Thursday, June 25, 2015

The One With the recipe Karipap Daging

haa.... ampun maaf di pinta... dah berapa lama daaa janji nak bg resepi kan..
i ols seganla... pasal ni namanya karipap suka hati.... measurement pon ikut suka hati i je..

karipap ni actually Mama nyer recipe...
i belajar dari mama...tapi opcos mama punya akan rasa lebih marbeles kan..
tangan ibu confirm lagik sedappp..

Ok here goes:

300gm Daging batang pinang/daging australia di potong kecik2 (kalau nak guna minched meat pon boley)
2 biji bawang besar(size sederhana) potong dadu tapi kene halus2
2 sudu besar lada hitam tumbuk atau beli yg dah siap kisar yg kasar tuh
satu cekak kecik daun sup dipotong halus
6-7 biji kentang potong dadu
3 sudu Minyak masak
garam
gula
air

ok.. bahan2 di atas ni...korang boleh ubah sesuka hati... AGAK-AGAK is always the key ya... so mintak maaf sebab i tak pernah timbang or measure, I tgn daging banyak mana... then I agak2..ahahaha...

Ok, cara2 dia:

Panas kan minyak, tumis bawang besar sampai naik bau. 
Pastuh masukkan daging, sampai daging tukar warna, boleh masukkan lada hitam. 
Kacau kasi sebati. 
Masukkan kentang. kacau lagik..
Pastuh masuk air... air ni nak bg kentang masak... so bila kentang dah lembut... then bila keadaan air tuh mcm gambar kat bawah nii...



masukkan daun sup... lepas tuh buh garam dan gula secukup rasa. pastuh tunggu kering...







Dah kering tuh, biar sejuk ye.... kene make sure kering kalau tak nanti nak kelim karipap tuh susah..


OK, utk kulit pulak:

400gm tempung gandum
100gm butter/margerine (guna minyak pun boleh, dalam 3/4 cawan minyak)
garam
air


cara-cara dia..

campur tepung dengan butter/margerine/minyak tuh.. my picture ni i guna butter...


lepas tuh, campurkan guna jari... biar dia sebati antara tepung ngan butter tuh.. mcm gambo ni..



pastuh... tambah air (jgn banyak sangat) coz kita tak nak dia lembik... biar dia ada crumps lagik pun takper..
then buat bola2 mcm ni... kali ni i buat terlebih skit air sebab Alya sebok nak tolong, dia terlebih tuang air.. so tak nampak ler crumps tuh... kalau ad crumps skit pon takper... mcm kering skit kan.. just buat bola2.. then tutup bekas tuh.. wait for 20 mins mcm tuh.. air akan meresap, then doh tuh akan lembut...


boleh la roll and buat ler karipap... selamat mencuba ye..


end result i tak sempat amik gambo, sebab Aish dah meratip I am hungry.. I am hungry...
buka puasa semalam dia makan 10 ke 15 bijik tah tak tau.. sedar2 tinggal 3 bijik ni je haaa... hahahah...


ini la la yg mampu nak amik gambooo... lain dah masuk perut!

Semalam kitorang jd buka steam boat, tapi i terlupa amik gambo kuah yong tau fu tuh.. resepi i google je.. boleh la... takder la sedap giler tapi sedap la jugak... sbb abis satu periuk ni haaaa steamboat siap Alya tambah lg.... ahhahahahhaha... 



 Ambik ubattt.. penuh kan.... abis tuu.. siap tambah lg masak baruu..

Arini kids ada Kumon. Rasanya tak masak. herm, makan nasik arab pun ok jugak kan? kids suka gak. OKlah balik tapau nasik arab! hehehhehehe.... 

Selamat berbuka puasa semua!



No comments: