Saturday, August 04, 2007

The One With the Bali trip!

Yesh... at last I am away from office craziness....
Off we were to Bali.. from Saturday till last Wednesday...
rasa cam tak cukup masa je kan? Last minute pon sempat shopping and pegi massage bleh?
hehehheh..

It was a nice trip I should say.. and I definately had lots of fun with the place, shopping, spa, and of course...
FOOD!!
eventho it was kinda hard to find 'halal' food there since most of the places serves pork..
tapi.. we always find ways to get ourself yummylicious food kat sana..

Our flight to Bali was fine.. it was delayed for just 10 mins.. and we arrived at Bali safely...
the hotel that we booked provide transfer from airport to hotel so we don't face any problem to go to the hotel..
sampai je hotel, checked in, terus plan nak g makan and all...
so we walked to nearest Pizza Hut.. which was located near to the Kuta beach, about 10 mins walk from our hotel..
we ordered a lot of food (yes, it was a lot, mind you) tapi seme abis licinnnn..!
even Alya enjoyed the food there...spagetti dier sedap ok..
after we had our dinner.. off we went back to hotel...
to rest.. sebab esok dah mula nak berjalan2...


2nd day, seme bgn lewat (ke.. laki aku je yg bgn lewat?)..
after we had breakfast at hotel.. we walked along legian area, up to.. alamak.. mana erk..
aku tak ingat plak nama jalan.. tapi.. at the end we reach the beach.. tapi bukan Kuta beach lah..
or is it Kuta beach gak.. tapi not the one near to Hard Rock tuh lah..
tak kisah la kan... 2nd day... I didn't shop alot coz I find that the price of the goods in Bandung was far cheaper than Bali... but of course there are some stuff yg tak dijumpai di Bandung...
tapi.. sempat jugakla aku rembat sunglass sebijik (it was cheap, like really cheap - tak sampai RM10 pon!)
and I help others to bargain time nak beli barang.. sah2 sebab aku jawa so my Indon language was boley tahan nyer tahap.. so.. dapat la rege murah2 skit kan... furthermore... aku mmg dikenali sebagai discount card by my hubby.. hehehhe..
Balik tuh... seme penat, terus pegi terjun kat pool..
I head first to the jakuzzi sbb nak relaxkan kaki dan bahu yg lenguh dukung alya time dier tido..
best woooo... swim ramai2.... Alya had a lot of fun.. sampai tak nak naik bleh?

Pas swimming je... our transport to Jimbaran pon sampai... so..
we had our dinner at Jimbaran... the food was ok.. walaupon I know there are places yg seafood nyer much2 better.. tapi... when you combined the great ambiance with food.. pulak time tuh lapar giler... memang tak pandang kiri kanan lah... bak kata Zai.. tak pernah la rasa soup sayur sesedap nieh! hahahhahha..
dah la tuh.. siap ada group of musician nyanyi2 ok ... Qais mmg tak kelip matalah tgk derang.. seb baik dier tak ngamuk mintak org tuh sambung nyanyi ok...

3rd day, we hired a supir to bring us around.. mula2 pegi Pasar Badung, kat sini seme dah start shopping barang2... Afza pon sebok membeli itu ini... ika, zai, malik and aiza borong coin purse banyak giler... I bought some too.. tapi tak banyak sbb cam pk nak tgk2 tempat lain jugak nanti..

then.. makan nasik padang yg sedap giler..
mmg licinla kitorang makan... makan dengan lazat sampai aku rasa time makan adalah lagi lama dari shopping kat pasar badung...

pas makan.. we head our journey to Ubud.. kat sini barula aku shopping2 skit..
i got myself few pairs of sandal.. one sling bag, one dress... erm.. apa lagik ek..
itu je kot.. pastuh sebok tulun jadik discount card semerang dengan meminta diskaun maha banyak kat tokei kedai..
takper.. janji puas hati sbb dapat beli ngan rege yg murah kan?

