Monday, March 14, 2011

The One With the Maid JP Visa Application

As promised, here goes the entry of how to apply for JP Visa for your maid. Permohonan macam ni, is for maid yg datang ke sini dengan passport pelancong, so you will need to apply for their permit here (meaning, legallize them lah).
Bila dia masuk as pelancong, you only have exactly 1 month utk process legalkan dia.. so, buatlah cepat2 yer kawan2.

The application can be done kat Pejabat Imigresen (menurut kata pegawai tuh, kat Putrajaya and kat Pusat Bandar Damansara boley. Lelain I tak sure, you can call them and ask). I buat mine dekat Putrajaya. Thanks to Moon (dia pon ada buat entry nieh), sbb banyak membantu.

Ok, below are the check list(pls note ini utk permohonan baru sahaja yer.. bukan utk pengganti ke apa ke), apa yg borang/documents yg perlu utk process nieh:

1. Borang permohonan baru (PRA1)
2. Borang IM 12. (Permohonan PLKS)
3. Borang IM 38. (Permohonan Visa)
4. Borang Personal Bond yang dimatikan setem RM10.00
5. Perjanjian Pekerjaan oleh pembantu rumah asing yang dimatikan setem RM10.00 (kene buat 4 copies so total is RM40)
6. Salinan Pasport pembantu rumah asing
7. Borang perakuan pengambilan pembantu rumah asing beragama Islam dan borang perakuan pembantu rumah asing beragama Islam bagi majikan yang menggaji PRA beragama Islam. *** PLS NOTE YG NI UTK MAJIKAN YG BUKAN BERAGAMA ISLAM SAHAJA. ****
8. Borang perakuan daripada majikan yang tidak menggunakan agensi berdaftar bagi majikan yang mengemukakan permohonan secara individu
9. Bukti pendapatan tetap suami isteri:
* Penyata KWSP dan slip gaji (3 bulan terkini) ATAU
* e-BE/ Penyata LHDN yang disahterima beserta slip bayaran
10. Salinan kad pengenalan suami isteri
11. Dokumen sokongan untuk tujuan permohonan PRA (Seperti sijil kelahiran anak, pengesahan pegawai perubatan mengenai keluarga sakit)
12. Sijil perkahwinan (bagi permohonan kali pertama sahaja)
13. Surat permohonan JP VISA(nyatakan sebab)

Utk nomo 13, sample surat I ada.. kalau you all nak mintak copy, boleh email kat I, nanti i fwdkan samplenyer.
(since i dapat banyak request utk surat nieh, I dah buat entry utk sample surat nieh.. pls refer here)

Borang2 nieh boleh di download dari link2 yg I beri tuh... thanks again to Moon, I banyak amik dari info dier...

My advice, isi semua borang2 dulu, make sure seme dah lengkap, this is to kurangkan kerja u nak kene ulang alik ke pejabat imigresen kalau borang tak lengkap kan.

Harituh, i siapkan semua borang, and first thing, I pegi matikan stem siap2 dulu. Then, pegi pejabat imigresen (I pegi Putrajaya, sbb masa tuh tak tau PUsat Bandar Damansara boleh buat), amik number utk jumpa Pegawai. Lepas jumpa pegawai, dia akan forward kita dekat counter, and semua borang kita akan diserahkan dekat counter.

Result sama ada lulus atau tidak, akan dikeluarkan dalam 14 hari bekerja. They will provide you the number, nanti you call lah utk tau update. Mind you, nak call ni sangatlah kene bersabar kerana adalah susah nak dapat line, and you may be passed from one ext to one ext. The key here is determination, and patience.. ahhahahahah...

Ok, process selanjutnyer bila dah dapat kelulusan, buat Bank Draft sesiap bernilai RM960(sila rujuk bawah utk apa) ke atas nama KETUA PENGARAH IMIGRESEN MALAYSIA. Dah buat bank draft, baru pegi Pejabat Imigresen and collect the letter.

Levi : RM 360 .00
PL(KS) : RM 60.00
Proses : RM 10.00
JP Visa : RM 15.00
Proses JP Visa : RM 500 .00
MEV : RM 15.00

Dah dapat letter, proceed pegi FOMEMA. I buat dekat Pusat Bandar Damansara, sbb senang bawah tu ada Banks, senang nak buat bank draft. Dah isi borang Fomema, buat bank draft RM190, and owh.. sila buat salinan passport maid anda, and also surat kelulusan Pejabat Imigresen tadik. Then, baru antar balik kat FOMEMA. Sila lah bawak maid anda ke klinik yg you dah tulis dalam borang FOMEMA tuh utk medical checkup. Valid untuk 2 bulan je kalau tak silap (sila check dalam borang), so jgn ler tunggu lps 2 bulan baru nak bawak maid pegi checkup... :P

then, bley check kat website Fomema result medical maid you. Dah dapat result, sila ke Pejabat Imigresen sekali lagi utk collect sticker.

