Thursday, March 17, 2011

The One With the JP Visa sample letter

Hehehhe, memandangkan dah banyak sangat email I terima pasal sample surat nieh..

adalah lebih baik I share terus dalam blog kan.. lagik cepat korang seme bley dapat info.. takyah tunggu2 i nak reply..
I nieh kadang bz, reply email pon lambat.... so... macam nieh lagik senang kan???

For those who need the letter..... silalah copy paste.. and ammend lah mana yg perlu... (jgn lupa plak tukar nama kang tak pepasal I glamer kat imigresen...) hahahahha...

************************************************

Ketua Pengarah Imigresen Malaysia
Ibu Pejabat Jabatan Imigresen Malaysia
Kementerian Dalam Negeri
No. 15 Tingkat 1-7, (Podium)
Persiaran Perdana, Presint 2
62550 Putrajaya
________________________________________________

Lenny Sauji
(Alamat majikan) 12 Januari 2011

YBhg Dato’

PERMOHONAN UNTUK JP VISA

Saya seperti nama di atas ingin memohon jasa baik YBhg Dato’ untuk menimbang dan meluluskan permohonan JP Visa untuk permohonan pembantu rumah asing yang telah memasuki Malaysia pada 20hb December 2010 menggunakan passport pelancong. Memandangkan situasi sekarang agak sukar untuk saya mendapatkan biodata PRA maka saya terpaksa memohon PRA yang telah berada di Malaysia dimana saya amat memerlukan PRA dengan kadar segera.

2. Untuk makluman pihak Dato’, saya mempunyai 3 orang anak yang berumur antara 6 tahun hingga 10 bulan. Tujuan saya mengambil seorang PRA adalah untuk membantu menjaga anak-anak. Bersama-sama ini saya kepilkan bukti pendapatan saya dan lain-lain dokumen yang berkaitan.

3. Dengan ini saya memohon jasa baik pihak YBhg Dato’ supaya dapat meluluskan permohonan ini. Segala jasa baik pihak YBhg Dato’ saya ucapkan ribuan terima kasih.

Sekian, terima kasih.





Yang benar,

_______________
Lenny Sauji


********************************************

Semoga dpt membantu... Good luck !!!

20 comments:

Biqque said...

ala kepilkan skali la 'slip gaji' ko kat sini hahahaha!

Lenny said...

biqque: ahhahahahhaha... lagik apa ko nak aku 'kepil'kan?

Anonymous said...

aslm..tuan..sy ingin memohon kebenaran mggunakan contoh surat tuan..timakasih.

Nan Mollayo said...

minta izin yer guna sample surat ni..nak tanya skit selepas u apply ni, berapa lama dapat approval.?.sbb takut overdue, maid dah masuk ni.

Lenny said...

nan mollayo: sure... sila lah.. erm.. lps antar surat permohonan kene wat 14 working days.. tapi.. u bley call them dalam 3-5 working days.. maybe dah approve by then.. ada yg ikut procedure nieh.. dalam 2 weeks dah siap seme... anyway.. good luck!

amiraamie said...

Salam.... nk tanya la....

Maid sy masuk guna pas pelancong. n dah tamat pd 21/7/2011.. kalau dah tamat tempoh masih boleh try apply JP Visa ke?....

Lenny said...

amiraamie,

rasanyer masih boley, tapi you kene bayar RM100 yg overstay tuh... apapon.. u call imigresen.. or pergi terus utk tanya... derang helpful utk tolong u... :)

Mohd AhzaruddinA.R said...

Berapa fee untuk JP Visa ni? Saya nak siap-siapkan duit.

Lenny said...

mohd: ada dalam entry satu lg..
http://alya99.blogspot.com/2011/03/one-with-maid-jp-visa-application.html

seme borang and fees ada dalam entry tuh.. semoga dapat membantu...

Anonymous said...

Terima kasih di atas panduan dan contoh surat. Sangat-sangat membantu.... Jutaan terima kasih sekali lagi...

Sauqi

Lenny said...

sauqi: glad it helps... :)

Nen said...

terima kasih Lenny...

dalam ke'bluran' yang amat sangat, i searched for all others experiences dealing with PRA-application.

the sample letter sangat2 membantu akak.

terima kasih, moga dirahmati Allah selalu

Anonymous said...

Surat permohonan ni kena kepilkan sekali ker dgn semua supporting dokumen atau HANYA hantar surat permohonan dulu?

Atau bila dah dpt jawapan, baru submit semua supporting dokumen....

Yg mana satu kena buat dulu??

Lenny said...

Nen: most welcome.. glad it helped.

Anon: masa i buat dulu i kepilkan semua sekali...

adza emie said...

Thank you soooooo much.. saya print semua borang yg diberi tu plus copy sample surat.. Esok nak pergi mohon.. Terima kasih banyak2... You are sooooooo helpful.. ;D

dani said...

Thank you very much....you're a life saver...

Last properly formatted "surat rasmi" I wrote from scratch was in 1988 (spm)..m
TQ..TQ....TQ ;-)

kimkam said...

tq tq tq.. very much!!
it helps a lottss..

Unknown said...

tuan tanah..ambo copy surat nie deh..tq..

anisa said...

thank you, it's so helpfull :)

Lenny said...

anisa: glad it helps.. tapi skang masih boleh mohon JP Visa ke?

not sure if this is still applicable.. you may check with imigresen tho...:)