dah penat shopping kat ubud... we head our journey to tanah lot.. sampai tanah lot dah petang..
cantik la scenery nak amik gambo seme.. it was really nice from up there.. rasa tenang giler okeh..
org lain seme ngan camera canggih2.. aku gak la terkedek2 ngan camera phone ..
takperla.. janji ada gambo kan?
ingatkan nak pegi Uluwatu pastuh.. tapi tak sempat sbb supir tuh kata.. from tanah lot to uluwatu took about 2 hours.. and kitorang pon agak nak pancit... so kitorang pon balik lah ke hotel... and activity biasa melawat pool pon dilakukan... aku rasa kitorang tetiap petang mesti pegi swimming....

malam tu... we had dinner at Hard Rock Cafe.. what I can say.. semeorang tamak order macam2...
at the end... menapau pulang sbb portion adalah besar and mmg tak larat nak abiskan..
balik tu... kitorang bertiga (Alya, Yang and me) balik hotel naik kereta kuda...
Alya layan ok sampai tertidooooo.. hahhahahha.. lawak giler la anak aku tuuhh..
dok "Horrrssshhhh... Hoooorrrsssshhh" pastuh... takder bunyik sbb dah tido..

4th day adalah hari bersenang lenang... SPA day! walaupon plan awal adalah nak spa ari2..
tapi tak kesampaian so on the 4th day... seme pagi2 dah pegi spa..
i went for a 2 hours treatment... massage, scrub, milk bath, mandi bunga... cost me 90K rupiah je ok..
giler bapak murah.. rasa cam nak dok Bali sbb ari2 nak pegi spa jeeee...
hahhaha..
then, ptg tuh me and Ika pegi Pasar Kumbasari sbb the lady kat Spa tuh cakap..
we can get good baju kebaya sulam kat situ.. tapi sebenarnya... pasar Kumbasari tu..
2nd floor up dah terbakar.. and that pasar was actually next to Pasar Badung...
sbb dah kecewa.. kitorang pegi balik Pasar Badung gi borong coin purse, sandal...
punya sedap borong tak sedar pasar tuh nak tutup... bleh pak guard tunggu kitorang sbb nak kunci pintu?
hehhehe..

Then, we walk along the street sbb ada banyak kedai2 kain tepi tuh.. and mataku telah terspot baju kebaya sulam yg sangat cantikkkkkkk! apalagiii.... berusaha keras mintak kurang ngan tokei tuu.... last2 dapat harga yg best...
ika beli 3 pasang.. i bought 2... ika tuh kalau tak sebab tak cukup masa aku rasa mau satu kedai dier angkut tuuuu..

balik... mlm tu we went for DVD hunt...
laki aku ngan zai la giler for the DVD hunt....and they requested from us the wifey (me and ika lah)
to give them 2 hours je... for them to shop their DVD esok...
after that, we had dinner kat Mc D... balik hotel.. aku pengsan terus tak tukar baju pon..
Last day.. Yang ngan Zai kuar for their DVD hunt.. ika stayed at room, while aku ngan Alya kuar jalan2 depan2 hotel..
skali... tak sampai 5 minit jalan alya dah tido dahhh... so patah balik le ke hotel..
sampai hotel, afza balik dari shopping spree dier...terus aku teruja nak kuar... ika kata dier sanggup jaga alya tgh tido.. so apa lagiiiii... cepatttt je aku kuar... tq ika... luv u!