This part, kalau you buat cepat, sempat la kot dalam masa sebulan maid you nyer due date tuh.. kalau tak sempat.. kene bayar denda RM100 for overstay. Takder isi borang paper, tapi masa nak amik sticker tuh, officer kat tempat amik number tuh akan suh you jumpa pegawai, pastuh pegawai akan suh you bayar RM100 kat cashier. Bila dah bayar, pegi counter utk amik sticker. Dah dapat sticker... dah ler .. siap ler process seme niiiii.. ahahahhaha..

Hope this entry will helps sesapa yg nak apply sendiri JP VIsa maid you ols. Takder la susah sangat, tapi.. time consuming skit lah...but then, you gain the experience, kan?

If any of you still ada question to ask, you can always email me. I akan sedia membantu di mana yg termampu....:D

50 comments:

Miss Moon said...

yup mmg time consuming tp mmg dapat save banyak kan ...

Lenny said...

moon: btul sangat2 kannn.... and penting, kita puas hati .. hopefully maid kita ... dapat yg ok.. and nak keje elok2.

Nurul Aznil said...

PENGSAN!

panjangnya list.
byknya kerja nak buat...

pengsan lagi...

nurminah said...

Waahh...sangat detail..very informative..TQ Lenny :)

Lenny said...

nurul: hehehe.... kasik panjang lg listtt.. tapi kalau suh agent buat.. lg mahaiiiiiiiiii..... so baik buat sendirik.

minah: ha.. itulah....semoga bley menjadi panduan utk kawan2.

Anonymous said...

len, i pay levy lepas fomema lulus. Masa nak ambil sticker. Siapa yg terlepas 1 bulan blh buat lagi as long as permit pelancong idup. Extend sbln byr rm100. Buat dia senang je as long as brg lengkap. Putrajaya queue tak pjg, tak sampai 1 jam dah blh blk... Ray

Lenny said...

kak ray: akak buat bila? i just did mine recently... dier suh bayar pas lulus tuh.. baru bleh buat fomema..

a ah.. overstay mmg kene RM100... dier tak kisah... janji bayar..:D

oh ye ker.. 1 jam je? mine was.. few hrs gak la.. half a day gak ah... letih tunggu...

happy2gether said...

Lenn, lega dengar semuanya dah lulus...kalau tak mai pon susah hati...skrg rasa dah lega n yg penting kwn2 yg rapat semua dah dpt maid n 70% semua puas hati, cuma biasalah takde yg perfect kan...skrg dah xsupply lg Lenn, yg last Mas sbb maid anna nak blk semula...Mas ckp skrg ni dorang dah takmo layan dah yg overstay sebulan tu...dorang suh balik 3bln then dtg balik...tp rasa ikut budi bicara org imigresen juga kot...take care Lenn...

Anonymous said...

Len... aku buat setahun dah..maid pun dah renew permit.. yelah.. mungkin dia dah tukar peraturan sbb ramai yg mintak kot.. pastu.. aku takder buat bank deraf.. bayar cash jer..
Elok buat cara ko.. sbb process dah bertukar..
Thank you Len for the info..mmg berguna.. aku nak refer kan kat kawan aku.. kalau tak ..pjg nak cerita.... Ray..

Lenny said...

kak ray:

ha itu lah..cam mudah je cara kak ray.. saya tunggu lama gak tauu.. pastuh kalau tak lengkap.. kene la patah balik.. leceh.. bank draf tuh dier yg tentukan syarat... maybe skang dah dier refine process dier balik..

lina said...

salam sis, takde ke agen maid yg bole supply bibik below 5k? thanks in advance..:)

Lenny said...

salam lina,

itu saya tak pasti pulak.. tapi kalau ada info nanti saya update dalam blog nieh..

nampaknyer entry maid nieh mmg berguna tul utk share pada semua.

idda said...

len..ni maknanye maid ko tu tak payah keluar malaysia dulu la eh in order to process permit dia?
tp kena buat within 1 month settle n approve semua ehh

enis said...

lenny.... very very good info... tenkiuuu soo much... btw can u pls email to me sample letter nk apply jp visa tuh.... whewi@yahoo.com.... quite urgent gak cz tgh kejar masa... tenkiuuuu in advanced dear!!!

