Tuesday, July 26, 2011

The One With the pie recipe

I masih tak sihat lg... dah pegi jumpa Doktor.. doktor cakap my blood pressure is low
90/60... i tak paham the numbers tuh.. tapi dah doktor kata low... low je lah kan...

patutler i senang pening... so kene berhati2 nak bgn kene bgn pelan2 kot tak confirm terjatuh kan..
doktor bg i extra vitamins... Pharmaton to be precise. Arituh dah kene telan iron..
la nie... nak telan Pharmaton.. rasanyer breakfast I kenyang makan ubat je la kan..

Speaking of kenyang... I dapat few emails tanya recipe Shepard Pie version I tuh..
isk korang nih... malu I tauuu... (yela tuh padahal kembang montot kann?)

okla... since gambo2 activity sabtu ahad arituh I tak transfer lg..
I kasik recipe Pie tuh okey.... selamat mencubaaaaaa

For the Crust, I amik recipe dari internet.. mmg copy bulat2 je nieh..

Ingredients

1 1/4 cups all-purpose flour
1/4 teaspoon salt
1/2 cup butter, chilled and diced
1/4 cup ice water

Directions

In a large bowl, combine flour and salt. Cut in butter until mixture resembles coarse crumbs. Stir in water, a tablespoon at a time, until mixture forms a ball. Wrap in plastic and refrigerate for 4 hours or overnight.
Roll dough out to fit a 9 inch pie plate. Place crust in pie plate. Press the dough evenly into the bottom and sides of the pie plate.

Ok, siap crust, jgn lupa plak bakar crust tuh skit... dalam.. 180-200 celcius ok? kang kot tak jd cam i nyer crust lupa bako dulu...

then, utk inti pie tuh... jap I ingat2 balik okeh.

Bahan A
400gm isi ayam
3 ulas bawang merah, ditumbuk lumat
2 ulas bawang putih, ditumbuk lumat
garam + black pepper yg ditumbuk secukup rasa

Campur seme bahan A, perap dalam 20 mins or more, then steam sampai ayam tuh masak.

Bahan B
1 ulas bawang besar di potong dadu
serbuk black pepper
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap manis
2 biji kentang saiz sederhana, potong dadu besar skit - boleh gak nak steamkan bersama ayam.. lebih sedap!
100ml whipped cream
1 sudu makan tepung jagung, cairkan ngan air secukupnya
garam. gula secukup rasa

cara2nyer

tumis bawang besar tu, masukkan daging ayam steam yg telah dipotong kecil + kentang.. masukkan black pepper secukupnya.... then, masukkan sos tiram and kicap, masukkan sedikit air, biar sampai kentang lembut... pastuh masukkan garam, gula secukup rasa, then masukkan whipped cream.. last skali baru buh tepung jagung biar pekattt...
dahhh.. siap dah intinyerrr... rasalah... SODAPPP! (eh terliur la plak terus)

dah siap inti.. sonang je la tabur je la inti atas crust tuh... dahs iap.. either u nak tutup ngan crust tu balik, atau buh mashed potato kat atasnyer.... atau.. buat cam i... sebelah2... i nyer kes tak cukup mashed.. ahhahaha...

pastuh bakarlah dalam oven sampai crust tuh kekuning2an... pastuh.. apalagik.. amik pisau sama fork... MAKAN lahh!


kalau esok starbucks nyer pie tak laku jgn salahkan I yer... atau esok u buat tak sama rasa ampun juga..
i buat pie tuh suka suki campak2 ikut tekak I.. tapi insya Allah jd tuh...

selamat mencuba ya! (cam rancangan memasak... aci?)

No comments: