Wednesday, August 10, 2011

The One With the buka puasa menu + recipe

Nie seme Filla nyer pasal la nieh.. ari2 ko letak gambo makanan aku pon dok terliurrr je...
skang aku pon terjangkit.. tapi sbb aku tak otai cam ko... so aku buh kuih2 je la erk.. hahahahha....
bukan kuih apa pon.. pasal bleh kata ari2 aku gentel karipap... pasal apa? En Zamzari tuh hantu karipap..
kalau aku tak wat... dier g beli kat Param, pastuh cam muka tak ceria pasal tau je la..
kalau karipap sardine tuh... either dier adalah karipap kentang.. ataupon bawannnngg je lebih...
ha kalau nak nampak ketulan2 ikan2 sardine... sila la gentel karipap sendiri okehhhh??? eh pesal bunyik cam lain macam je ayat aku nieh... muahahahahhaahah...:P

Anyway, day 9.. semalam lah kan... I manage to masak mee goreng basah yg MASIN!
kesian en zamzari makan mee masin.. masa mula2 tanya dier cakap ok... sedap.. tapi pas i dah makan SEPARUH pinggan.. yer separuh.. baru I sedar MASIN giler! ahahhaha.. masa mula2 kan lapooo.. tolak jer la.. telan.. masin tak masin pon.. muahahha.. pastuh i tanya2 lg baru dier ngaku masin... hahahhaha... Sorry baby.. org puasa tak bley rasa nanti i kurangkan garam yerrrr... hehhehe...

Along with that, I buat karipap daging.. seb baik setapppp... eh ker i perasan sendiri setappp? tah tah en zamzari cakap setap amik ati i berpeluh2 menggelek tepung tuh.. ahahhahaha... takperlah... perasan pon perasan lah janji bahagiaaa.. ahhahaha... I guna Philips Air Fryer nak goreng karipap nieh.. tak guna minyak... tapi ok kan? gebuuuu je (auuuwww perasan lg!).... and I do like the idea of not using any oil... konon Guilt Free la kannn....Hani... this is for you... skang bley tgk apa jd ngan karipap yg di goreng tanpa minyak?

Pantang mummy amik camera, derang pon sebok.. ha.. pastuh gembira pose tepi karipap tak pasal2.. suka ati lah anak2 oiiii.....

Karipap Daging goreng guna Philips Air Fryer... elok jer masaknyer.. tak berminyak..

And, I also make some bread pudding.. pastuh cam separuh terbakooooo.. ahhaha... pasal I nyer oven kan oven cap ayam... biasala kalau suhu dier tunggang langgang.. dalam pada oven cam ayam pon.. byk dah berjasa tuuuu.... terima kasih oven (kot terasa ati oven tuh kang masak I nak baking tak bley.. ahhahaha).. oh yer.. arituh ramai yg tanya recipe nyer kan... sonang yoooo..!

Bahan2:

250ml whipped cream
200ml fresh milk
4 tbs sugar (nak tambah ke.. nak kurang ke.. ikut selera)
5 biji telur
1 tsp vanilla essence
Roti secukup rasa - kalau nak lebih yummieh, pakai Roti Gardenia butterscotch
4-5 tbs sugar, nak buat caramel (kalau malas, pakai maple syrup pun bley.. lg sodaapp!)

caranyer:

campurkan telur, gula, whipped cream. whisk together. then masukkan milk and vanilla essence. pastuh. perlahan2 masukkan caramel tu... kacau2 sampaiiii sebatiiiiii... then.. tuanglah atas roti yg dah di koyak2 atas loyang pembakar...
pastuh nak tabur kismis ke... nak tabut almond ker.. itu ikut suka lah.. cam I nyer version tuh.. ada yg buah2an campuran.. ada tuh.. almond je.. and ada gak buh kurma.. time nak makan.. silalah potong ikut mana daerah yg di sukai.. ehhehehe... eh pastuh jgn lupa plak.. bakar pada suhu 180 C, about 20mins...

Kesian kan, sebelah burned, sebelah ok.. ahhaha.. takperla.. bila masuk muluttt SOOODAAPPPP je...


Selamat mencuba! Muahs!

No comments: