Wednesday, August 12, 2015

The One With the street mall lunchie

Ya Allah, dah beberapa hari ni kami anak beranak kene cirit birit kan... 
ni semalam Aish plak kene muntah2.. tak tau apa yg tak kene..
padahal bebudak ni takder makan luar pon... masak je seme..
tapi tuhla.. dah nak kene.. bertabah lahh...

Semalam dah I mcm dah ok skit.. then bila Ila message ajak pegi lunch..
terus gembira sangat2... hahahhaa.... mcm dapat loteri..
ahaha... memang dah awal2 dah set ngan Moon nak lunch sama.. skali ila pon ada..
lagi la besttt nyer kann...

Lunch time, Moon picked us up..
makan kat Q-Thai, Street mall... SEDAAAPPP!!
I lupa nama makanan I order ni.. tapi yg pasti sedapp..
tgk muka I.. gembira kaaaannn..

 Banyak ok portion dia... skiiitt lg je i nak abiskan... ahahhaa...
 







Moon order nasik goreng halia kot...
pon sedap gile ok... lenkali berangin nak order tuh gak laa..
rasa mcm makanan dalam pantang sebab banyak halia...

pastuh.. best part about lunch kat street mall ni ...
moon bgtau ada org jual2 kat situ..
ahahhaha.... boleh tak i tetiba mcm sawan..
yelaa.. selalunya membeli kat menara...
tetiap bulan ada jualan.. la nii..nampak org jual2 tuh terus mcm kene sawan!
ahaahhahaha...

seme benda rasa nak beli...
sampai moon tarik I balik.. dah dah jomm!!
ahahahah.. tak sedar diri....

best okeh.. I beli seluar budak2 twins tuh...
RM5 selai..ahahhahaa... buat basahan best wor.. kain dah la sedapp..
tahan sebulan 2 pon dah ok dah..  kan... derang dah ler cepat besar kan...

sawan ok.. seluar alya pon i beli..
tart lagi... pin tudung lah... aduhaiii.... pengsannnn!!!

 
 Malas nak buat caption.. tgk je laaaaa... pompuan2 meroyan membeli belah.. eh salah.. perempuan je kan? ahahha.. Ila baik... beli satu barang jeeee...


so, I dah bgtau Moon sensiap.. lenkali ada jual2 lagi kat streetmall,
sila ajak I.. aahahahaha.... sabo je kannnn.....
lenkali dah tak payah amik Moon.. kita gerak sesama terus jumpa kat situ..
ahahahahahhahahahhahahaha.... 
gile nko.. smalam pegi arini dah meroyan nak pegi lagiii..ahahhaa..

 sampai senget2 tudung bershoppping.. ahahhaa.. ko ado?

Friday, August 07, 2015

The One With the #tartnenasterpalingsedap

hahahaha.... hebat kan nama?
I bet some of you.. or many of you dah kenal sangat dengan #tartnenasterpalingsedap ni kan?

intrigue by its name, pastuh nengok cik Watie dok beli mcm nak makan sebulan..
pulak tuh Watie cakap, boleh deliver... wahh.. dengan pantas I msg watie and tanya pasal tart terpaling sedap ni kannnn.. ahahhahaha..

watie pon bg I contact no...
dengan pantas I pon whatsapp..
mungkin sebab berada di luar kawasan, maka petang baru dia reply..
baik orgnyaaa... peramah.. (ker... i yg terlebih peramah kan?) ahhaha..

so borak punya borak...
i pon order 2 balang.. nak makan sendiri je kan..
so try lah 2 balang dulu...(try 2 balang tuu.. kalau tak try?? matilaaaaa)
i told the owner, tak urgent so bebila boleh deliver..

I pon follow la IG derang..
bila tgk updates on the tart...
i pon lap ailio yg meleleh2 ni...
skali i terbaca.."Guys who bake"
wahhh.. kagum kejap..... sbb nak buat tart ni...
mmg delicate... hebat lah lelaki buat...

sampai hari yg ditunggu2..
H(owner dia) called me and say.. nak deliver tart tuu..
gembiraaa okehh.. mcm nak dapat jongkong emas! ahahha..
he was so nice memula dah sampai nexus skali i cakap i kat opis lagi dia datang opis antar...
so sweet of him!!
dah ler handsomeeeeeeee... hehhehehehehhe.. (H, sila bagi free sebalang yee!)

 kejap je dah abis sebaris..

 sampah simpan dulu yyeee... berapa banyak daaa ko dah makan pompuan oi!!

