Wednesday, January 27, 2010

The One With the confinement...

Ai nak mintak pendapat kawan2 yg arif lagi bijaksana sekalian...
Pasal penjagaan diri masa pantang nanti..
(merasalah kan.. rasa desperate nak kurus nie..) ahhahaa..

erm.. so far dah beli benda2 kat bawah nieh

Leesa Pati Ikan Haruan (pics credit to Leesa website)

Leesa Body Countour

Leesa Minyak telon (utk baby)

Pati Halia Mustajab (org kata bagus, ni nak menerai lah ni), and sebab ai tamak i beli 2 jenis terus..:D ~pics googled from internet...:D

Pastuh arituh kat bawah opis ada org jual Ivy6. Opismate ai beli.. ai pon tergedik sama nak beli...
dia cam bengkung tuh... ala2 buh atas corset. member yg dah beli tuh cakap selesa...
so... ai harap selesa lah nanti, and yg penting bleh kurus... bengkung lilit2 ai dah ada..
kata anak nak masuk 3, sah2 la ada....

tungku, ai ada yg Leesa punya... dulu time Aish tak pakai pon... tapi ai ingat nak go natural..
nak pakai tungku batu sungai, macam Aish dulu... batu sungai dah amik, last weekend pegi berkelah (mandi sungai sebenarnya), dah kutip 2 ketul batu sungai.. mmg tak bleh blah... tamak amik 2

lulur, nenek suh carik gak... huhu.. sebenarnya malas nak pakai, sbb nanti kan rasa berabuk je badan.... tapi bleh la... ingat nak carik yg kurang bau rempah.. ai kan stock ngada... kang rempah2 sangat ai pitam okeh..:D, so korang ada suggestion tak lulur apa yg best dan kurang berbau rempah.. ala2 lulur wangi lah!

satu lg yg paling penting, ubat/jamu dalaman. pas bersalin kan kita nyer rahim, peranakan seme cam bengkak and what not, even the private part (tttuuttt.. cencored!) pon kene jaga seme kan..
so... yg nie la yg ai cam tak tau nak beli apa... ada org kata Nona Roguy bagus.... saper penah try...? ok ke tak ar? ada org kata bidadari.... so.. ai cam confusee..... sangat2 menghargai kalau kawan2 tersayang bleh bg pendapat..... :D

satu lg, utk banyakkan susu..... tapi nieh later la kot kan... sbb tak tau lg camana production kali nieh... tapi..ai nak beli stock longan kering.... sedap utk dimakan juga.. ahahhaha

so korang yg tersayang.. silalah bg pendapat yerr... i lap u ols lah!!

10 comments:

JuJue said...

ahh meh sini kawan tersayang ko nak bagi nasehat! ahhh hover.mcm terrerrrr jer bunyik.

kalo bab nak byk susu, ko makan ulam2. pastu paling berkesan ko ratah jer halba. perrgghh mencurah curah mcm air paip yang tak tutup! pastu..duit banyak, beli milkmaid tea. pon bagusssss..

penjagaan2 lain tu..aku kureng sket. tp beli je lah sendayu tinggi ke...leesa formula ke..apa2 pon bole. hehe..

zaini said...

lulur yang best tu kat spa! haha *sorry tak menyumbang idea pun :)) *

Filla ~ Kasih Aleeya said...

aku pon tak reti sbb aku guna set amway dulu..bile set, maknanyer semua dah termaktub dlm tu termasuk ler minyak2 telon utk baby!! nak bli seperate mak tak reti...

Lenny said...

jujue: milk maid tea tuh last time aku dah try.. takder la hebat sangat... maybe tak suai sangat ngan aku... halba.. aku tak larat nak telan.. aku beli kat GNC.. eehhehe

zaini: i'm going to that kind of spa next week... tapi... lulur ni pon nenek aku yg buatkan.. so.. berangan ala2 spa lah jugakk.. ahahhah

Lenny said...

filla: amway erk... byk gak org guna kan... bleh la aku nak tgk kat kedai nanti....

idda said...

pati halia tu mmg mujarab..takyah tepek2 rempah yg merimaskan itu..
eh ko kurus kan lenny pregnant kali ni

Lenny said...

idda: ye ke.... ko guna tuh erk? wah.. harus aku buh byk...nak kurus cam ko gakk! ahahhaha..

erm.. yer ker kali nieh pregnant aku kurus? maybe sbb dekat kot.. penat tak sempat membesar. tapi aku still rasa berattt je..

MQ said...

i used amway set - tropical herbs..lengkap ada lulur before mandi, set herb utk mandian, herb utk cuci toot, bengkung, minyak baby, minyak urut mummy..pil n tea utk bykkan susu pon dah ada siap..

ma famille said...

dearie..bidadari tu sudah ku try..dan comment dari pihak di sana is; spt mlm pertama...muahahahahhahaaaa...byk susu tu during confinement, hari2 sawi sampai boring, steam dgn haruan layan jugakk... (psst:me being silent reader)

~z13L@D@L@Dy~ said...

my aunt masa dlm pantang pki lulur mandi puteri binari je..huhu