Monday, December 07, 2015

The One With the Bibik balik bercuti...

Entry ni nak up so that next time bibik balik I ingat apa nak buat..
Bibik Pitta ni dah balik dah last year...
so this year pon dia balik cuti lg...
tapi arituh dah kalang kabut sbb I lupa apa nak buat.. ahahah..

Ni check list kalau bibik nak balik bercuti yer..
bukan balik permanently...
tapi kalau ikut udara pun I rasa sama je...
tapi Bibik I balik ikut kapal kat port klang..
Ok, cuba tgk check list ni.. kot2 la berguna..

1. Make sure permit and passport both valid.
2. Kalau permit dah nak mati kene renew gak yer.. tak nak ada problem nanti bila dia nak balik semula ke Malaysia.
3. Untuk renew permit, kalau maid below 3 years keje ngan kita, kene buat FOMEMA dulu. Result akan keluar in 5 working days. So manage your time ye takut kang tak sempat.
4. Dah dapat result FOMEMA(boleh check online je, masukkan passport no), boleh renew permit via MYEG.
5. MYEG will also take 3-5 working days to deliver the permit to you if you choose delivery. So plan your time wisely.
6. Buat surat balik bercuti. Kalau sape nak sample, tinggalkan email add. Kang I forward sample dia..ok?
7. Pada hari kejadian, kalau antar ikut Port Klang, tempat dia actually dekat je ngan KTM Pelabuhan Klang. Tapi kalau nak waze, better carik Jeti Pulau Ketam.
8. Counter ticket buka pukul 7:30am. Check in pukul 9:00AM. Berlepas pukul 11:00AM.
9. Kalau banyak barang bawa... kene check in barang... ada org kat depan tuh akan tolong uruskan.








Hopefully dapatlah membantu. Actually check list ni utk membantu I juga taun depan... ahahhaha..
Kalau tak nanti acik lupooooo... 


Note : Tuh ada no tepon utk counter ticket kalau nak directly contact them.

4 comments:

namirah said...

ada contoh surat bercuti untuk bibik? mohon emelkan ke papergreen23@gmail.com
TQ v v much...

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Sue said...

salam... ada tak sedara bibik nak dtg sini kerja.. sy nak cari bibik..nak amik dgn agen takde bajet... email sue.qaisara@gmail.com

tq

Lenny said...

Sue,

tak ada la sue.. kita pon tanya bibik harituh tapi takder.... :(