Thursday, July 30, 2015

The One With the Selamat Hari Raya 2015!

Assalamualaikum and salam sejahtera semua...

lama kan tak update blog?
hehehe... busy sangat sampai tak sempat mengupdate...

Eh, rasanyer masih belum terlewat nak ucapkan..

SELAMAT HARI RAYA...

MAAF ZAHIR BATIN dari kami..
Yang Zamzari, Lenny, Yang Alya, Yang Aish, Yang Adam, Yang Afiq dan Yang Aqil..







Semoga ibadah kita sepanjang Ramadhan diberkati dan terima oleh Nya.
dan semoga kita berkesempatan utk bertemu Ramadhan di tahun hadapan..

How's your Raya?
For us this year... banyak kesederhanaan (en Zamzari suka la ni.. tapi dia lg suka kalau i tak beli langsung baju raya!)
baju raya I and Alya memang dah tempah lamaaa... 2 pasang each...
selalunya I akan g beli la lagik baju siap.. tapi kali ni.. memang 2 tuh je..

Bebudak punya baju raya.. percayalah..
MALAM RAYA baru pegi kedai beli! termasuk baju En Zamzari..
memang pegi kedai.. amik je warna yg ada size utk semua org! ahahahha..
memang hebats kan??

Mood beraya for us, memang sangat berkurang la kan..
kesian kat Mama, malam raya masa takbir must be really heart breaking moment for her..
genap seminggu Ayah pergi kan.... :(

I masak2 lauk raya apa semua.. malam raya tuh I pegi hantar lauk2 kat Mama...
so Mama takyah masak apa2 and rest je... My mom and my dad pon suh I raya je kat umah Mama..
tapi since Angah dah ada... so kitorang datang from time to time..

Korang masak apa masa raya??
Umah my mom mmg buat ketupat satay tuh je originally..
but then, semenjak i dah pandai skit buat ketupat palas..
kitorang pon buat ler ketupat palas jugak..
sebab kesian En Zamzari terkulat2 makan ketupat satay tuh je kan..
dia dari kecik hidup dengan ketupat palas time raya kan.. hehehe..
baik kan I... cepat puji isteri mithali sangat niii.. ahahahhaha..



Bz kaaaaannn??? haaa seme gigih... hahahahah


Then, lauk raya kitorang biasala..
kuah kacang, daging ungkep, ayam masak kicap, ayam masak merah..
then tambahan I buat Ayam ros.. nak makan dengan ketupat palas..
rendang i tak reti buat... tapi kene belajarlah ni..
kene usaha gigih... nanti nak buat gak lah...
serunding pon i tak sempat beli... ahhaa.. teruk betul..

Pagi raya... siap2 makan2 pegi umah nenek plak..
sempat la bergambar ni... 








memang kalau dah beramai2 ni.. takdernyer gambo yg senonoh..

Just imagine mcm gambar ni...




 


25 take tauuuuuu.... ini je yg terbaik sekali.. and still tak senonoh kan..
makanya.. I is pasrah je laaa.. gambo raya mmg takkan senonoh punyaaa...

Meh layan few gambo2 raya kami ehhh.. Raya kedua mmg tak g mana2 sebab tunggu tetamu datang...
layan gambo bersama anak2 dan anak buah yee...











Tuesday, July 14, 2015

The One With His Birthday..

Happy 36th birthday to the man of my heart...
Yang Zamzari Habali..

Trust me, this has been the hardest birthday wish I could ever write...
have been typing.. then I deleted it again.. and again...

but I guess, we need to move on.. and embrace all the beautiful things live could bring us...
while we have the chance to do so...

To the man that I love,
You are simply amazing just the way you are...
A great partner, a great mate, a great lover, a great friend..
and not forgetting, a great father to our kids.. a great son to our parents..:)





I couldn't thank you enough for all the things you have done to us.. especially me..
your ever attention seeker wifey... ahahhaha...
thank you... for doing everything you can to make everyone happy...



On your special day...
I wish you a very happy birthday...
May Allah bless you always...
May your live will be filled with happiness, berkah...
dan rezeki yg melimpah ruah...
Semoga segala urusan you di permudahkan oleh Nya...

Baby,
Thank you... for being such a great person...
Happy birthday again from me and the kids.... :)






We love you!!!! So very muchhh!!!

Hugs and kisses from us!!

Muaahhhss!!!

Saturday, July 11, 2015

The One With the lost of dear Ayah..

Friday, 10th July 2015 @ 22:54, marked as the sad day for our family...
Our dear Ayah... Mohd Habali bin Shahidan....
telah kembali ke rahmatullah bertemu pencipta-Nya...
I pohon kepada semua readers, sedekahkan Al-fatihah buat my father in law...
dan doakan semoga arwah di tempatkan bersama para salihin... amin..