Dapat2 tuh.. masuk kete.. terus bukak..
ngap ngapp ngap laki bini....
hahahhaha.. sekelip mata ilang sebaris... 
jgn tanya berapa baris ilang... maluuu i tauu.. ahahhaha..

so korang, kalau nak rasa... cepat pegi order..
kang nak raya haji kalau dah penuh order jgn nangis tauuu...

boleh follow IG and FB derang.. tartnenasterpalingsedap..
or whatsapp : 0176851714

yummiiieeehhh!

Thursday, August 06, 2015

The One with the princess Good Hair Day!

My little girl dah tak berapa little dah.. ahahha..
memang dia tak little pon kan sbb bam bam.. (ops.. sorry darling..)
tapi skang nampak susut skit maybe sebab puasa arituh kot..
selalu puasa tak turun.. ni nampak la susut..
baju raya tempah sangat awal.. maka bila raya gedobos skit...
tapi dia okay jee... seme belasah je..
besides, dia pon pegi Zumba with NCDF... so I think it really helps her..
Thank you untie Novem!! hehehhe.

OK, tajuk lain.. citer lain.. ahahhaa...
Actually, Alya punya rambut kan panjang sangat dah...
pastuh i noticed hujung2 tuh dia mcm dry...
so I told her baik potong rambut tuh..
She disagree... Nak gak simpan rambut panjang.. haishhh...
then I told her kene pegi trim... baru la dia agree..

Skali dah sampai kedaii..
amboi hairstylist siap suggest buat hair treatment la apa la..
sengih sampai ke telinga la budak tuuu.... seme dia nakk!!
sabo je laaa...

So memula derang cuci rambut dia dulu...
Alya cakap best urut2 kepala.. kakak2 tuh pon rajin la melayan dia..


 meh cuci2 rambut dulu...

dah lepas cuci apa seme..
start hair treatment....
tah apa la dia letak i pon tak tau..
I am busy myself .. hahhaha..


Hair treatment pulak...
 


 selfie kekdahnyaaa..


Abis dah siap semua...
hairstylist potong la rambut...
dia suggest layered skit sbb rambut alya tebal..
ha.. ye lahh ikut je laaa...

dah siap potong.. 
Alya siap request nak curl plak rambut..
ahahahha.... lantak lee nak oiii.. asal bahagiaaaa....
suka sangat budak tuh siap selfie beriaaa la kann.. ahhahaa



 Mummy amikkan gamboo...

Dia selfie sendiri... ahahhaha..siap mulut muncung yg mahal tuuu..
 

She told me...

Mummy, today is my Good Hair Day! 

ahahha

Thursday, July 30, 2015

The One With the Selamat Hari Raya 2015!

Assalamualaikum and salam sejahtera semua...

lama kan tak update blog?
hehehe... busy sangat sampai tak sempat mengupdate...

Eh, rasanyer masih belum terlewat nak ucapkan..

SELAMAT HARI RAYA...

MAAF ZAHIR BATIN dari kami..
Yang Zamzari, Lenny, Yang Alya, Yang Aish, Yang Adam, Yang Afiq dan Yang Aqil..







Semoga ibadah kita sepanjang Ramadhan diberkati dan terima oleh Nya.
dan semoga kita berkesempatan utk bertemu Ramadhan di tahun hadapan..

How's your Raya?
For us this year... banyak kesederhanaan (en Zamzari suka la ni.. tapi dia lg suka kalau i tak beli langsung baju raya!)
baju raya I and Alya memang dah tempah lamaaa... 2 pasang each...
selalunya I akan g beli la lagik baju siap.. tapi kali ni.. memang 2 tuh je..

Bebudak punya baju raya.. percayalah..
MALAM RAYA baru pegi kedai beli! termasuk baju En Zamzari..
memang pegi kedai.. amik je warna yg ada size utk semua org! ahahahha..
memang hebats kan??

Mood beraya for us, memang sangat berkurang la kan..
kesian kat Mama, malam raya masa takbir must be really heart breaking moment for her..
genap seminggu Ayah pergi kan.... :(

I masak2 lauk raya apa semua.. malam raya tuh I pegi hantar lauk2 kat Mama...
so Mama takyah masak apa2 and rest je... My mom and my dad pon suh I raya je kat umah Mama..
tapi since Angah dah ada... so kitorang datang from time to time..

Korang masak apa masa raya??
Umah my mom mmg buat ketupat satay tuh je originally..
but then, semenjak i dah pandai skit buat ketupat palas..
kitorang pon buat ler ketupat palas jugak..
sebab kesian En Zamzari terkulat2 makan ketupat satay tuh je kan..
dia dari kecik hidup dengan ketupat palas time raya kan.. hehehe..
baik kan I... cepat puji isteri mithali sangat niii.. ahahahhaha..



Bz kaaaaannn??? haaa seme gigih... hahahahah


Then, lauk raya kitorang biasala..
kuah kacang, daging ungkep, ayam masak kicap, ayam masak merah..
then tambahan I buat Ayam ros.. nak makan dengan ketupat palas..
rendang i tak reti buat... tapi kene belajarlah ni..
kene usaha gigih... nanti nak buat gak lah...
serunding pon i tak sempat beli... ahhaa.. teruk betul..

Pagi raya... siap2 makan2 pegi umah nenek plak..
sempat la bergambar ni... 








memang kalau dah beramai2 ni.. takdernyer gambo yg senonoh..

Just imagine mcm gambar ni...




 


25 take tauuuuuu.... ini je yg terbaik sekali.. and still tak senonoh kan..
makanya.. I is pasrah je laaa.. gambo raya mmg takkan senonoh punyaaa...

Meh layan few gambo2 raya kami ehhh.. Raya kedua mmg tak g mana2 sebab tunggu tetamu datang...
layan gambo bersama anak2 dan anak buah yee...











Tuesday, July 14, 2015

The One With His Birthday..

Happy 36th birthday to the man of my heart...
Yang Zamzari Habali..

Trust me, this has been the hardest birthday wish I could ever write...
have been typing.. then I deleted it again.. and again...

but I guess, we need to move on.. and embrace all the beautiful things live could bring us...
while we have the chance to do so...

To the man that I love,
You are simply amazing just the way you are...
A great partner, a great mate, a great lover, a great friend..
and not forgetting, a great father to our kids.. a great son to our parents..:)





I couldn't thank you enough for all the things you have done to us.. especially me..
your ever attention seeker wifey... ahahhaha...
thank you... for doing everything you can to make everyone happy...



On your special day...
I wish you a very happy birthday...
May Allah bless you always...
May your live will be filled with happiness, berkah...
dan rezeki yg melimpah ruah...
Semoga segala urusan you di permudahkan oleh Nya...

Baby,
Thank you... for being such a great person...
Happy birthday again from me and the kids.... :)






We love you!!!! So very muchhh!!!

Hugs and kisses from us!!

Muaahhhss!!!

Saturday, July 11, 2015

The One With the lost of dear Ayah..

Friday, 10th July 2015 @ 22:54, marked as the sad day for our family...
Our dear Ayah... Mohd Habali bin Shahidan....
telah kembali ke rahmatullah bertemu pencipta-Nya...
I pohon kepada semua readers, sedekahkan Al-fatihah buat my father in law...
dan doakan semoga arwah di tempatkan bersama para salihin... amin..

It was indeed a very sad news to us...
especially when Syawal is just around the corner..
Mama tentu sangat2 sedih... losing someone she has spent her life with..
tentu sangat2 terasa.... :(

Ayah yang I kenal...
adalah seorang ayah yang sangat "happy go lucky"..
dari mula I kenal ayah masa I masih berdating dengan En Zamzari..
ayah has always been a warm and friendly person...
and kelakar too.. :)

Ayah selalu buat lawak...
cakap2 ayah.. mostly adalah kelakar.. jarang berbaur serious..
tapi bila dengar betul2... banyak nasihat yg dia bagi...
suka dengar dia ketawa....

ayah suka kalau I masak sambal bilis yg kering tu..
dia boleh ngadap benda tuh makan macam tu jeee...
senyap2 je dia makan.... hehehhe... comel sangat...

pastu ayah suka sambal/kuah kacang..
kalau ada sambal kacang tuh... semua benda dia akan makan ngan sambal kacang..
bihun pon buh sambal kacang... comel kan?? hehehe..

sebenarnya, banyak benda yg Ayah suka makan..
sama ngan I... kitorang suka kole kacang... putu kacang...
banyak kuih2 taste kami sama...

tapi bila ayah dah start sakit..
makan pun makin kurang...
lama kelamaan ayah boleh makan soft food je...
:(



takper ayah...
kami semua redha Ayah pergi...
Ayah pergi pun di hari yang baik, di bulan yang baik...
kami redha.... damailah ayah di sana...
kami akan sentiasa doakan ayah dari kejauhan...
satu hari nanti, kami pasti akan bertemu ayah lagi...
kerana semua yang hidup, pasti akan mati...


al-fatihah.