Kuar tu... I bought one shirt for my dad, few tommy tshirt for Yang and my brothers, cute hot pants utk diri sendiri, then i got myself one dress, one white pants, one red tshirt that says "my mom rocks" for alya.. then I got a phone call from hubby cakap dier dah balik... so.. i went back to hotel room terus..

pastuh, kuar balik with hubby.. beli more tommy tshirts nak buat souvenir kat adik beradik and diri sendiri... pastuh i got myself a pair of shoes, pastuh.. balik bilik kemas2 barang.. tgk ada masa lagik before nak pegi airport.. sempat lg aku kuar sambar satu sling bag... hehhehe.... bebudak lain sempat pegi spa lagik sekali.. hehhehe..

kitorang sampai airport, selesai seme check in, tak tunggu lama terus naik flight...
pastuh masing2 baru sedar perut lapar sbb tak makan lg... konon nak tamak makan nasik lemak sorang 2 kat dalam flight.. tetengok... turn kitorang dah abis dahhhh... balun je la apa yg ada sbb lapar sangat.. zai la nieh... makan lebih kitorang tak dapat..:P hahhahha...
All I can say.. we had good time kat Bali.. 5 days rasanyer tak cukup.. yerla.. sbb kitorang nieh banyak merelax2... mau seminggu pon tak cukup sebenarnya..

takper.. next time kita plan g tempat lain plak ek? Bangkok maybe? hehehhe...
(aku nampak laki aku dah senyum sumbing sbb poket dier dah lubang aku telah drooling over new TV)

takper Baby,
I promise I'll be good ye...
I dah sign up jadik tukang spa u seumur hidup nieh..
kire.... bleh la erk? hahhahahha...

more pics of Bali trip at:

my fotopages
Afza's blog

Malik's Picasa Web Album
Zai's Picasa Web Album

21 comments:

afza said...

weih, aku sorang jek bangun awal. korang semua hampeh. bangun lewat. jenuh aku nak tunggu korang bangun.

kene le aku bfast sendri and snaps thousand of pics keliling bilik nak abiskan masa tunggu korang. tetiap ari plak tu.

ceh...

Ummi Qais said...

yer laa yer laaaa...so ko memang paling awal bangun...k laa credit to u...and credit to u again coz pandai amik hati alya yg tgh mamai baru lepas bangun tido time mummy dia pi shopping (yg ntah tak sure kluar yg ke berapa kali)

Lenny..lepas awak pegi shopping..tak smpi 10 min alya bangun..mula dia nanges ika pujuk..bila dia ok sikit apza bawak dia jalan2 kat luar bilik...terrer gak apza jaga budak2 nih....cewahhhh..jom request apza jadik babysitter lepas nih!!!

cHikAnoZ said...

tak sabarnya aku nak pergi nie. counting the days now,hihihih..
pls remind me incase i lupa ur Roxy begs. :p

laydiefa said...

lenkali gi trip mana2 sila bawak your mom skali. sure laki u ols bangun cepat.

Lenny said...

afza : tipuuu... hari nak pegi ubud tuh aku call ko kan? ko kata ko baru mangun kan? haaaa.. aku awal okkkkk! hahahhaa..

tapi takper.. ko best sbb jaga alya.. pastuh teman aku bekfes.. hahahha..

ika : tuhla tuhh... ko perli aku kuar banyak2 kali ekkk.. hahahhaha... takper.. otaiiiii! hahhah.

chikanoz : no prob mate, nanti dah nak pegi i bg briefing lg... eh.. nanti nak jumpa u pass duit!

aiza : rasanyer i ols bawak mak i ols pon tak tentu berkesan lg.. laki mak lg manja ngan my mom dari i sendiriiii.... :P

Ummi Qais said...

weh lenny...bukan perli laaa..betol nihh..tapi braper byk ko kuar pon aku tetap nak follow ko gakkk..besh woo tgk ko tawar-menawar..memang tabik aaaa otaiii...alaaaa..jgn laa traserr sis..kita kan one big happy family!!yeaaahaaaa...nanti kita jln2 family lagik yerrr..& sing a song together gether...

a'ah...laki aku pon bleh tahan baik dgn my mom...so takper...lepas nih sumer org bawak mak masing2..sronoknyerrrrrr..yg aku sure..mak ko lenny bleh geng dgn mak aku coz bleh citer2 pasal kita n puji2 menantu kesayangan masing2...

matasipit said...

hehehe.. bunyi mcm seronokkkkkkkkkkk sgtttt.. :) suke sgt tgk korang2 enjoyyyyy... hati riang, jiwa tenang..