It was indeed a very sad news to us...
especially when Syawal is just around the corner..
Mama tentu sangat2 sedih... losing someone she has spent her life with..
tentu sangat2 terasa.... :(

Ayah yang I kenal...
adalah seorang ayah yang sangat "happy go lucky"..
dari mula I kenal ayah masa I masih berdating dengan En Zamzari..
ayah has always been a warm and friendly person...
and kelakar too.. :)

Ayah selalu buat lawak...
cakap2 ayah.. mostly adalah kelakar.. jarang berbaur serious..
tapi bila dengar betul2... banyak nasihat yg dia bagi...
suka dengar dia ketawa....

ayah suka kalau I masak sambal bilis yg kering tu..
dia boleh ngadap benda tuh makan macam tu jeee...
senyap2 je dia makan.... hehehhe... comel sangat...

pastu ayah suka sambal/kuah kacang..
kalau ada sambal kacang tuh... semua benda dia akan makan ngan sambal kacang..
bihun pon buh sambal kacang... comel kan?? hehehe..

sebenarnya, banyak benda yg Ayah suka makan..
sama ngan I... kitorang suka kole kacang... putu kacang...
banyak kuih2 taste kami sama...

tapi bila ayah dah start sakit..
makan pun makin kurang...
lama kelamaan ayah boleh makan soft food je...
:(



takper ayah...
kami semua redha Ayah pergi...
Ayah pergi pun di hari yang baik, di bulan yang baik...
kami redha.... damailah ayah di sana...
kami akan sentiasa doakan ayah dari kejauhan...
satu hari nanti, kami pasti akan bertemu ayah lagi...
kerana semua yang hidup, pasti akan mati...


al-fatihah.

Damai dan tenanglah Ayah di sana...



Mohd Habali bin Shahidan
12 Oct 1947 - 10 July 2015.


#dahtakbolehmenaiplagi
#keyboarddahbanjir

Friday, July 10, 2015

The One With .. undefined.. ahhaha

Hi korannnggg..... 

arini i tak nak tulis panjang2... sbb perasaan adalah undefined.. ahahhaa.. boleh?
tah la... nak cakap PMS... mana dah PMS nyer... tapi maybe puasa ni..
menjadikan I seorang yg penyedih and sentitip.. ahaha..

positive vibe... positive vibe...
:)

Untuk en Zamzari tersayang pojaan hatiku.. ahahah..
ampunkan adinda kalau ada tempias2 kene kat kekanda yeee.. auuuwww..
:D

OKla... mari layan gambo budak yg sombong tak nak bergambo skang ni..
tapi bila tunjuk gambo Aqil banyak2 dia pon jeles...

So smalam sebok nak amik gamboo..macam2 rupa dia buat..
hahaha.. lawak... Afiq, mummy lempang skali boleh? ahahhaa.. buat la muka penyek cenggitu lagi.. ahahahahhahaha... :P
 




 


Thursday, July 09, 2015

The One With .. tak berapa sihat

Hi koranggg... buat apa tuh?
I arini tah rasa letih and kurang sihat...
ada skit rasa chest pain... maybe angin kot...
kang pas buka puasa ok la kot ni.. :)

hahaha... biasala.. bila dah ada factor2 aging ni kan...
badan tak kuat mcm remaja gituuu hahhaha.. poyo!!

and speaking of that, teringat my close fren ni..
dia ngadu sakit lutut... sbb dia allergic ngan susu..
so dia tak minum susu, so calcium pun kurang..
maka... skang dah start ada tanda2 osteoperosis... 
patut kene makan calcium la kan.. tapi katanya dah seakan terlambat..
so korang2 seme...jgn ingat time remaja fit sangat tuh...
takkan ada kekurangan nanti.. so kalau yg tak boleh minum susu..
sila makan calcium yee... pegi jumpa doktor and tanya..
alamak, dah bunyik mcm doktor ke hape ni? ahhaha.. :P

korang nak masak apa arini?
I tatau lg... en zamzari nak makan kuah laksa.. yeee.. kuah laksa boleh??
sbb laksa dah abis... pastuh kuah tinggal ala2 sendu je.. tapi sayang kan...
nak beli laksa lg dia cakap kang terover banyak.. so dia nak kuah je.. ahahha..
pening I okayy... :P...