Damai dan tenanglah Ayah di sana...



Mohd Habali bin Shahidan
12 Oct 1947 - 10 July 2015.


#dahtakbolehmenaiplagi
#keyboarddahbanjir

Friday, July 10, 2015

The One With .. undefined.. ahhaha

Hi korannnggg..... 

arini i tak nak tulis panjang2... sbb perasaan adalah undefined.. ahahhaa.. boleh?
tah la... nak cakap PMS... mana dah PMS nyer... tapi maybe puasa ni..
menjadikan I seorang yg penyedih and sentitip.. ahaha..

positive vibe... positive vibe...
:)

Untuk en Zamzari tersayang pojaan hatiku.. ahahah..
ampunkan adinda kalau ada tempias2 kene kat kekanda yeee.. auuuwww..
:D

OKla... mari layan gambo budak yg sombong tak nak bergambo skang ni..
tapi bila tunjuk gambo Aqil banyak2 dia pon jeles...

So smalam sebok nak amik gamboo..macam2 rupa dia buat..
hahaha.. lawak... Afiq, mummy lempang skali boleh? ahahhaa.. buat la muka penyek cenggitu lagi.. ahahahahhahaha... :P
 




 


Thursday, July 09, 2015

The One With .. tak berapa sihat

Hi koranggg... buat apa tuh?
I arini tah rasa letih and kurang sihat...
ada skit rasa chest pain... maybe angin kot...
kang pas buka puasa ok la kot ni.. :)

hahaha... biasala.. bila dah ada factor2 aging ni kan...
badan tak kuat mcm remaja gituuu hahhaha.. poyo!!

and speaking of that, teringat my close fren ni..
dia ngadu sakit lutut... sbb dia allergic ngan susu..
so dia tak minum susu, so calcium pun kurang..
maka... skang dah start ada tanda2 osteoperosis... 
patut kene makan calcium la kan.. tapi katanya dah seakan terlambat..
so korang2 seme...jgn ingat time remaja fit sangat tuh...
takkan ada kekurangan nanti.. so kalau yg tak boleh minum susu..
sila makan calcium yee... pegi jumpa doktor and tanya..
alamak, dah bunyik mcm doktor ke hape ni? ahhaha.. :P

korang nak masak apa arini?
I tatau lg... en zamzari nak makan kuah laksa.. yeee.. kuah laksa boleh??
sbb laksa dah abis... pastuh kuah tinggal ala2 sendu je.. tapi sayang kan...
nak beli laksa lg dia cakap kang terover banyak.. so dia nak kuah je.. ahahha..
pening I okayy... :P...

Alya mintak lamb chop sbb semalam tak jd.. smalam dia nak Mac N Cheese...
Aish mintak maggi curry.. ahahhaa.. ni sorang lggg! sabo je...
I ols tatau lg nak makan apa... chicken chop la kot dah semala tak jd buat.. ahahha..

kang buat karipap, goreng keropok lekor.. fries pastuh buat cheese dip..
dah la kan? 

kitorang mmg skang stok buka puasa ala2 simple gile kot...
abis buka mostly seme makanan abis... so selamat takder nak simpan2 ...
org tgk agaknya sure kata I ni pemalas kan? ahahhaha...
tapi mmg yer pon i bukan rajin benoooo..

tak sempat u ols.. terkejar sana sini lagik...
so simple is better... ahahhahahha... dasar sangat! hehehe..

okla korang... i nak try excercise skit...
dok rasa pedih2 kat dada ni... :(

selamat berbuka puasa ye seme!!

nah belanja gambo Aqil.. Afiq skang sombong org ajak bergambo tak nak..... ahahhaa..



 

Wednesday, July 08, 2015

The One With the #tamakpahala

Sedar tak sedar, Ramadhan dah hari ke 21 kan? sedihnyaaaa...
sedih lah blom abis red flag... smalam tgk2 tak clear lg ... kol 6pm....
takperla... i tak kisah ganti tuh.. tapi rugi laaa.. malam2 terakhir ramadhan kan...:(

Anyway, I wanted to share something...
Been reading/following Syed Azmi's FB for quite sometimes...
has give me the idea to spread this...
ahaha.. walaupon actually dah nak hujung dah Ramadhan kan..
tapi takperla.. better late then never, ye dak..

Here goes, I know someone yang berniaga di Pasar Ramadhan (he sells Nasi Ambeng and Karipap giant)
and it is located dekat kampung...
The thing that triggers me to share this is because, there's a kind "Hamba Allah" ni...
He ordered 50 packs of Nasi Ambeng to be send to Masjid... Masya Allah..
good deed.... a very good deed.



  Alamak, tak bagus ni jd terliuur.... ahahha..

Nasi Ambeng...


Karipap Giant..

Kat kampung tak macam KL... Bulan puasa, penuh org sedekah kat masjid sampai sometimes berlebih2 kan?
The fact that, kat kampung ramaiii org buka kat masjid, but unlike in KL, food tak banyak..
so I guess, it will be good for us to reach kawasan macam ni.... kan? Just that, kita mmg takkan sempat la nak balik and carik masjid2 kat kampung kan? 

Ok, here goes.. If anyone berminat nak sampaikan sedekah anda...
you can inform me, I will contact that person yg berjual tu.. to prepare the food and send it to the masjid..
you just let me know the amount, that person will do the rest...

Insya Allah, akan sampai.... semoga kita semua akan mendapat rahmat dan keberkatan di bulan Ramadhan ni.... aminnnnn.... :) 



On the other note, semalam I sebok pegi ikut org deting.. ahahhaha... kacau daun kan?
Moon ngan Sutan pegi deting i seboookkkk je ngikut...
Thanks korang sbb rajin layan i ni haa.. hehehehe... sanggup amik and antar... hehehe...

Tgh2 beratur nak bayar, sekali ada reader tegur... malu i ols.. ehhe..
seb baik Moon ada... tengkiu yeeeee.. baca belog I yg banyak ngarut and tah hape2 ni...
lain kali ada rezeki kita jumpa lagik ekk.....

I pegi Lovely Lace beli car perfume... besttt... pastuh sbb tpt tuh lawa kitorang pon sebok bergambo.. hehehe.. sabo je kann.. :P



Korang buka apa semalam? I buat cekodok seperti di rancang.... haahhaha... bibik tgk.. dia pon buat cekodok versi dia.. penuh ngan sayur and cili api koo.. esok sakit perut hamekkkkk yeee... :P

Arini belum ada rancangan nak masak apa.. kene tanya en Zamzari... mcm nak buat chicken chop utk anak2 lelaki... maybe lamb chop utk Alya and En Zamzari.... pastuh buat karipap lah dah 2 hari tak buat.. hehhehe...

ye ye je rancang.. tau2 kang, balik pegi Param.. ahahahha... sabo jee... :P

Korang buka apa? cer share...

Tuesday, July 07, 2015

The One With the Sabar itu Indah...

Ha... mendalam tuh... 
sabar itu indah... banyak nak apply ni...

sabar tunggu I update belog pon consider sabar gak..
ahahhaa.. bukan i lupa.. bukan i dah tinggalkan belog ni..
tapi i tgh rasa panas dan serabut beberapa hari..  jd ada baik nya bertenang2 dulu...
hehehhehe....

dugaan Ramadhan kot... pastuh maybe tgh red flag arituh..
maka... i cepat nak bengang.. sensitive... pastuh seme nak rasa stress je..
nasib baik cepat skit beringat... kot tak... haduilaaa... teruk seme org kene..

itula sebab i malas nak hapdet.. nanti terbawa2 perasaan marah..
jd tak elok... not a good vibe... kita bawa vibe baik2 je ye... :)

Seb baik en Zamzari dah paham beno ngan bini dia..
hari jumaat malam tuh.. dia ajak I ols g makan durian buffet..
hahahhaha... terlompat2 gembira la kan anak beranak nak g makan durian..
Alya siap poyo.. taknak buka puasa makan banyak2 kang kenyang sangat nak makan durian..
lepas derang semayang terawikh... kitorang pon pegi PJ...