apza.. takperlah ko bgn paling awal n byk kena snap gambar keliling bilik pun.. itu baru betul 'R.E.S.T' sebenarnye.. kih kih..

chics said...

bestkan bali?

aku nak pegi lagi :)

AbuQais said...

hot chicks! hot chicks! hot chicks!
'pemandangan' di Bali lah yg sebenanya paling 'indah skali' ... malam2 lagi indah2 ... semua jadi terang jelas kelihatan ... ayam pun kualiti yg bagusssss ...

afza said...

ala lenny, ari tu, ko awal pun sbb alya tlg kejutkan.

Lenny said...

ika : hahhahahhaha... ko nieh mmg.. sabo je laaa...:P

ninie : tuhla... takpe.. nanti ninie nak pegi gak kan??

chics : best.... pegi jgn tak pegiiiiiii...

afza : salah salah.... itu 2nd day... alya bgn 630 sbb dier 'bashahhhh'..

3rd day masa nak g ubud aku mmg bgn awal...

allooo bang, saper nyer memori bleh pakai? ko tuh ngan laki aku sama pelupa okehh... :P hahhahahha...

afza said...

tak lah.. kan ke Alya nangih pagi ari ke 4 tu.

Miss Moon said...

amboi mmg sakan ya amoi pegi jalan . mmg meriah gitu ekspedisi ronda 360 darjah korang ....

darling8tabby said...

best nyer jalan2 sambil spa2 sambil soping2...
akak tak pernah sampai bali lagi la. nampak mmg best..bagus ye alya takde meragam2..akak punye 2 heroin harus kena ikat kalo jalan2 heheh..

ni|s said...

best nya... nak la gi spa gak... lenn.. thanks banget sandals tuh.. i love it!! nanti aku gi Bali (bila tuh?? eheheh) aku borong banyak2.. ehehhe...

ps: mana gambar uya's baby shower gat?

~YusVogue's Wardrobe~ said...
This comment has been removed by the author.
Mama Irdina said...

i wud say u r lucky sbb laki ko bley mix well dgn kengkawan ko. syokk woo jln2 dgn kawan2 ni! and i bet surely ko dgn alya enjoy so much this trip :D

re:
aku masak cincai-cincai jerk. x sehebat ko masak. mana bley nk lawan beb!

Belladonna said...

waaa..bestnya!

Kasih Aleeya said...

hi lenny..first time aku masuk blog ko..heheh..nice trip!! aku baca blog ko sambil brangan aku yg ada kat situ...boley??? aku yg tegolek2 kene massage..huahahah...aku ni dah kronik dah nie..biler nk dpt tiket to bali nie!!! arghhhh!!!!

Lenny said...

afza : 2nd day dier tak nangis.. dier kejut aku sbb dier basah.. 4th day dier mmg nangis.. tapi takperla.. ko nak gak aku cakap ko paling awal bangun.. hehehhe.. okesss...:))

Moon :hahaha.. ekpedisi...:D

darling8tabby: hehe..best.. alya tak meragam as in nangis2.. tapi.. dier tak nak dukung most of the time.. tapi kalau biar dier jalan sendiri.. abisla seme kedai dier sepahkann..

tini : jom pegi spa.. KL je la tapinyer... uya nyer baby shower.. next coming up ya?/

Yusvougue : thanks for dropping by... apsal u delete comment u? hehhe..

Anna : my frens are his frens.. his frens are mine... but yes, lucky i am! I enjoy any trip with family and frens..

bella : yerps... bestt!

filla : hehhe.. takper.. nanti adiah xrel.. ko pegi.. aku plak bayangkan diri aku tgh kene urut kat spa... hehheheh

...$weE+ 666... said...

argh!!! jeles tahap arjuna dewa kabupaten petualang ketujuh! eh salah, ke enam! aci tak? hahahahahaha...

bali, i will come to u, one fine day... i will!!!~ ;p