Alya mintak lamb chop sbb semalam tak jd.. smalam dia nak Mac N Cheese...
Aish mintak maggi curry.. ahahhaa.. ni sorang lggg! sabo je...
I ols tatau lg nak makan apa... chicken chop la kot dah semala tak jd buat.. ahahha..

kang buat karipap, goreng keropok lekor.. fries pastuh buat cheese dip..
dah la kan? 

kitorang mmg skang stok buka puasa ala2 simple gile kot...
abis buka mostly seme makanan abis... so selamat takder nak simpan2 ...
org tgk agaknya sure kata I ni pemalas kan? ahahhaha...
tapi mmg yer pon i bukan rajin benoooo..

tak sempat u ols.. terkejar sana sini lagik...
so simple is better... ahahhahahha... dasar sangat! hehehe..

okla korang... i nak try excercise skit...
dok rasa pedih2 kat dada ni... :(

selamat berbuka puasa ye seme!!

nah belanja gambo Aqil.. Afiq skang sombong org ajak bergambo tak nak..... ahahhaa..



 

Wednesday, July 08, 2015

The One With the #tamakpahala

Sedar tak sedar, Ramadhan dah hari ke 21 kan? sedihnyaaaa...
sedih lah blom abis red flag... smalam tgk2 tak clear lg ... kol 6pm....
takperla... i tak kisah ganti tuh.. tapi rugi laaa.. malam2 terakhir ramadhan kan...:(

Anyway, I wanted to share something...
Been reading/following Syed Azmi's FB for quite sometimes...
has give me the idea to spread this...
ahaha.. walaupon actually dah nak hujung dah Ramadhan kan..
tapi takperla.. better late then never, ye dak..

Here goes, I know someone yang berniaga di Pasar Ramadhan (he sells Nasi Ambeng and Karipap giant)
and it is located dekat kampung...
The thing that triggers me to share this is because, there's a kind "Hamba Allah" ni...
He ordered 50 packs of Nasi Ambeng to be send to Masjid... Masya Allah..
good deed.... a very good deed.



  Alamak, tak bagus ni jd terliuur.... ahahha..

Nasi Ambeng...


Karipap Giant..

Kat kampung tak macam KL... Bulan puasa, penuh org sedekah kat masjid sampai sometimes berlebih2 kan?
The fact that, kat kampung ramaiii org buka kat masjid, but unlike in KL, food tak banyak..
so I guess, it will be good for us to reach kawasan macam ni.... kan? Just that, kita mmg takkan sempat la nak balik and carik masjid2 kat kampung kan? 

Ok, here goes.. If anyone berminat nak sampaikan sedekah anda...
you can inform me, I will contact that person yg berjual tu.. to prepare the food and send it to the masjid..
you just let me know the amount, that person will do the rest...

Insya Allah, akan sampai.... semoga kita semua akan mendapat rahmat dan keberkatan di bulan Ramadhan ni.... aminnnnn.... :) 



On the other note, semalam I sebok pegi ikut org deting.. ahahhaha... kacau daun kan?
Moon ngan Sutan pegi deting i seboookkkk je ngikut...
Thanks korang sbb rajin layan i ni haa.. hehehehe... sanggup amik and antar... hehehe...

Tgh2 beratur nak bayar, sekali ada reader tegur... malu i ols.. ehhe..
seb baik Moon ada... tengkiu yeeeee.. baca belog I yg banyak ngarut and tah hape2 ni...
lain kali ada rezeki kita jumpa lagik ekk.....

I pegi Lovely Lace beli car perfume... besttt... pastuh sbb tpt tuh lawa kitorang pon sebok bergambo.. hehehe.. sabo je kann.. :P



Korang buka apa semalam? I buat cekodok seperti di rancang.... haahhaha... bibik tgk.. dia pon buat cekodok versi dia.. penuh ngan sayur and cili api koo.. esok sakit perut hamekkkkk yeee... :P

Arini belum ada rancangan nak masak apa.. kene tanya en Zamzari... mcm nak buat chicken chop utk anak2 lelaki... maybe lamb chop utk Alya and En Zamzari.... pastuh buat karipap lah dah 2 hari tak buat.. hehhehe...

ye ye je rancang.. tau2 kang, balik pegi Param.. ahahahha... sabo jee... :P

Korang buka apa? cer share...

Tuesday, July 07, 2015

The One With the Sabar itu Indah...