Memula pegi Donald's Durian... derang skang dah pindah from SS2 to Seksyen 19.
Memula kitorang pegi yang dekat kedai tuh je.. tapi mcm tak banyak choice..
so google FB Durian SS2, derang bagi alamat dekat Jalan Harapan, Seksyen 19..
rupanya derang dah pindah kat situ... banyak la ada Donald's Durian, SS2...
tapi since kitorang dah lewat skit kan... tinggal Durian SS2 je ada buffet..

Buffet price dia range from RM15, RM20 and RM30. En Zamzari pilih RM20... tengah2 dia cakap..
heheheh.... terus abang tuh bukak durian banyak2 atas meja..
Yang Alya terus ilang pedoman makan durian.. ahahhaha..





Hahahha....  padahal mummy pon sama.... hilang pedoman..
I yg makan paling lama okkkkkk....! tamak halobaaa siappp....
suh bukak lagi durian tambahan.... I ni jenis suka yg manis...
some suka yg pahit2 skit kan... I suka manis... so abang yg bukak tuh carik yg manis2.
derang mmg terer la kan... :)

alhamdulillah... memang puas hati...
owh.. arituh dia consider alya budak.. so half price for alya..
yeayyy!! so kalau bawak budak2 bleh mintak la discount kot.. :)

Sabtu adalah hari hantar kereta utk service...
seharian g hantar kete sbb gilir2 utk proton and perodua..
Buka puasa Alya request nak makan Chicken Rice Shop...
so mummy cuti masak.. hehehhe..

Ahad mummy buat Curry Laksa....
Daddy, Alya and Adam ok suka je... tapi Aish said..

"I'm not going to eat that ever again. " ahhahaha.. hover kan anak jantan ni..
kot yer pon tak suka takyah la remarks camtuhhh... pang baru tauuu.... 
berpeluh2 mummy masak tauuu....!
Sabo je laaaaaa...

Arini, I nak buat cekodok bawang + bilis... hmm... mesti syiokkkk ni..
dah terbau2 dah ni... ahhahaha.. pastuh nak buat 2 portion...
satu takder sira... satu nak sira sambal.....

ok dahhhhh... nak kene benti kang menjejes2 ailio kat sini kang...
kita jumpa lagi nanti yaaaaaaa!

Selamat berbuka puasa!!!

Thursday, July 02, 2015

The One With the.. bengang skit aci?

ahahaha... memang tak bleh belah kan tajuk...
tapi tuhla... org cakap .. bulan Ramadhan kene banyakkk bersabar...
tapi actually kan.. i ni boleh tahan penyabarnya... hehehe.. perasan kan?
takper... saper nak tolong perasankan kalau tak diri sendiri..

tuhla... dalam pada sabar2 i ni kan..
kadang tak boleh gak nak terima je apa org buat...
mmg i ols is tak boleh bersabar kadang2 tuh..
cuma tuh la.. kene tarik napas panjang2 je kan?

korang penah tak... bila kawan berjanji ngan u ols....
pastuh u ols tunggu la... bukan sari bukan dua ari tau..
tapi mcm dekat sebulan or sebulan gitu... 
skali alih2 dia tak jadii??? aduhai... tensi ok..

kalau i punya takper lagi..
barang tuh plak org punya..
ni kira2.. back out la ni...
sedih pon ada.. sbb kita ni dok hold takder amik depo apa seme sebab percaya kan?
tapi jd gini.. akibatnyaa... i pulak yg kene marah ngan party satu lg..
sbb dia dah tunggu duit dia lama.... aduhai.. pasrah je laa...

okla.. tak nakla citer2 sedih... sbb citer tuh panjang..
ada betul ada salahnya kat dalam cerita tuh..
citer panjang2 nanti jd tensi... so takyah la ekk...

meh citer benda2 best je...
korang buka apa semalam?
I ols buka paling simple dan paling low budget ...
hahaha.. en zamzari mcm tak percaya i pegi pasar beli buah sejenis..
dengan yong tau fu je.. ahhahahaa... oh ngan air jagung! ahahha..
pastuh singgah mamak beli roti canai utk anak bujang.. :D

sampai rumah, i boil lg bola2 yg banyak kat umah... 
makan sekali ngan kuah yong  tau fu tu...
En Zamzari makan nasik tomato balance semalam...
ohh. i masak nasik tomato kelmarin.. sebab Mama kan sayang I..
dia baik hati dah bekalkan chicken curry and kurma... so i tinggal masak nasik je la kan..
ngan goreng ayam.. ahahha... sonanngg!!