Anonymous said...

Salaam

Minta tolong boleh email ke saya surat mohon visa JP tu.dah kesuntukan masa untuk apply.

TQVM

kamal

zx20my@yahoo.com

Anonymous said...

arine..
minta tolong boleh email ke saya surat mohan JP VISA tu tak??

MILLION THX.

arine_taki@hotmail.com

Lenny said...

dear all,

I dah buat entry khas utk surat tuh

pls refer

http://alya99.blogspot.com/2011/03/one-with-jp-visa-sample-letter.html

Anonymous said...

Salam Lenn,

TQ tuk cara2 nak applu ni...saya ada satu soalan, tuk buat JP visa ni kita perlukan medical maid tak dari indon? atau boleh terus proceed jer dengan JP visa?

Meaning maid dah kat msia kan?

Mawar
qmawar@gmail.com

Lenny said...

mawar: masa i buat harituh.. tak perlu plak.. tp dulu kene kan? skang dah tak perlu rasanyer.. sbb arituh i buat tak perlu.. i think recently my fren ada buat pon tak perlu..

glad it helps!

Anonymous said...

Lenny,

TQ ya for prompt respond...It really help a lot....

rasa release sikit..sebab dah banyak duit habis melabor kat agen..tp maid tak sampai2 jugak....

once again TQ
Mawar

Lenny said...

Mawar: Faham sangat perasaan tuh... glad that this entry helps you. try la.. maybe this is better way kan... semoga u dapat maid yg bagus... aminn...:D

normahahmed said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

To be on the safe side, buat medical check up maid dulu sblm proceed buat JP visa. It cost about RM90 (sama cam medical check up kat FOMEMA). My friend apply JP visa, tp x buat medical check up dulu. Bila buat FOMEMA, maid dia ada HIV plak. W/pun maid dia ada medical report dari Indon (takleh caya diaorg ni, byk rasuah), better kita buat medical check up maid ni. At least, boleh dapat pengganti cepat.

Anonymous said...

Salam..

lenny thanks for the info... i ikut semua step u tapi hanya 2surat perjanjian tu dimatikan setem, 2 lagi copies.bile dah submit borang tu semua, amik masa smmgu utk approve & 3 hari result fomema dah kuar... alhamdulillah tak kena overstay..

again thanks lenny

Lenny said...

anonymous: glad it helps... legakan seme dah selesai.. skang kita doa moga2 maid kita dapat kerja dengan baik lah.. kan?

Anonymous said...

Hi Lenny,

Your blog has helped me a lot to apply for Jp Visa for my maid tq so...much.

nak tanyer sikit dlm borang PRA 1 tu under "nama majikan" boleh tak letak nama isteri instead of nama suami? coz i will be the main majikan not my hubby :)

Lenny said...

anonymous: rasanyer boleh. either isteri/suami. kalau tak pasti boley call imigresen. tp rasanyer takder masalah.

Anonymous said...

salam, nak ty..ada org kt indon nk dtg sini jd maid saya..dia kne buat pasport kan.visa pelancong kne apply ker..katne ek diorg apply

lily said...

thanx for the useful info. saya pun akan buat di putrajaya. setem hasil tu nak beli kat mana n nak matikan kat mana?

AIN said...

salam, thanks very good info...nak tanya borang2 tu bleh je pakai yg download atau kena beli kt imigresen?borang yg mohan visa n levi tu

Anonymous said...

as salam len.. maksudnye maid sepanjang proses tu sentiasa dengan majikan, perlu tak nak bawa diorang masa permohonan kat sana? yang saya faham diorang mmg tak payah blk indonlah kan dr mula masuk guna pas pelancong sampai selesai proses tu..cuma kalau lebih sebulan tak renew kena denda overstay jelah kan tak payah?

Lenny said...

dear All,

Sorry plak tak perasan banyak comments yg tak berbalas..

masa permohonan takyah bawak maid...

yupp.. kalau lebih sebulan overdue kene bayar denda..

mind you, jgn lebih dari 30 hari overdue.. nanti kene denda BANYAK!

anyway... i pun tak sure skang boleh lg apply JP Visa tak.

Anonymous said...