Ha... mendalam tuh... 
sabar itu indah... banyak nak apply ni...

sabar tunggu I update belog pon consider sabar gak..
ahahhaa.. bukan i lupa.. bukan i dah tinggalkan belog ni..
tapi i tgh rasa panas dan serabut beberapa hari..  jd ada baik nya bertenang2 dulu...
hehehhehe....

dugaan Ramadhan kot... pastuh maybe tgh red flag arituh..
maka... i cepat nak bengang.. sensitive... pastuh seme nak rasa stress je..
nasib baik cepat skit beringat... kot tak... haduilaaa... teruk seme org kene..

itula sebab i malas nak hapdet.. nanti terbawa2 perasaan marah..
jd tak elok... not a good vibe... kita bawa vibe baik2 je ye... :)

Seb baik en Zamzari dah paham beno ngan bini dia..
hari jumaat malam tuh.. dia ajak I ols g makan durian buffet..
hahahhaha... terlompat2 gembira la kan anak beranak nak g makan durian..
Alya siap poyo.. taknak buka puasa makan banyak2 kang kenyang sangat nak makan durian..
lepas derang semayang terawikh... kitorang pon pegi PJ...

Memula pegi Donald's Durian... derang skang dah pindah from SS2 to Seksyen 19.
Memula kitorang pegi yang dekat kedai tuh je.. tapi mcm tak banyak choice..
so google FB Durian SS2, derang bagi alamat dekat Jalan Harapan, Seksyen 19..
rupanya derang dah pindah kat situ... banyak la ada Donald's Durian, SS2...
tapi since kitorang dah lewat skit kan... tinggal Durian SS2 je ada buffet..

Buffet price dia range from RM15, RM20 and RM30. En Zamzari pilih RM20... tengah2 dia cakap..
heheheh.... terus abang tuh bukak durian banyak2 atas meja..
Yang Alya terus ilang pedoman makan durian.. ahahhaha..





Hahahha....  padahal mummy pon sama.... hilang pedoman..
I yg makan paling lama okkkkkk....! tamak halobaaa siappp....
suh bukak lagi durian tambahan.... I ni jenis suka yg manis...
some suka yg pahit2 skit kan... I suka manis... so abang yg bukak tuh carik yg manis2.
derang mmg terer la kan... :)

alhamdulillah... memang puas hati...
owh.. arituh dia consider alya budak.. so half price for alya..
yeayyy!! so kalau bawak budak2 bleh mintak la discount kot.. :)

Sabtu adalah hari hantar kereta utk service...
seharian g hantar kete sbb gilir2 utk proton and perodua..
Buka puasa Alya request nak makan Chicken Rice Shop...
so mummy cuti masak.. hehehhe..

Ahad mummy buat Curry Laksa....
Daddy, Alya and Adam ok suka je... tapi Aish said..

"I'm not going to eat that ever again. " ahhahaha.. hover kan anak jantan ni..
kot yer pon tak suka takyah la remarks camtuhhh... pang baru tauuu.... 
berpeluh2 mummy masak tauuu....!
Sabo je laaaaaa...

Arini, I nak buat cekodok bawang + bilis... hmm... mesti syiokkkk ni..
dah terbau2 dah ni... ahhahaha.. pastuh nak buat 2 portion...
satu takder sira... satu nak sira sambal.....

ok dahhhhh... nak kene benti kang menjejes2 ailio kat sini kang...
kita jumpa lagi nanti yaaaaaaa!

Selamat berbuka puasa!!!

Thursday, July 02, 2015

The One With the.. bengang skit aci?

ahahaha... memang tak bleh belah kan tajuk...
tapi tuhla... org cakap .. bulan Ramadhan kene banyakkk bersabar...
tapi actually kan.. i ni boleh tahan penyabarnya... hehehe.. perasan kan?
takper... saper nak tolong perasankan kalau tak diri sendiri..

tuhla... dalam pada sabar2 i ni kan..
kadang tak boleh gak nak terima je apa org buat...
mmg i ols is tak boleh bersabar kadang2 tuh..
cuma tuh la.. kene tarik napas panjang2 je kan?

korang penah tak... bila kawan berjanji ngan u ols....
pastuh u ols tunggu la... bukan sari bukan dua ari tau..
tapi mcm dekat sebulan or sebulan gitu... 
skali alih2 dia tak jadii??? aduhai... tensi ok..

kalau i punya takper lagi..
barang tuh plak org punya..
ni kira2.. back out la ni...
sedih pon ada.. sbb kita ni dok hold takder amik depo apa seme sebab percaya kan?
tapi jd gini.. akibatnyaa... i pulak yg kene marah ngan party satu lg..
sbb dia dah tunggu duit dia lama.... aduhai.. pasrah je laa...

okla.. tak nakla citer2 sedih... sbb citer tuh panjang..
ada betul ada salahnya kat dalam cerita tuh..
citer panjang2 nanti jd tensi... so takyah la ekk...

meh citer benda2 best je...
korang buka apa semalam?
I ols buka paling simple dan paling low budget ...
hahaha.. en zamzari mcm tak percaya i pegi pasar beli buah sejenis..
dengan yong tau fu je.. ahhahahaa... oh ngan air jagung! ahahha..
pastuh singgah mamak beli roti canai utk anak bujang.. :D

sampai rumah, i boil lg bola2 yg banyak kat umah... 
makan sekali ngan kuah yong  tau fu tu...
En Zamzari makan nasik tomato balance semalam...
ohh. i masak nasik tomato kelmarin.. sebab Mama kan sayang I..
dia baik hati dah bekalkan chicken curry and kurma... so i tinggal masak nasik je la kan..
ngan goreng ayam.. ahahha... sonanngg!!