So ada lg balance nasik tomato tuh..
en zamzari g perabiskan... alhamdulillahh... SETTLE!
simple and yg paling penting.. JIMAT kan?
tak membazir... 

arini tak tau lg nak buka apa..
bread pudding ada lg.. so maybe buat karipap je...
then lain kene beli lah... sbb arini sure tak sempat nak masak..

korang buka apa arini? nanti share tauu!




uhuhuhu, gambo terbalik pon malas nak betulkan.. arituh buat bread pudding ni... siap buat roti kawin aci? aahhaa.. tamak halobaa... ehheheh... dia nyer custard sauce amik kat blog Fillanie...

Tuesday, June 30, 2015

The One With the busy bee

Huhuhu.. aduhai.... korang rindu ekkk? 
amboii.. sejak i rajin update blog, makanya tak update sari terus rindu ek?
hahahahha.... i ols adalah busy.... pastuh.. gile sakit perut...
kene ceri beri ok... tak tau kenapa... ngan bawah lidah ada ulser siap..
aduhaii... :(

tapi bila i check, tgk ramai plak yg cakap kene ceri beri these few days..
kenapa ek? i masak sendiri most of the food... so kalau cakap sebab beli kat bazaar tuh mcm tak jer..
tapi... kene gak... ke sebab air kita tak bersih? seme pakat kene?
tak tau le.. tapi arini masih ada saki baki lg.. :(
hopefully by tomorrow better lah..

Weekend arituh korang buat apa?
I balik UK... celebrate besday Mak Ngah... hehehe..
makan banyak gile... sampai tak larat nak bgn.. ahahha..
ada nasik paela? ke apa tah i dunno how to spell or even pronounce it!
ada sayur campur, ada ikan steam, ada dalca, ada kurma ayam, ada kerabu taugeh,
ada sotong goreng tepung, ada nestum butter prawn, ada kek, ada kuih2 yg bermacam jenis.. 
yang tak ada apa tau? GAMBAR! ahahahhahaa.... 

semua focus nak makan je makanya takder la sorang pon nak amik gambo kannn?
ahahhahaha....

lps terawikh, kitorang potong kek ...
celebrate sekali besday en zamzari... hehehe..
senang 2 in 1 kan??? sila abaikan muka tuan tanah kedaung tuh yer..
baru ala2 terlelap... sbb tidokan twinnies.. mummy T E R L E L A P sekali.. 
TER je tauu.. bukan sengaja..





Hari Ahad pun buka puasa galore... mcm2 ada.. laksa ada, mee ada.... kuih2 seme ada... ha tapi sama lah.. gambo tak ada.. ahahhahaha....

Di sebabkan I ceri beri, tido malam pon tak bape lena.. sbb asek g toilet.. ni pon ada rasa2 gak lg ni..
haish sabo je la kan... :(

Hmm... ptg ni nak masak apa yer utk buka? Takder idea lah... :(
Cer korang bagi idea skit..

Friday, June 26, 2015

The One With the santai Friday

Hi koranggggg....

Buat apa tuuu.... puasa ke tak tuuu? ehhehe...
today I mood ceria lebih skit.. ahaha.. pasal petang ni nak pegi meeting kat opis lama! ahahahha..
tah hape2.. meeting pon gembira... :P bukan apa..
tempat jatuh lg di kenang.. ini pulak tempat 10 thn cari rezeki kan.. :P
tapi.. arini jumaat.. maybe tak ramai kengkawan yg ada.. tapi takperla... 
jadi lah dapat jumpa sesapa yg ada.. :)

Korang buka apa semalam? 
I buka puasa express... bz kot semalam...
antar bebudak kumon... berkejar sana sini...
so... i beli je nasik arab semalam... senang...
call sensiap, pastuh pegi pick up je...

while waiting for bebudak kumon..
i pegi village grocer beli barang skit...
ingat nak buat bread pudding, pasal bread time puasa nie...
mmg tak berapa jalan... so lebih bread tuh baik i buat bread pudding..
so boleh buat kudap2 buka puasa.. :)

sampai umah dah nearly buka puasa... 
nak terbang rasanyer siapkan seme2 kat meja..
seb baik en zamzari dah tolong siapkan makanan..
I tinggal buat air and amik kurma je... 

speaking of kurma kan.. korang ada tak jenis kurma yg korang suka?
or.. belasah je mana2 pon ok..? My fav is always Medjool and Ajwa...
Ajwa plak carik yg size dia besar gebu.. ahahah.. mengada sangat!
anak2 tak minat sangat kurma ni.. en zamzari apa jenis pon dia belasah je..
i je la ngada nak kene carik medjool gak.. ahhahaha.. :P

since arini dah jumaat kan...
bebudak pon dah makin lemau bgn pagi..
tgk rupa sorang2 ni ha... sabo je kan?


OKla korang... selamat berbuka puasa..... !
 

Thursday, June 25, 2015

The One With the recipe Karipap Daging

haa.... ampun maaf di pinta... dah berapa lama daaa janji nak bg resepi kan..
i ols seganla... pasal ni namanya karipap suka hati.... measurement pon ikut suka hati i je..

karipap ni actually Mama nyer recipe...
i belajar dari mama...tapi opcos mama punya akan rasa lebih marbeles kan..
tangan ibu confirm lagik sedappp..

Ok here goes:

300gm Daging batang pinang/daging australia di potong kecik2 (kalau nak guna minched meat pon boley)
2 biji bawang besar(size sederhana) potong dadu tapi kene halus2
2 sudu besar lada hitam tumbuk atau beli yg dah siap kisar yg kasar tuh
satu cekak kecik daun sup dipotong halus
6-7 biji kentang potong dadu
3 sudu Minyak masak
garam
gula
air

ok.. bahan2 di atas ni...korang boleh ubah sesuka hati... AGAK-AGAK is always the key ya... so mintak maaf sebab i tak pernah timbang or measure, I tgn daging banyak mana... then I agak2..ahahaha...

Ok, cara2 dia:

Panas kan minyak, tumis bawang besar sampai naik bau. 
Pastuh masukkan daging, sampai daging tukar warna, boleh masukkan lada hitam. 
Kacau kasi sebati. 
Masukkan kentang. kacau lagik..
Pastuh masuk air... air ni nak bg kentang masak... so bila kentang dah lembut... then bila keadaan air tuh mcm gambar kat bawah nii...



masukkan daun sup... lepas tuh buh garam dan gula secukup rasa. pastuh tunggu kering...







Dah kering tuh, biar sejuk ye.... kene make sure kering kalau tak nanti nak kelim karipap tuh susah..


OK, utk kulit pulak:

400gm tempung gandum
100gm butter/margerine (guna minyak pun boleh, dalam 3/4 cawan minyak)
garam
air


cara-cara dia..

campur tepung dengan butter/margerine/minyak tuh.. my picture ni i guna butter...


lepas tuh, campurkan guna jari... biar dia sebati antara tepung ngan butter tuh.. mcm gambo ni..



pastuh... tambah air (jgn banyak sangat) coz kita tak nak dia lembik... biar dia ada crumps lagik pun takper..
then buat bola2 mcm ni... kali ni i buat terlebih skit air sebab Alya sebok nak tolong, dia terlebih tuang air.. so tak nampak ler crumps tuh... kalau ad crumps skit pon takper... mcm kering skit kan.. just buat bola2.. then tutup bekas tuh.. wait for 20 mins mcm tuh.. air akan meresap, then doh tuh akan lembut...


boleh la roll and buat ler karipap... selamat mencuba ye..


end result i tak sempat amik gambo, sebab Aish dah meratip I am hungry.. I am hungry...
buka puasa semalam dia makan 10 ke 15 bijik tah tak tau.. sedar2 tinggal 3 bijik ni je haaa... hahahah...


ini la la yg mampu nak amik gambooo... lain dah masuk perut!

Semalam kitorang jd buka steam boat, tapi i terlupa amik gambo kuah yong tau fu tuh.. resepi i google je.. boleh la... takder la sedap giler tapi sedap la jugak... sbb abis satu periuk ni haaaa steamboat siap Alya tambah lg.... ahhahahahhaha... 



 Ambik ubattt.. penuh kan.... abis tuu.. siap tambah lg masak baruu..

Arini kids ada Kumon. Rasanya tak masak. herm, makan nasik arab pun ok jugak kan? kids suka gak. OKlah balik tapau nasik arab! hehehhehehe.... 

Selamat berbuka puasa semua!