permit to you if you choose delivery. So plan your time wisely.
6. Buat surat balik bercuti. Kalau sape nak sample, tinggalkan email add. Kang I forward sample dia..ok?
7. Pada hari kejadian, kalau antar ikut Port Klang, tempat dia actually dekat je ngan KTM Pelabuhan Klang. Tapi kalau nak waze, better carik Jeti Pulau Ketam.
8. Counter ticket buka pukul 7:30am. Check in pukul 9:00AM. Berlepas pukul 11:00AM.
9. Kalau banyak barang bawa... kene check in barang... ada org kat depan tuh akan tolong uruskan.








Hopefully dapatlah membantu. Actually check list ni utk membantu I juga taun depan... ahahhaha..
Kalau tak nanti acik lupooooo... 


Note : Tuh ada no tepon utk counter ticket kalau nak directly contact them.

Friday, November 27, 2015

The One With the Lunch at Basil

Kol 9:30 pagi td dapat whatsapp dari my fav sis...
kak ita ku sayannnnnggg... ehhehe...
tanya kat mana.... 
dalam hati dah gembira.. mesti nak ajak lunch nii..
tgk2... BETUL!

baik punya set... ajak Niza and Diana sekali..
kak Ita cakap dia teringin makan kat Basil.... 
I ni... makan apa pon onnnnn je.... 

Ya Allah harini tah hape ke hazab benoooo la parking kat Bangsar Village tuh..
lebih dari setengah jam kitorang pusing2 carik parkinggg...
hazab betulllll... sabo je..

last2 tunggu je ... sampai ada org nak kuar..
seb baik berjaya.. hampir2 dah tak jd makan kat situ...
tapi berkat kesabaran kami semua.. maka berjaya!!

sampai2 Basil dah takyah tengok menu dah...
terus je order... rasa LAPO mcm nak makan org dah ni..
hahahha...

lepas makan.. perut pon happy....
baru lah boleh selfie.... ehh.. rhyme...

 Me and kak Ita... kakak kesayangan... :D

 Niza and Diana... comelll je derang ni..

 kekamiiii..... besoooonya muka i ols... :D

Jangan nak tanya pic makanan mana...
dah setengah jam pusing2 carik parking... korang ingat makanan sampai ada ingat nak amik gambo..
telannnnn je dulu tak pandang kiri kanan dahhhhh.. ahahahhahahaha.. :P


pastuh sambil2 tuh... derang dok diskas pasal Bella Ammara lah..
Rina Salleh lah.. Sugarscarf lah..... ala koranng... i ols ni mmg gagal kalau bab fashion ni u ols..
ahhahahaha.... takper saya bagi laluan kat korang yeeee...

pastuh Diana ngan Niza dah tak bleh focus dah nak balik td.. ahaha..
sebab kak ita nak singgah butik2 yg derang sebut tadi.. seme sebok tgk instagram masing2..
nak memesan.. ahahhaa.... haishh... jeles I... I satu apa pon tatauu.. ahahaha..

Tak caya I cakap derang ni tgh berantu? Tgk.. dalam kete pon sambung.. 
muka sorang2 khusyuk nak memilih.. ahahhahahaha..... jangan marah kengkawan.. i lap you..




kan dah kata.... Niza tgh khusyuk tuh tak tau nak pilih apa...

  

 hahahha.. sampai tersandar pening tak tau nak pilih.. ahhaha.

ahahha.. pasni kalau Niza baca ni mesti dia ketuk kepala I..
ahahah... jgn marah ek Niza..... I lap youuuu!! ahahha..

nanti kita lunch sama lagik tauu...

Tuesday, November 10, 2015

The One With the 2nd Birthday Twinnies...

Happy birthday to you.....
Happy birthday to youuuu.....
Happy birthday to both of you Afiq Aqil...
Happy birthday to youuuu........


Tak pernah terfikir pon..
akan dapat rezeki dapat twins babies..
ingat lagik masa muntah teruk sampai masuk ward....
kenapalaaa teruk sangat alahan padahal dah 5th pregnancy dah...

skali bila doktor cakap..
"padanlaaah terukk..... twins rupanya... you're having twins!"

masa tuh tak tau betapa tak percayanya...
betapa happy nya....
En Zamzari punya muka excited gile...
masa tuh... muntah pon muntah laaaaa..... nak buat camner lagik..
janji babies are both healthy...

Ingat lagi masa pregnantkan derang...
perut besar gile sampai ke lutut....
awalllll lagi dah ada contraction....
kene makan ubat and less moving sbb taknak contraction teruk lagi...
and bila doktor bgtau sorang songsang....
terpaksa la decide nak czer..... 
takperla..... janji semuanya selamat and sihat...

now... kejap je dah 2 thn....
dah becokkkkkkkkkkk (anak siapa lah kan?) and banyak songeh (again, anak siapa kan?)

buas jangan citer lah kan...
apa abang2 buat... dia nak buat juga...
tak padan kecik.... panjat sana sini...
lompat sana sini.... haaaa... ambikkkkk....
2 hari sebelum besday.... bengkakkkkk bawah mata...
sabo je lah..

kengkonon nak peace la tuuu...
 
Aqil memang over skit bab expression muka..
 
Kan kata dah.. budak kalau baik sangat bertanda la sana sini kan? 
elok je luka bawah mata si Afiq tu.. sabo je..

derang berdua ni...
lain criteria.... 
tapi dedua manja ya amatttzzzzz...
tapi yang menjadi pilihan...
tetappppppppp daddy la kan?
mummy angkut dalam perut lama2...
daddy jugakkkkkk yg korang berebut kan?
sian mummy tau.... sob ... sob...

Birthday derang bawak derang pegi Jungle Gym....
memula mcm tak berani sangat...
skali dah lamaaaa.... tak nak balikkkk!! 
ahhahhahaha...



okla.... derang happy sangat dapat main kat situh... takder sakit bila jatuh kan..
bebudak skang kesian kan?
nak pegi playground pon kene pegi indoor... huhuhuh...

apapon... mummy happy that both of you and abang2 and kak long are happy too..
would do anything to make you guys happy....
sob... syahdu pulak...
video






eh.. patut besday gembira apahal plak sedih2 kan?

to both of my babies...

Yang Afiq Danniel bin Yang Zamzari Habali..

Yang Aqil Dannish bin Yang Zamzari Habali...


Mummy, Daddy, Kak Long, Abang Aish and Abang Adam loves you both sooooooo muchhhh!!!

Happy 2nd birthday!!!!!!!

nanti kita p beli kek pulak ek?