So ada lg balance nasik tomato tuh..
en zamzari g perabiskan... alhamdulillahh... SETTLE!
simple and yg paling penting.. JIMAT kan?
tak membazir... 

arini tak tau lg nak buka apa..
bread pudding ada lg.. so maybe buat karipap je...
then lain kene beli lah... sbb arini sure tak sempat nak masak..

korang buka apa arini? nanti share tauu!




uhuhuhu, gambo terbalik pon malas nak betulkan.. arituh buat bread pudding ni... siap buat roti kawin aci? aahhaa.. tamak halobaa... ehheheh... dia nyer custard sauce amik kat blog Fillanie...

Tuesday, June 30, 2015

The One With the busy bee

Huhuhu.. aduhai.... korang rindu ekkk? 
amboii.. sejak i rajin update blog, makanya tak update sari terus rindu ek?
hahahahha.... i ols adalah busy.... pastuh.. gile sakit perut...
kene ceri beri ok... tak tau kenapa... ngan bawah lidah ada ulser siap..
aduhaii... :(

tapi bila i check, tgk ramai plak yg cakap kene ceri beri these few days..
kenapa ek? i masak sendiri most of the food... so kalau cakap sebab beli kat bazaar tuh mcm tak jer..
tapi... kene gak... ke sebab air kita tak bersih? seme pakat kene?
tak tau le.. tapi arini masih ada saki baki lg.. :(
hopefully by tomorrow better lah..

Weekend arituh korang buat apa?
I balik UK... celebrate besday Mak Ngah... hehehe..
makan banyak gile... sampai tak larat nak bgn.. ahahha..
ada nasik paela? ke apa tah i dunno how to spell or even pronounce it!
ada sayur campur, ada ikan steam, ada dalca, ada kurma ayam, ada kerabu taugeh,
ada sotong goreng tepung, ada nestum butter prawn, ada kek, ada kuih2 yg bermacam jenis.. 
yang tak ada apa tau? GAMBAR! ahahahhahaa.... 

semua focus nak makan je makanya takder la sorang pon nak amik gambo kannn?
ahahhahaha....

lps terawikh, kitorang potong kek ...
celebrate sekali besday en zamzari... hehehe..
senang 2 in 1 kan??? sila abaikan muka tuan tanah kedaung tuh yer..
baru ala2 terlelap... sbb tidokan twinnies.. mummy T E R L E L A P sekali.. 
TER je tauu.. bukan sengaja..





Hari Ahad pun buka puasa galore... mcm2 ada.. laksa ada, mee ada.... kuih2 seme ada... ha tapi sama lah.. gambo tak ada.. ahahhahaha....

Di sebabkan I ceri beri, tido malam pon tak bape lena.. sbb asek g toilet.. ni pon ada rasa2 gak lg ni..
haish sabo je la kan... :(

Hmm... ptg ni nak masak apa yer utk buka? Takder idea lah... :(
Cer korang bagi idea skit..

Friday, June 26, 2015

The One With the santai Friday

Hi koranggggg....

Buat apa tuuu.... puasa ke tak tuuu? ehhehe...
today I mood ceria lebih skit.. ahaha.. pasal petang ni nak pegi meeting kat opis lama! ahahahha..
tah hape2.. meeting pon gembira... :P bukan apa..
tempat jatuh lg di kenang.. ini pulak tempat 10 thn cari rezeki kan.. :P
tapi.. arini jumaat.. maybe tak ramai kengkawan yg ada.. tapi takperla... 
jadi lah dapat jumpa sesapa yg ada.. :)

Korang buka apa semalam? 
I buka puasa express... bz kot semalam...
antar bebudak kumon... berkejar sana sini...
so... i beli je nasik arab semalam... senang...
call sensiap, pastuh pegi pick up je...

