Friday, April 07, 2017

The One With the unpleasant news

Banyak sangat benda berlaku lately, which somehow I rasa mcm ... macam apa ek? macam tak tau nak cakap... mungkin bila umur2 dah camni.. jiwa makin mellow, see things differently.

No, I am far from good.. my life adalah sangat biasa... yer.. biasa2 sangat dari semua segi.. but alhamdulillah, I am happy...
tipu lah kalau hari2 happy takder rasa sedih, takder rasa marah, takder rasa geram kan? tapi, tah la... bila umur dah banyak (hahaha.. tak nak tulis tua...:P) rasa mcm kalau keadaan camtuh and dok nak pk sangat pasal benda tu... nanti letih dia tuh mcm... restless.. letih berpanjangan..... so baik takyah la nak sesakkan kepala dengan macam2 hal... agak rasa boleh move on.. teruskan je lah takyah nak dwell over the not so happy things sangat..

I rasa, skang ni masa sanngggaaaattt laju... laju sampai rasa mcm, eh belum wat pape lg dah sampai ari jumaat.. eh, baru je rasa weekend lepas kata, nak buat benda ni... tau2 dah drag sampai another weekend. cepat sangat masa berlalu.... mcm tak terkejar....

bila mana masa tuh laju, decision making pon kene cepat... lagik lambat buat decision, lagik banyak benda kita hilang... and lagik urgent benda tuh jd.... and life will be more stressful, ye dak?

tapi, ada gak certain decision kita kene buat dengan sangat berhati.... biarla dia drag jauh mcmana pon, tapi biarla amik masa utk timbangkan satu persatu keputusan yg bakal kita amik tu... contohnya, leaving a life in the expense of someone else happiness.

kenapa i cakap camtuh? sebab i rasa, semua orang nak bahagia.. semua orang nak life best2 dengan orang2 yang kita sayang... setiap orang cakap

"I deserve to be happy"

tapi kan, kalau our happiness tuh, menyebabkan orang lain derita how? ye betul, semua yg berlaku ada sebab, ada hikmah.. tapi tuh la i cakap, decisions mcm ni, kenela pk lapan ploh juta kali....

bukan i nak cakap, i tak faham yg semua orang berhak dapat bahagia, tapi tuhla... bilamana kebahagiaan kita menjadi racun pada orang lain, i think kita kene step back one step, and think back... think hard!

i dah tulis banyak, tapi i rasa kalau i share, nanti ada pulak hati2 yg terluka.. jd takperla... biarla simpan sendiri... cuma pada pendapat i yg tak seberapa ni....

apa yg kita buat harini.. adalah cermin diri kita di masa hadapan..... if we live in happiness, tapi happiness kita tuh racun utk orang lain, and we do have a choice not to hurt other people, that is when i think sometimes.... taking time to think is the best..... 

let's make this world a better place to live!! eh, gitu.. :)

Peace no War...

 

1 comment:

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)