Thursday, January 14, 2010

The One With Diaper free

Budak Booolaaattt... rindu plak rambut panjang dier tuh..

Some mommies ask me how do I train Alya to become diaper free..

Well, actually.... I can't really remember when was Alya starts to be diaper free during the day... tapi cam dah lama gak kot.. sbb tuh la dah lupa ....

I guess, day part was not that hard.. compared to the night time..
But I remembered when she just started to be diaper free during day time...
when she told us she wants to go to toilet... we must RUN!!! yes I mean RUN!! sbb kalau tak... tak sempattt... pasti bocor...

agaknyer baru2 dia cam baru nak belajar control or tau rasa nak wee-wee tuh kot? But after sometimes, better lah... skang dah cam org2 biasala... takder la dah sampai 'pintu' nak wee wee sangat baru nak cakap...

But then again, sometimes bila travel dalam kete... and tetiba cik kak tuh gatal nak terkenc la plak kan... and takder toilet dalam 1km radius... mmg mak pakaikan je diaper dalam kete tuh... merasa kalau pastuh pegi shopping... menonggek la bontot dier penuh ada diaper! ahahhah

Anyway... she started to be totally diaper free (day & night) just recently... I think just a week before her 4th birthday.. and to my surprise... dier yg tak nak pakai! She requested not to wear diaper at night... hahaha... kagum plak mak kannn!

For the first week, dalam 3 kali dier terbocorrr.... I guess this is the phase dia nak biasakan diri dier control p*p*t dari terkencing kot? so ada kalanya gagal la misi itu... maka basahlah tilam... tapi.. seingat2 nyer lah... 3 times tuh je dier bocor.. ke.. 4 times.. camtuh lah...

Pastuh skang dah pandaiii.... bleh bgn tgh2 malam kejut kan mummy nak kenc... dalam a week lah gak horror mula2 tuh... sbb dier cam tk biasa lg... so.. akan ada malam2 yg tetiba tilam basahhhh je kannn.... :D

Alhamdulillah... now tak penah dah dier bocor... sbb pasti dia akan bgn and kejutkan mummy dia yg syiok lena di ulit mimpi.... walaupon mata seakan tak bleh bukak.. tapi dengar je dier rengek2 bgn nak kenc... mak terus cargassss!!!!! ahahhahahah....

So, tuh le pengalaman Alya time nak diaper free.... I guess mak2 lain pon ada macam2 pengalaman kan.. saper nak share.. dengan segala hormatnyer dipersilakannn..... maybe bleh jd panduan kat ibu2 yg nak men'diaper' free kan anak mereka....


mana pegi tah lip ice tuh... sebok bawak sana sini yg kecik tuh.. claim tuh dier punyaa

terimalah aksi poyo saya ...:))

3 comments:

Zuhaini said...

wah.. tahniah ya! :)

biqque said...

aku kecik2 dulu mak aku lapik plastic atas tilam :D

JuJue said...

akid pon dah lama giler tak pakai diaper. kalo tak silap masa umor 2tahun lebih.

wehh ko brp minggu? aku sok ni...masuk 33 weeks...
amacam? tetibaaa rasa tergedik2 nak banak.. hahaha..