while waiting for bebudak kumon..
i pegi village grocer beli barang skit...
ingat nak buat bread pudding, pasal bread time puasa nie...
mmg tak berapa jalan... so lebih bread tuh baik i buat bread pudding..
so boleh buat kudap2 buka puasa.. :)

sampai umah dah nearly buka puasa... 
nak terbang rasanyer siapkan seme2 kat meja..
seb baik en zamzari dah tolong siapkan makanan..
I tinggal buat air and amik kurma je... 

speaking of kurma kan.. korang ada tak jenis kurma yg korang suka?
or.. belasah je mana2 pon ok..? My fav is always Medjool and Ajwa...
Ajwa plak carik yg size dia besar gebu.. ahahah.. mengada sangat!
anak2 tak minat sangat kurma ni.. en zamzari apa jenis pon dia belasah je..
i je la ngada nak kene carik medjool gak.. ahhahaha.. :P

since arini dah jumaat kan...
bebudak pon dah makin lemau bgn pagi..
tgk rupa sorang2 ni ha... sabo je kan?


OKla korang... selamat berbuka puasa..... !
 

Thursday, June 25, 2015

The One With the recipe Karipap Daging

haa.... ampun maaf di pinta... dah berapa lama daaa janji nak bg resepi kan..
i ols seganla... pasal ni namanya karipap suka hati.... measurement pon ikut suka hati i je..

karipap ni actually Mama nyer recipe...
i belajar dari mama...tapi opcos mama punya akan rasa lebih marbeles kan..
tangan ibu confirm lagik sedappp..

Ok here goes:

300gm Daging batang pinang/daging australia di potong kecik2 (kalau nak guna minched meat pon boley)
2 biji bawang besar(size sederhana) potong dadu tapi kene halus2
2 sudu besar lada hitam tumbuk atau beli yg dah siap kisar yg kasar tuh
satu cekak kecik daun sup dipotong halus
6-7 biji kentang potong dadu
3 sudu Minyak masak
garam
gula
air

ok.. bahan2 di atas ni...korang boleh ubah sesuka hati... AGAK-AGAK is always the key ya... so mintak maaf sebab i tak pernah timbang or measure, I tgn daging banyak mana... then I agak2..ahahaha...

Ok, cara2 dia:

Panas kan minyak, tumis bawang besar sampai naik bau. 
Pastuh masukkan daging, sampai daging tukar warna, boleh masukkan lada hitam. 
Kacau kasi sebati. 
Masukkan kentang. kacau lagik..
Pastuh masuk air... air ni nak bg kentang masak... so bila kentang dah lembut... then bila keadaan air tuh mcm gambar kat bawah nii...



masukkan daun sup... lepas tuh buh garam dan gula secukup rasa. pastuh tunggu kering...







Dah kering tuh, biar sejuk ye.... kene make sure kering kalau tak nanti nak kelim karipap tuh susah..


OK, utk kulit pulak:

400gm tempung gandum
100gm butter/margerine (guna minyak pun boleh, dalam 3/4 cawan minyak)
garam
air


cara-cara dia..

campur tepung dengan butter/margerine/minyak tuh.. my picture ni i guna butter...


lepas tuh, campurkan guna jari... biar dia sebati antara tepung ngan butter tuh.. mcm gambo ni..



pastuh... tambah air (jgn banyak sangat) coz kita tak nak dia lembik... biar dia ada crumps lagik pun takper..
then buat bola2 mcm ni... kali ni i buat terlebih skit air sebab Alya sebok nak tolong, dia terlebih tuang air.. so tak nampak ler crumps tuh... kalau ad crumps skit pon takper... mcm kering skit kan.. just buat bola2.. then tutup bekas tuh.. wait for 20 mins mcm tuh.. air akan meresap, then doh tuh akan lembut...


boleh la roll and buat ler karipap... selamat mencuba ye..


end result i tak sempat amik gambo, sebab Aish dah meratip I am hungry.. I am hungry...
buka puasa semalam dia makan 10 ke 15 bijik tah tak tau.. sedar2 tinggal 3 bijik ni je haaa... hahahah...


ini la la yg mampu nak amik gambooo... lain dah masuk perut!

Semalam kitorang jd buka steam boat, tapi i terlupa amik gambo kuah yong tau fu tuh.. resepi i google je.. boleh la... takder la sedap giler tapi sedap la jugak... sbb abis satu periuk ni haaaa steamboat siap Alya tambah lg.... ahhahahahhaha... 



 Ambik ubattt.. penuh kan.... abis tuu.. siap tambah lg masak baruu..

Arini kids ada Kumon. Rasanya tak masak. herm, makan nasik arab pun ok jugak kan? kids suka gak. OKlah balik tapau nasik arab! hehehhehehe.... 

Selamat berbuka puasa semua!