Hi Lenny.. refer to your older posts on JP visa application.. Sekarang method ni still boleh pakai ke? Or dah ade peraturan baru..? My maid will arrive in Jan 2013 - Then, I akan buat semua (levi, permit & FOMEMA) sendiri... Sincerely appreciate your reply..

Lenny said...

Anonymous: sorry not able to tell you whether it is still valid ke tak.. but i will be doing mine soon.. so ok atau tak nanti i post balik kat my blog...

Anonymous said...

Alright.. Thanks for your speedy reply.. Will view your blog for updates, as and when.. Thanks again!

Anonymous said...

hai lenny,
masa nak hantar borang permohonan,perlu ke suami yg datang?or just ok i je yang hantar..ada interview apepe ke?

-raihan-

Lenny said...

raihan,

tak ada interview...
boleh either suami/isteri..

kalau nak datang berdua pon takper.. heheheheh... bleh dating sekali kat imigresen.. hahahaa..:D

Anonymous said...

tq for the info Len... ari tu dah kena brief tapi dalam phone so banyak bende yang tak bape clear. esok nak ke putrajaya. if ada perubahan dalam urusan compare dengan apa yang ada di sini saya akan kongsikan...

TROY

Lenny said...

TROY,

good luck, I rasa semua still sama.... cuma pls ensure your maid's Visa is still valid...

kalau tak problem jugak tuh...

Rosma Wati Ibrahim said...

Lenny, thank you very much. Your info is very helpful. just email to my hubby on the application steps and the letter. Actually, my hubby at Putrajaya now. so the letter will complete our docs. Moga Allah membalas kebaikan anda.Amiin..

Lenny said...

rosmawati,

Glad it helps.

rasa gembira plak dapat tolong org..

terima kasih visit blog i yg tak seberapa ni..:D

and thanks for your doa...

Anonymous said...

Hye

thanks for your blog ni> i dah prepare all the doc mcm dalam blog u ni. esok nak g submit to putrajaya> hopefully ok. takde procedure baru kan? hopefully everything ok. penat betul menguruskan hal maid ni>

Anonymous said...

salam tadi kan i g imigresen putrajaya. ok submit all form. then die ckp kelulusan dalam masa 2 bulan. is it true?? pegawai tu suruh cek kat online. hmmm 2 mths kot kalau tak approve camne?

jngadirin said...

Salam, nak tanya kot2 tahu. Berapa bayaran denda overstay. My maid nak balik dah tapi kalut punya kalut cari penganti I overlook permit dia dah tamat nov 2012. Betul2 over look sbb dok ingat passport mati ogos 2013. Biasa tarikh permit sama dengan tarikh passport.

Lenny said...

jngadirin,

permit kalau mati more than 30days, BANYAK dia nyer denda... i think 1K++... nanti kene bawak maid skali kat imigresen sbb dia akan buat soal selidik juga kat maid...

and also, ada board meeting, boleh juga nak buat rayuan.. tapi tak dapat banyak discount i rasa...

anyhow, i have to okkan balik permit tuh utk dia keluar....

maybe utk keluar murah lg kot... sbb kalau nak sambung banyak juga kene spend...

jngadirin said...

Baru balik dari Jabatan Imigresen Putrajaya. Baru tau ada proses untuk over stay.

1. Over stay dan nak sambung permit.
Kena p tingkat dua utk ambik memo .then naik tingkat 4 untuk proses bayar denda. Denda satu hari RM30

2 over stay dan nak tamat permt
Guna kesempatan semasa 6P atau pemutihan ini dan ambil appointment date kat tingkat 2. Appointment punya la lambat. Saya dapat 28hb. Masa datang 28hb kena bawak maid sekali dan bayar denda RM400. Book tiket balik lepas tu

Lenny said...

thanks for the info...

kene buat entry process overstay pulak ... huhuhuhuh

Anonymous said...

The best detail , so far I dpt. Thanks a lot.

Saadee said...

Salam...boleh tanya sikit, kalau nak buat sekarang ni (12/3/2015) masih boleh guna kaedah ni ke?

Sebab dalam list of communication ni... saya tengok ada time je tapi tak date.

Masalah saya sekarang ni...saya nak legal kan maid saya dah almost 3 tahun di Msia.... aduhai. banyak sungguh proses dia...

Tapi nak tau satu je... kaedah ni masih boelh guna lagi ke?

Anonymous said...

Bole ke kita nak legalkan maid yg mmg dh ada kat sini yg dah lebih dari setahun?