Friday, August 19, 2011

The One With the maid dilemma...



I nie kan tak abis2 kan kisah maid... hahahhaha... takderla.. maid i ni ok sebenarnya...
takder la buat masalah besar... menda kecik2 tuh.. i tutup mata jelah kan.. mana ada org perfect pon kan..

cuma skang nieh... masalahnyerr..... eh bukan la masalah..
camnilah.. td dier cakap ngan i... nak mintak sejumlah duit...
takder la banyak sampai ribu2... dier mintak skit jee.. tapi lebih banyak la dari biasa..
so i tanya la nak buat apa... u know apa dier cakap?

"nak buat beli handphone"


huhuhuhuhuhuhuh... i cam terkesima kejap...

well.... u know la kan... maid nieh... kalau start ada phone jer..
itula punca segala masalah... mula la nak berkawan sana sini..
mula la pandai nak keluar sana sini... nak jumpa org itu org ini...
macam2 hal la pastuh kang... seme berpunca pasal apa??

tak lain tak bukan.. hantu handphone la punya pasalll!
huhuhuhuhuhuh....

td i cuma cakap.. buat apa bik nak ada handphone... buang uang je pakai handphone ni..
nak beli pulsa lagi.... nanti dah ada handphone mesti nak telefon semua org...
kalau setakat nak telefon keluarga... pakai ada telefon saya.. telefon rumah pon ada... cuma bgtau la dulu..

pastuh dier diam je la... dier tak cakap apa lg...

i skang tak tau ler.. i patut bg ke tak..
ikut i.. mmg i tak nak bg.... sbb mmg dah banyak beno pengalaman kalau start ada hp nieh..
kang macam2 ler issue lain timbul...

Bibik with Adam....


hhmm... dilemma btulll.....

kalau korang... korang bg ke tak?

10 comments:

UmmiQais@iKa said...

kalau aku..aku tak tau camner nak komen..so far..bibik aku dtg2 Msia jek dah ada henpon..skang nih siap ada 2 henpon lagik!! aku pon ada 1 henpon jek tau!..tapi..so far bibik2 aku takder laaa papehal berkitan henpon..

Wanita Mutalib said...

jangan bagi kak.
kak ipar saya itulah yang dia tahan, no handphone at all.

kak ipar saya sorang lagi, dia bagi hphone kat bibik dia, so bibik dia ni memang melampo, suka bagi no hphone dia kat bf bf dia yang ramai.

last2, kak ipar saya tak tahan dah, hantar dia balik indon semula, selang 2, 3 minggu umah kak ipar saya kena pecah. habis barang berharga.

dan kami rasa bukan pecah actually, sebab pintu semua dapat dibuka dengan elok. kami bajet, si bibik masih ada kunci simpanan, dia bagi kat bf dia untuk wat duplicate, dan bila dia dah kena antar balik indon, diorang pakat untuk revenge.

pendek kata, dont bagi muka kat bibik, and dont trust them 100%.

tq dari orang yang takde bibik ngeeee :)

ejea aziz said...

JANGANNNNNN leny....
hihihih, ckp je hp mmg x dibenarkan, mmg byk masalah timbul nti kalo dh start pakai hp ni...
my maid pn mmg we all ckp no hp..and nasib baik jgk dia pn jenis sayang duit, dia xnak pakai hp...tp satu la kalau pakai hp kita ni..org kg. dok sms2..kita pn pening..

JuJue said...

mula mintak henpon..pasni kena mintak laptop atau ipad plak la.. kenalan dah ramai. hehehe jahat tak aku.

iswatie "colours of life" said...

kalu saya..saya x bagik..kalu hubby saya...murah hati..dia layan jer belikan bibik....bibik saya ada hp but selalu i spot check, check hp dia....

Lenny said...

ika: bibik 1st takder handphone.. bibik 2nd takder gak.. bibik 3rd sampai2 dah ada... pastuh bf ramai.. kang kejap2 nangis bila gaduh... hp takder cam tak bleh idup bley? bibik 4... datang tak bawak hp, tp nak ada... cam tak nak kasik jeee... ahhahaha..

wanita mutalib: agree... tuhla.. susah kalau dah start ada hp.. kita pon rasa tak selamat je kan.. derang buat apa.. cakap ngan saper.. seme kita tak tau...

ejea: hehehhee... tuhla.. tp rasanyer dier pon ok kot.. sbb i cakap membazir.. dier cakap nanti semua kawan mintak number.. susah gak... tah ler.. tgk ler camner..

iswatie: mmg.. hubby saya pon baik ati ya amat... bibik mintak mesti dier nak kasik nyer...tp saya dah bgtau dier siap2.. saya tak nak bibik ada hp...

Mama Safiyyah said...

Kak,

selama ni saya baca je, ni baru nak komen :-)

bibik saya ada handphone...tp saya yg simpan. sebab saya cakap kat dia, kalau niat dia ada handphone utk contact keluarga, apa masalahnya kalau saya yg simpan kan?.....

tiap kali husband dia nak call, husband dia akan msg saya and saya akan bg handphone tu kat dia...sama gak bila dia nak call family dia, saya akan bg handphone tu kat dia....biasanya dia akan call/terima call mlm2...so mmg bg mlm (dlm kul 9/10 mlm) and phone tu overnight dgn dia...esok pg baru dia bg semula......

saya dah pesan kat dia, bgtau family dia, kalau emergency, boleh call to our house phone.....so takde reason dia kena ada handphone.......

setakat ni ok alhamdulillah......

Lenny said...

Mama Safiyyah: stakat nieh.. i rasa cadangan u paling bernnnnnasss skali.. bagus gak kan... dier dapat hp yg dier nak tuh.. pastuh... kita still boley control.. takder la dier sesuka hati siang mlm pagi petang guna hp kan... sbb dier pon cakap nak guna utk telefon keluarga... erm... i akan pkkan cadangan ini..thanks soooo much!

idda said...

ko tgklah maid ko jenis camne..kalo mmg jenis ikhlas serious nk keje..takde hal kot..dioang ni kalo nak lari..mmg akan lari jugak...btw..aku bg maid blackberry lama aku hik hik

UmmiQais@iKa said...

so far aku tak check hp bibik..tuh tugas my maid manager aka KakSu setiap bulan..anak aku suka letak tepon umah tak betul..so aku sound bibik bila dapat call hp dia..so far..aku prati takder laa dia gayut ponn..kekadang topup aku yg masukkan..bleh laa jeling2 sms cintan cintun rindu rinduan kat laki & anak dia..hahahahahah