Wednesday, June 24, 2015

The One With the Tebiat

tadikan, I drive g keje..
i perasan I ni ada tebiat or habit..
i rasa semua org pon ada kan...
cuma you perasan dengan tak je habit tuh..
hahahhaa..

antara habit2 i...

1) suka tekan brake yg takder kat co-pilot seat bila org lain drive..
2) suka pegang seat/window-ala2 nak melekat gitu bila emergency break.. utk apa tak tau.. rasa mcm selamat.. ahahha..
3) kalau i yg drive, tgn kiri akan auto mendepa ke sebelah bila I break.. sbb nak halang anak dari tersembam/control supaya tak terjerut seat belt..
4) akan pejam mata ngeri kalau kete dekat2 sangat dengan kete sebelah. This happens bila org lain la yg drive kan..
5) Kalau lalu bawah penghadang, contohnya laluan tuh utk kete tinggi 2M je, kan ada palang kan.. kalau lalu bawah palang tuh... i mesti akan tunduk kepala... walaupon i kat dalam kete.. ahhahahaha.. ye..i am that wierd!
6) tido malam tanpa sedar akan garu2, gonyoh hidung bersungguh2.. sbb tuh hidung besar kot?ahahaha.
7) I suka picit jerawat, pastuh kalau jerawat bawah hidung, confirm akan bersin.. bersin yg jenis kaw kaw nyer tuh.. no control ayu punya.. ahahha.. saper lalu confirm terkejut.. :P:P


Lagi lain2 dah tak ingat.. kan puasa.. so memory pon kurang...
nanti kalau teringat lagi, I akan tambah dalam list...

Haa... apa tabiat korang? cer share? ke sama je ngan i nyer.. ahahha..
nampak beno bosan nyer ni kan?

Well, semalam I dah masak mee rebus utk buka puasa... 
puas hati en zamzari hirup kuah mcm sedap bangat..
tapi kalau tak sedap pon, ada ke dia berani nak cakap tak sedap kan?
hehehhe...  tapi since alya pon mintak makan mee rebus utk sahur...
i consider that as sedap lah ye.. sape nak puji kalau bukan diri sendiri.. :P

arini i rasa mcm nak buka steamboat lah... 
masak sup, utk rebus kan bola2 api hehehe..
pastuh buat kuah yong tau fu... 
kene try and error la sbb tak penah buat.. maka ni nak try la buat.. 
resepi acik nak gugel je.. kalau jadi.. okla.. kalau tak jadi.. merasa la org di rumah makan bola2 rebusan dengan sup udahhh.. ehheheh..

okla... cakap pasal makanan banyak2 kang lapo... 
selamat berbuka ye semua... muahs!

Tuesday, June 23, 2015

The One With the Dugaaaaaannnn

I ni kan, jenis kalau ada masalah tuh kan.. biarpon la kecik, I mesti asek terpk2 tauu..

arini i ada masalah skit la.... 
tuhla takder mood nak hapdet blog sbb hati mcm panas jee..
bersabar lahhh...

Those yg ada bibik kan..
i tak tau la korang ok ke tak bibik ada handphone..
to me, ada handphone or not, dia ada pro and cons..
but for me, i rasa cons dia banyakkk lg dari pro...
so bila bibik baru datang kerja.. my syarat, tak bleh ada handphone..

you know la kan.. zaman skang.. saper takder handphone kan..
so biasanya bibik2 ni dah datang bawak handphone..
so i dah bgtau, i akan simpan phone tu... 
every weekend i bagi... i rasa most agent pon mcm tuh..
bagi can dia nak call time perlu... sbb kalau betul tujuan handphone tu utk call keluarga..
and you nak kerja... then having it during weekend will be sufficient..

Plus, I allow bibik to use house phone..
utk I.. kalau nak tepon keluarga, takper..pakai la house phone..
and to me, takkan dia nak bergayut plak guna house phone call boipren ke apa ke kan?
so, purely genuine nak call family...

Then, I pun sms keluarga dia...
kalau ada apa2 urgent, can contact my number..
so, I can always tell bibik to call them back kan?

so, still tak cukup ok ke?

why you still need the phone?

Haishh.. i dah banyakkkk sangat pengalaman, 
ada phone ni.. mula la.. dari janji manis nak call family..
mula2 tambah contact for kawan2 pulak...
then start compare2.... pastuh.. kang kawan kenalkan lelaki ini lelaki itu..
then main antar MMS gambo plak...

bila dah pandai berciinta haa... mulalla problem sakit jiwa otak hati semua lahhh... huhuhu..
memang i tak sanggup!!

stress cik kiah...

korang rasa i kejam ke tak bg bibik ada phone?
huhuhuhuhu....

to me, really tak perlu coz all other method nak berhubung i dah bagi...
and weekend dah bg dia pegang phone ppon.... 
huhuhu..

stress acik tauuuuuu!!!

Monday, June 22, 2015

The One With the mata masuk abukkk!!

Hi u ols....
tgh buat apa tuh?
haaa... jgn plak buka tudung saji atau fridge ye? hehehhe...
comel je kan... ada ke buat masa zaman dedulu?
I budak baik... so takder buat.. muahahha.. :P

tapikan.. budak2 zaman skang ni mcm macho skit kot?
ke.. lembik? tahh.. tapi anak2 i mmg takde yg jenis pegi dapur tgk apa benda ada nak makan..
paling2 Aish je la menjerit2 di kala Adam makan depan dia..

"Adammmmmmmmm... don't you dare eating infront of my face!!!!"

and Adam buat tak kisah while tersengih macam kerang busuk...
Adam ni mmg suka melawak and also suka menyakat gak...
so he will go smiling ear to ear infront of them... ahhahaha...
sampai la mummy tegur... 


"Adam, tak baik buat macam tuuu.."
"OK, sorry Mummy, sorry Abang.."

Huhuh.... dulu rasa bebudak ni kecikkkkk je lagiii...
rasa masih ingat time lahirkan derang ni... sorang .. sorang...
sedap je cium bau masam2 tuh pepagi kannn... 
seb baik skang ni boleh lagik cium budak 2 org busuk tuu..
takyah cepat beso sangat yer twinnies.... biar kak long, abang n adik je besar.. ahahha..
vengong mummy ni..

Speaking of kak long...
Mummy terharuuuuu sangat ...
Rasa besar sangat anak mummy ni...
I kan sakit kepala few days tak ilang2 tuh kan..
so dia urutkan kepala.... pastuh siap amikkan ice buh kat towel...
tepek kat kepala... uhuhu...tuh ok lagik....

skali.... pas babies mandi...
dia pegi amik Afiq.... lap2 kan badan Afiq....
siapkan afiq... siap pakai minyak telon.. bedak .. baju .. seluar .. sikat siap semua!!
just the way I want it to be done... huhuhuh.. mesti dia perati org buat...
huwaaaa... mata mummy masuk habukkk...
besar dah anak mummy... dah pandai jaga adik tanpa di suruh...



So semalam mummy bawak kids pegi beli baju2...
baju banyak dah kecik sempit... nak berjalan pon asek baju sama..
so mummy belanja la beli baju2 baruuu... sekali la kot nak pakai raya ke apa ke..
hehehhe... seronok derang bershopping... 
berjaya mummy beli baju kemeja utk 4 anak teruna mummy... sama sepesen je seme..
abang ngan adik pilih sendiri... and looks like taste derang sama....
ha... saper nak beli kemeja kat pumpkin patch tengah sale... 
Kak long beli jeans jugak satu...

Pastuh kak long mintak nak beli lotion kat Bath and Body works..
pun tgh sale... syiokkk sangat... mummy pon beli lotion gak 
best bau dia... tapi kak long lagi terrer dari mummy pasal ni..
ahahhaha.. nampak beno mummy dah tua...dia plak yang ngajor mummy..
abang pon beli Men's item... poyo lah anak2 mummy ni! ahahha..
ohh.. btw, they are also on sale skang.. pastuh beli more than 8 items, additional 15% discount lagi..

Pastuh singgah GAP beli t-shirt utk derang seme...
seb baik ada satu design tuh boleh dapat semua boys sama...
sampai counter org tuh pon pelik.. wahh.. banyak nya semua sama..
berapa ramai ni.... i said 5 kids...  the cashier asked again..
ahahhaha... takperla.. i memahami... 5 org tuh mcm ramai kan..
so, memang i dah selalu dapat remarkk... "Ramai nyer anakkk"
hahahah.. yea.. the more the merrier... and that comes with more $$ spend as well..
hahahhahahah.. :P 
and owh, GAP pon on sale... more than 4 items, additional 20% discount..

eh.. arini entry penuh dengan shopping and sales...
nak raya ni kan... so sharing tempat ada sale is a good thing kan?

so... ibu2 bapak2 yg nak shopping, boleh la pegi kedai2 yg tgh sales..
jimat skit... :)

okla korang... selamat berpuasa hari ke 5...
ariini i pegi bazaar kot..
sbb bebudak kumon.. takut tak sempat masak...
korang masak apa arini?

i tetiba teringin nak buat mee rebus ala lenny.. ahahhaa...
esok la buat... arini mcm tak sempat jee...